Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 jun 2021

Thuiswerken en Yoga – een perfecte aanvulling!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zowel thuiswerken en Yoga zijn in 2020 flink aan populariteit gegroeid.

Op het eerste gezicht hebben ze misschien weinig met elkaar te maken, maar schijn bedriegt! Yoga is namelijk dé perfecte manier om thuiswerken fijn te maken en om een goede gezondheid te ondersteunen.

In dit blog zetten we de 4 belangrijkste redenen om yoga te combineren met thuiswerken voor je op een rijtje. Je komt onder andere te weten:

  • Hoe Yoga kan helpen om je werkhouding te verbeteren
  • Op welke manier je geestelijke toestand verbeterd met Yoga
  • Hoe je je energielevel kunt sturen
  • Welke invloed ontspanning heeft op je werkprestaties

En nog veel meer! Lees dus snel verder 🙂

thuiswerken en yoga

1. Thuiswerken en yoga: je werkhouding

De meest voor de hand liggende reden, maar misschien ook wel de belangrijkste is het ondersteunen van een goede werkhouding.

Als je hier moeite mee hebt, is het ‘tegen stretchen’ van een verkeerde werkhouding zeer belangrijk.

Nog steeds is een groot deel van de werkplekken niet ergonomisch ingericht, overigens niet alleen thuis maar ook op kantoor.

Als je gedwongen thuis bent gaan werken terwijl je huis daar misschien helemaal niet op is ingericht, bestaat de kans dat je geen juiste werkhouding hebt wat kan resulteren in rug- en nekklachten.

Wat kan yoga hierin betekenen?

Door een simpel yoga basispakket in huis neer te leggen, een yogamat en yoga blok, ben je in staat om ieder half uur of uur uit je werkhouding te komen en je lichaam in tegengestelde richting te stretchen.

De simpelste oefening is door enkele minuten te gaan liggen op je mat.

Liggen betekent een rechte ruggengraat terwijl je ruggengraat bij een verkeerde werkhouding naar voren gebogen is.

Wil je het extra goed aanpakken? Leg je blok dan met de grootste zijde in het midden op je mat neer in lijn met je ruggengraat en buig er voorzichtig overheen.

Nu ligt je ruggengraat niet recht op de mat, maar iets naar achteren gebogen in tegengestelde richting van je werkhouding.

Je kunt het blok op verschillende hoogtes leggen zodat je je ruggengraat op meerdere plekken kunt stretchen.

Ook kun je Yoga gemakkelijk vanaf je bureaustoel doen. Doe de les hieronder maar eens mee!

2. Hoe Yoga je geestelijke toestand beïnvloedt 

Thuiswerken betekent in vrijwel alle gevallen dat je naar een beeldscherm kijkt terwijl je hersenen overuren maken.

Om creatief en productief te blijven in je werk is het essentieel dat je af en toe uit je tunnelvisie komt en de werkmodus onderbreekt. Niet te vaak natuurlijk want je wilt wel kunnen focussen, maar minimaal drie keer per dag is gezond voor je.

Op je yogamat kun je niet alleen lichamelijke oefeningen doen, maar je kunt ook je geestelijke toestand op een positieve manier beïnvloeden door jezelf even te ontdoen van input.

Je hersenen krijgen hierdoor rust waardoor je later in staat bent opnieuw helder na te denken.

Zat niet alles mee tijdens het werken? Dan is het helemaal een fijne onderbreking om de stress en frustratie los te laten.

Liggend op je yogamat of zittend op een kussen of je blok sluit je je ogen waardoor deze worden afgeschermd van input.

Adem vervolgens goed door je neus in en laat de adem in een langzamer tempo weer uit je lichaam ontsnappen, wederom door je neus.

Zorg altijd voor een buikademhaling. Volg je ademhaling op deze manier 10 keer en doe dit enkele keren. Door langzamer uit te ademen dan in te ademen ontspant je lichaam zich wat niet alleen een gunstig effect heeft op je hersenen maar ook op de spieren die je tijdens het werken continu aanspant.

3. Je energielevel

Ademhalen is een van de belangrijkste mechanismen om ons lichaam te voorzien van energie. Zonder energie zijn we maar tot heel weinig in staat, waar geconcentreerd werken zeker niet bij hoort.

Heb je wel eens op je ademhaling gelet als je druk aan het werk bent? Je zal merken dat je meestal hoog, snel en kort ademt in plaats van diep en ontspannen.

Een korte tijd op deze manier ademen zal geen probleem vormen, maar als je dit op een dag uren achter elkaar doet en dit vervolgens dag in dag uit herhaalt, doet dit je lichaam geen goed.

Je energielevel zal dalen waardoor je je minder fit voelt en waardoor je minder zal presteren.

Hoe kan yoga hierbij helpen?

De ademhaling, ook wel de prana, staat bij yoga centraal. Het is het begin van alles en vormt continu de basis waar je je kracht, concentratie en ontspanning vandaan haalt.

Sporten is niet voor niets goed voor je lichaam en geest. Je ademhaling gaat omhoog en is tijdens een work-out alles behalve kort en hoog.

De combinatie tussen een goede ademhaling en het bewegen van je lichaam zorgt ervoor dat je bloed weer gaat stromen (waardoor je koude handen en voeten eindelijk weer warm worden!), maar je energie ook.

4. Thuiswerken en Yoga: ontspannen en een goede afsluiting

Behalve de bovenstaande redenen die bijdragen aan een goede gezondheid tijdens het thuiswerken, is het niet minder belangrijk dat je jezelf goed weet te begeleiden tijdens het thuiswerken en voorkomt dat je thuissituatie wordt beïnvloed door het werken.

Door in de ochtend voordat je begint met werken kort op je mat te stappen en wat oefeningen te doen, ben je in staat om een fijne intentie voor de dag te zetten. Wat wil je vandaag gaan doen en waar leg je je grens?

Het is heel makkelijk en misschien wel verleidelijk om alsmaar door te gaan, maar uiteindelijk levert dit geen goeds op in je privéleven.

In de middag kun je tijdens een tweede sessie op je matje nagaan of je je gezette intentie nog naleeft en eventueel bijstellen. Tenslotte is een sessie direct nadat je klaar bent met werken een hele waardevolle.

Laat al je gedachten van de dag rustig passeren, geef ze een plekje en sluit de werkdag voor jezelf af zodat je je daarna met volle bewustzijn op je thuissituatie kunt storten.

Een aanwezige partner, vader of moeder is een stuk gezelliger dan een afwezig persoon die nog aan werkt denkt.

Wil je thuis aan de slag met practicen waar en wanneer het jou uitkomt? Bekijk dan zeker eens het practice platform!

practice platform


Dit is een gastblog van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter