Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 okt 2015

Is de Manduka Yoga mat een aanrader? (Review incl. VIDEO)

/
Geplaatst door
/
Comments10

Een Manduka Yoga mat zie je veel terug in diverse Yoga winkels en studio’s. Het is een Yoga mat die je in diverse kleuren kunt kopen.

Manduka is een van de beste merken voor Yogamatten. Dit is ook terug te zien in de prijs. Maar ik zal je hieronder uitleggen waarom je deze investering misschien toch wilt doen.

In dit artikel wil ik je daarnaast uitleggen waarom ik voor een Manduka Prolite Yogamat gekozen heb.

De Manduka Prolite mat is niet de enige Manduka Yoga mat die er te krijgen is. Om een beetje een idee te krijgen zou je kunnen zeggen dat dit het iets goedkopere zusje van de Manduka Pro mat is.

Verder verkoopt Manduka buiten de PRO-serie ook andere matten zoals de EKO-serie en de LiveON-serie.

Buiten een Manduka Prolite mat is er bij Manduka en ook andere merken genoeg keuze bij het kiezen van een goede Yoga mat.

Dit maakt het kiezen tegelijkertijd ook juist weer moeilijker. Want kun jij door dit grote aanbod nog wel een goede Yoga mat kiezen die bij jou past?

Ik zal je hieronder mijn ervaringen met je delen over het kiezen van Manduka Yoga mat.

Manduka Yoga mat prolite

Waarom ik heb gekozen voor een Manduka Yoga mat

Ik had voorheen een haat/liefde verhouding met Yogamatten.

Steeds weer ging ik vol goede moed op zoek naar een nieuwe mat. Elke nieuwe Yogamat leek in het begin super. Maar van dat gevoel was bij de meeste Yogamatten na een half jaar / jaar niet veel meer over.

Na een aantal Yoga matten geprobeerd te hebben, die vaak net iets te dun of te dik waren, het materiaal snel kapot ging, of waar ik regelmatig op uitgleed, kwam ik uiteindelijk terecht bij een Manduka Yoga mat.

In eerste instantie niet direct mijn keuze, omdat ik ze nogal prijzig vond. Ik nam dus genoegen met een goedkopere mat, maar helaas bleken deze keer op keer weer een duurkoop te zijn.

De matten gingen snel stuk. En aangezien ik geen verdere garantie meer had op de Yoga mat, moest ik dus keer op keer een nieuwe aanschaffen. Uiteindelijk heb ik de afgelopen jaren dus vrij veel geld uitgegeven aan een Yogamat.

Ik moet je eerlijk toegeven dat ik hier soms wel flink van kon balen.

Waarom een eigen Yoga mat kopen?

Maar toch zijn er diverse redenen waarom ik keer op keer graag in het bezit wilde zijn van een goede eigen Yoga mat.

Ik sta namelijk dagelijks op mijn mat en wil dat ik een comfortabele ondergrond heb als ik mijn oefeningen doe.

Bij een eigen Yoga mat heb ik mijn mat ook thuis ten aller tijde bij de hand, waardoor ik ook gemakkelijker thuis op de mat kan stappen. Kan ik dat smoesje om niet aan Yoga te hoeven doen ook gelijk schrappen ;-).

Daarbij vind ik het een fijn en hygiënisch idee dat ik op een schone ondergrond sta, die ik ook gemakkelijk weer af kan nemen met een Yoga mat cleaner.

Ook neemt je grip toe op een goede Manduka Yoga mat. Zo kun je jezelf gemakkelijker uitdagen in diverse houdingen, omdat je goed kunt blijven staan.

Reden genoeg dus voor mij om een goede Yoga mat uit te gaan zoeken. Ik kwam dus uit bij een Manduka Yoga mat. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Manduka Prolite Yoga mat.

En onderstaande voordelen van de Manduka Prolite spraken me hierin direct al aan.

Voordelen van de Manduka Prolite Yoga mat

De normale afmetingen van een Manduka Prolite Yoga mat zijn 61 cm x 180 cm x 4.5 mm. Maar als je erg lang bent, dan heeft is er ook een Manduka Yoga mat van 200 cm beschikbaar. Helaas niet in alle gezellige kleurtjes, maar de optie voor een langere mat is er dus zeker.

Dit voordeel was met mijn 1.65m niet zo’n doorslaggevende factor ;-).

Daarbij is de Manduka Prolite Yoga mat een duurzame mat. Er komen geen schadelijke kleurstoffen of gebruik van PVC aan te pas. De mat wordt dus op een milieuvriendelijke manier verwerkt en dat vind ik erg belangrijk.

De dikte van 4.5 mm zorgt voor een goede grip en een comfortabele Yoga sessie. De ondergrond kan in het begin als wat glad ervaren worden in verband met een tijdelijke kleine coating op de bovenkant. Deze verdwijnt snel, waardoor je uiteindelijk zelfs tijdens het transpireren grip op de mat blijft houden.

In het begin schrok ik een beetje van de gladde ondergrond. Mijn neerwaartse hond werd al snel een stukje uitdagender. Ik was zelfs even genoodzaakt om eerder uit de houding te komen in verband met de gladheid. Gelukkig bleek dit echt maar van korte duur en sindsdien heb ik echt een blijvende perfecte grip.

Je zou kunnen zeggen dat de mat alleen maar prettiger wordt in het gebruik. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt met een andere Yoga mat. Hierbij kwamen al snel korreltjes en stukjes van de mat af.

Je kunt de mat trouwens gemakkelijk op zowel tapijt als laminaat gebruiken. De onderkant van deze Manduka Yoga mat maakt het mogelijk dat je op verschillende ondergronden je Yoga mat kunt gebruiken. Er zit als het ware een antislip patroon onder.

Ook vind ik het erg prettig dat de Manduka Prolite een levenslange garantie heeft. Dit geldt tevens voor veel andere Manduka Yoga matten.

Met mijn intensieve gebruik van de Yoga mat geeft dit toch een fijn gevoel.

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik na een langere periode van intensief gebruik nog steeds weinig tot geen gebruikssporen zie. De Manduka Prolite zou een lange levensduur moeten hebben en slijtvast zijn. Dit kan ik tot nu toe bij mijn yoga mat alleen maar bevestigen.

Zoals ik al eerder aan gaf vind ik het ook heel belangrijk dat de mat hygiënisch is. Het voordeel van de Manduka Prolite op dit gebied, is dat de Yoga mat als het ware van materiaal gemaakt is dat geen vocht of andere afvalstoffen opneemt. Als je de mat afneemt, is deze eigenlijk alweer direct schoon!

In onderstaande video een review van de Manduka Prolite Yoga mat:

Waarom de Manduka Prolite misschien niet bij jou past

Het is natuurlijk ten aller tijde belangrijk om na te gaan welke punten jij belangrijk vindt bij een goede Yoga mat.

Misschien zijn de voordelen die voor mij gelden, voor jou helemaal niet zo relevant.

Kijk dus vooral naar wat jij belangrijk vindt, hoe vaak je de mat denkt te gaan gebruiken, welk materiaal je prettig vindt, welke dikte je fijn vindt, wat voor soort Yoga je doet. Enzovoorts.

Het aller belangrijkste is dat je je prettig voelt op je mat. En dat je zo min mogelijk ongemakken ervaart. Je kunt dan ook zomaar tot de conclusie komen dat een andere Yogamat misschien beter bij je past.

Een waardig alternatief voor de Manduka Yoga mat

Ben je zelf op zoek naar een goede Yoga mat en wil je graag een Yoga mat kopen? Dan kan ik de Manduka Yoga mat van harte aanbevelen.

Echter is de Manduka Yogamat natuurlijk niet de enige goede Yogamat op de markt. Sinds een tijdje zijn wij ook een grote fan van de Liforme Yogamatten. Misschien zelfs nog wel ietsje meer dan de matten van Manduka.

Liforme Yogamatten staan bekend om de goede grip, en dat moet zeker niet onderschat worden. Wegglijden tijdens je practice is namelijk erg storend en kan je uit je focus houden.

Mocht je daar nog verdere vragen over hebben, of heb je nuttige gebruikservaringen met een Manduka of Liforme mat? Dan kun je hieronder natuurlijk altijd een reactie achterlaten. Meer over de Liforme Yogamatten lees je in dit blog.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

10 Responses

 1. Hoi Melanie, bedankt voor de tip.
  Ik heb in januari de Prolite Midnight gekocht voor thuis en ik ben er heel blij mee,
  Neerwaartse Hond werd in het begin een nog grotere uitdaging maar Neerwaartse Hond was nou net de reden voor mij om een yoga mat te willen hebben. Ik heb inmiddels ook een Midnight reismatje gekocht met zo’n draagdinges erbij en die sleep ik nou overal mee naar toe. Zo handig voor buitenoefeningen s’morgens na het lopen plus loopmeditatie.

  Nog een fijne dag! Namasté

  1. Melanie

   Hoi Pearl,

   Goed om te horen zeg! Zeker een goede investering waar je nog heel veel plezier aan gaat beleven! Reismat van Manduka heb ik zelf ook, ideaal om mee te nemen en lekker Yoga op reis te doen!

   Jij ook een fantastische dag!

   Namasté

  1. Melanie

   Hoi René,

   De PRO lite is een iets dunnere mat dan de PRO en dat vind ik prettiger voor mijn Yoga sessie.
   Daarbij is deze dunnere en lichtere variant daardoor ook gemakkelijker mee te nemen.

   Het materiaal en de kwaliteit blijft hetzelfde, Dus vandaar mijn keuze voor de PRO lite versie :-).

   Fijne dag!

 2. Jessica

  Hoi Melanie,
  heb je toevallig ook ervaring met de Jade Harmony? ik twijfel heel erg tussen Manduka en Jade namelijk.

  Namasté 🙂

  1. Rolf

   Hi Jessica!

   Wij hebben geen ervaring met de Jade Harmony Yogamatten, maar ik heb hier wel positieve verhalen over gehoord! We gebruiken sinds een tijdje zelf nu de Yogamatten van Liforme waar we heel erg over te spreken zijn!

   Groetjes,

   Rolf

 3. Linda

  Misschien stel ik deze vraag hier niet op de juiste plaats, maar wie weet kunt u mij toch een antwoord geven. Ik wil graag een mat aanschaffen die ik voor Poweryoga en pilates kan gebruiken. Is dat een optie of totaal niet? En wat voor maat zou u voor Pilates aanraden? Ik lees overal tussen de 10 en 15 millimeter maar zie dan nergens specifieke types staan.
  Groetjes van Linda

  1. Melanie

   Hi Linda,

   Wij hebben zelf niet zoveel ervaring met Pilates en Poweryoga, maar gezien het zweten, de comfortabele dikte en de goede grip die je nodig hebt, raden wij de Liforme mat aan. De gewone mat is hierbij nog iets dikker dan de travel versie. Hopelijk helpt het je!

   Fijne dag!

 4. Aardbei

  Hoi! Graag vraag ik jullie advies: ik heb een mandala pro lite en in manduka grip mat in huis gehaald. Via internet werd ik niet wijzer over welke de meeste grip had, daarom heb ik ze allebei besteld en wil ik er één terugzenden. Eenmaal thuis voelen beiden matten glad. Help! Is het echt een kwestie van ‘vaak op de mat staan’ om de mat stroever te krijgen? Hoelang duurt dat ongeveer? Ik oefen ongeveer 3x pw een half uurtje. Ik ben een beetje radeloos welke van de twee ik het beste kan houden. Alvast bedankt voor het meedenken! 🙂 Liefs x

  1. Rolf

   Hi! Het is een bekend probleem dat alle Manduka Yogamatten in het begin glad aanvoelen. Mijn ervaring is dat dit bij alle matten zo is. Mijn Manduka mat kreeg de beste grip na ongeveer een half jaar (bijna iedere dag oefenen). Dan is het gladde laagje er af. De Manduka grip mat heb ik zelf nooit gehad, dus daar kan ik helaas niets over zeggen.

   Sinds ongeveer 2 jaar gebruiken wij de matten van Liforme, die ‘by far’ de beste grip hebben van alle matten die we zelf hebben gehad, zie:

   https://www.happywithyoga.com/yoga/liforme-yogamat/

   Succes met kiezen! 🙂

Laat een reactie achter