10 tips voor je eerste Yogales
Yes! Je bent dit blog aan het lezen, dus we hebben je eindelijk enthousiast gekregen voor het volgen van je eerste Yogales ! 🙂
Misschien ben je direct na het lezen van één blog of bekijken van één video enthousiast geworden, of misschien heb je al heel lang zitten twijfelen…Je hebt besloten dat je gaat beginnen en dat is goed.
Voordat je je eerste Yogales gaat volgen is het belangrijk om een aantal dingen te weten en om op een aantal dingen voorbereid te zijn.
In deze blog wil ik je graag een ‘heads up’ geven, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten.
Lees je mee?
10 tips voor je eerste Yogales
1. Realiseer je dat het geen sport is
Als dit je eerste Yogales is, maar je hebt wel vaker gesport, dan is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat Yoga niet hetzelfde is als het trainen bij een sport.
Er is geen competitief element in een Yogales. Het is niet belangrijk wat je buurman of buurvrouw naast je doet en je hoeft al helemaal niet beter te zijn dan degene naast je op de mat.
2. Ooit gelet op je ademhaling?
Veel mensen lopen hun eerste Yogales binnen omdat ze last hebben van fysieke klachten, en dat is prima. Maar wees je bewust van het feit dat er in een Yogales veel met de ademhaling gedaan wordt.
Je kunt de dagen voor je eerste les dus alvast kijken of je wat meer bewust kunt worden van je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Gewoon inchecken bij je ademhaling en observeren.
Dit zal de les een stuk aangenamer maken.
3. Chanten….?!
In een Yogales wordt soms aan chanten gedaan. Soms doet een docent het wel, andere docenten doen het weer niet. Maar hou er rekening mee dat het kan voorkomen in een les.
Bijvoorbeeld aan het begin met AUM.
AUM, OHM of OM wordt in de Yoga tradities vaak aan het begin en het einde van een practice gezongen of gechant. Chanten is het ritmisch zingen of spreken van mantra’s.
In het begin is dit heel vreemd. Maar als je het een aantal keren gedaan hebt en je stelt je er open voor, dan voelt het echt heel goed. Be open-minded!
4. Wat heb je eigenlijk nodig?
Naast gemakkelijk zittende kleren zijn in de meeste Yogastudio’s alle benodigdheden aanwezig. Soms moet je een matje van de studio huren, bij andere studio’s zijn ze gratis te gebruiken.
Ook zul je merken dat er veel hulpmiddelen aanwezig zijn. Gebruik die vooral, ze staan er niet voor niets. Blokken, dekentjes, kussens en riemen….leg alles gewoon naast je matje neer. Je docent zal je helpen om ze te gebruiken.
Eventueel kun je ook nog een flesje water meenemen.
5. Kom op tijd!
Een Yogales start vaak heel rustig. Bijvoorbeeld met een korte meditatie en intentie voor de les. Het helpt je om over te schakelen van de drukke buitenwereld naar wat er zich van binnen afspeelt.
Kom dus op tijd. Als de les al gestart is, zullen mensen het niet prettig vinden als jij te laat en gehaast de les binnen komt struikel, terwijl zij hun gedachten rustig proberen te maken.
6. Eten voor de les?
Veel Yogi’s doen Yoga vroeg in de ochtend op een lege maag. Maar ik kan je aanraden om voor je eerste Yogales wel een beetje te eten. Dit zorgt ervoor dat je niet duizelig en misselijk wordt.
Eet zeker niet te veel! Yoga op een hele volle maag is absoluut niet prettig.
7. Vergelijk jezelf niet met anderen en durf een beginner te zijn
Iedereen is ooit een beginner. Laat je vooral niet gek maken door alles wat je andere mensen ziet doen. Zij zijn ook ooit een beginner geweest. En als je durft om een beginner te zijn, zullen andere mensen dat respecteren.
8. Ontspanningsoefeningen en meditaties
Veel Yogalessen eindigen met ontspanningsoefeningen en een meditatie. Dit is heerlijk, maar als je het nog nooit gedaan hebt wel even wennen.
Bereid je er op voor door er open voor te staan. Heb geen verwachtingen van jezelf. Er moet niets en je kunt het niet goed of fout doen.
9. Herken je eigen grenzen (het is altijd oke om te stoppen)
Vaak heerst nog het beeld dat Yoga alleen maar is om te ontspannen. Maar er zijn Yogalessen die ontzettend pittig zijn. Voor je eerste Yogales raad ik je sowieso aan om te informeren naar de beginnersles bij de studio waar je de les gaat volgen.
Als je voelt dat je uitgedaagd wordt (wat hopelijk een beetje gaat gebeuren), weet dan dat je niets hoeft te forceren. Je wil jezelf uitdagen, maar niet blesseren. Het is altijd oké om uit een houding te komen en uit te rusten in bijvoorbeeld de kindhouding.
10. Namasté
Een Yogales wordt vaak afgesloten met Namasté. Heel kort gezegd betekent dit ‘ik groet je, en ik heb respect voor je’.
De docent zal dit vaak zeggen ter afsluiting. En het is gebruikelijk dat de studenten dit vervolgens terugzeggen. Maar voel je natuurlijk niet verplicht als je je hier niet gemakkelijk bij voelt.
Thuis je eerste Yogales volgen?
Het kan zijn dat je door alle verschillende soorten oefeningen, houdingen en vormen, nog niet helemaal toe bent aan een je Yogales in een studio.
Met onze cursus Yoga Stap voor Stap, willen we je op een toegankelijke manier kennis laten maken met Yoga. In deze cursus voor beginners en licht gevorderden, leren we je alle basishoudingen en technieken van Yoga aan.
Met deze cursus kun je kijken of Yoga wat voor jou is. Ook kun je alle basishoudingen en oefeningen op je gemakje thuis aanleren.
Zou het niet fijn zijn als we door Yoga een stukje geluk terug kunnen vinden? Zowel fysiek als mentaal beter in je vel te zitten? Yoga Stap voor Stap helpt je hiermee.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.