Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jul 2015

Wat is stilte?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Monique Martens van Yogamo.nl

Stilte is de ervaring van geen enkel geluid of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd.

Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren, aldus de Wikipedia…..

Geluiden, de hele dag door

Dagelijks worden we omringd door veel geluiden. Van buiten onszelf, de wereld om ons heen, maar ook geluiden die we zelf produceren, vanuit onze innerlijke wereld. Muziek, verkeer, we vergaderen wat af, praatje bij de bushalte, noem maar op.

Soms heftige reacties met wat meer geluid, stemverheffingen en niet te vergeten de televisie.

Een overdaad vaak van geluiden, bijna continu. En dat hebben we vaak niet in de gaten. Heel simpel, bij velen van ons begint het al vlak na het opstaan, even snel de telefoon checken, is er al nieuws? Facebook gaat aan….filmpjes kijken…..of televisie kijken onder het ontbijten.

En we zetten onszelf letterlijk aan.

Hele gesprekken voeren we, sommige mensen kun je letterlijk niet uitzetten. Vaak sluiten we de dag af met nog even dit vertellen, die nog bellen, voor het naar bed gaan filmpjes kijken op de telefoon of televisie kijken en deze pas uitzetten als men gaat slapen.

Hoe zit dat bij jou?

Is er op jouw gemiddelde dag een stil moment? Ben je zelf wel eens stil?

We zoeken en vinden stille plekken

Eigenlijk houden dagelijkse geluiden nooit op. We voelen maar al te goed als ons dat te veel wordt. Door de drukte om ons heen en de drukte in ons zelf hebben we steeds meer behoefte aan rust en zoeken we de stilte op.

We gaan naar plekken waar het stiller is en komen meer tot rust. We weten niet voor niets die plekken te vinden. Dat doet ons dan goed.

Ken je een verhaal van iemand die terug is van vakantie?

“Wat was dat heerlijk zeg, stond ik daar op die heuvel samen met mijn man, we keken uit over het dal, we hoorden alleen het ruizen van de wind, wat een fijn gevoel was, dat gevoel van samen daar staan…..het leek wel of we alleen op de wereld waren, zalig!”

En iemand met zo’n verhaal heeft altijd een blij gezicht.

wat is stilte

Zelf stil zijn

Er zijn ook steeds meer mensen die een stap verder gaan. Door niet alleen naar die plekken te gaan waar het stil is, maar door ook zelf stil te zijn. Zelf geen geluid te produceren, ophouden dus met praten en reageren op elkaar of iets.

Stil zijn kun je alleen doen of samen met anderen. Het georganiseerde aanbod is groot: van een stiltewandeling tot een stiltedag, van stilteweekenden tot weken in stilte.

Samen stil zijn….

Wat gebeurt er als je stil bent?

Als je zelf stil bent laat je de dagelijkse hectiek nog meer achter je. Er zijn geen woorden. Er is geen moeten. Er is geen druk. Door zelf stil te zijn gaat je energie niet meer naar buiten, je energie zoekt zijn weg letterlijk naar binnen.

Het zoekt zijn weg naar de stilte in jezelf. Een rustige bedding die er altijd al was. Het is je plek waar je helemaal kunt ontspannen, waar je uit mag rusten. En waar nieuwe dingen geboren kunnen worden.

Hier vind je je kracht terug, doe je ontdekkingen.

Je maakt een pas op de plaats. En ik spreek uit eigen ervaring. Er valt veel te ontdekken.

Zelf eens proberen?

Wil je een pas op de plaats maken? Stil zijn is een manier.

Je hoeft je echt niet meteen aan te melden voor een stiltedag of week. Je kunt het ook in het klein eens uitproberen. Een klein stapje op de plaats.

Loop eens samen met iemand die je dierbaar is op een voor jou bekende plek. Praat gewoon met elkaar, zoals je gewend bent. Stop na 5 minuten en loop dan samen in stilte verder………..trek daar zeker een half uur voor uit……samen met een dierbare in stilte lopen op een voor jou bekende plek………wat ontdek je?

Geen zin om er uit te gaan? Zit dan samen op de bank, zet de televisie aan en praat met elkaar. Zet na 5 minuten de televisie uit en blijf samen een half uurtje in stilte op de bank zitten, sluit eventueel je ogen……………samen zitten in stilte op jullie vertrouwde bank………wat ontdek je?

Kijkend vanuit de stilte……zie ik…..ontdek ik….

Ik ben benieuwd wat jij ziet vanuit de stilte………wat ontdek je?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Sinds kort neem ik mijn lunch mee naar het park of een hofje in het stadscentrum.
  Ik zoek een mooi stuk drassig grasveld op, en dan loop ik op mijn blote voeten over het gras terwijl ik langzaam mijn lunch opeet. Af en toe ga ik spontaan in Boom staan Het geeft een fijn gevoel van tijdloosheid en als mijn wekker dan afgaat verbaas ik me dat er pas 20 minuten zijn verstreken. Ik bedank het park en begin als nieuw aan het vervolg van mijn dag.

  Namaste

 2. Monique Martens

  Hallo beste Pearl,
  Wat een heerlijk moment voor jezelf. Je omschrijft het mooi. En wat fijn dat gevoel van tijdloosheid. Ik gun je nog veel van dit soort momenten.
  Groetjes Monique

Laat een reactie achter