Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 dec 2021

Bhakti yoga – het yogapad van de liefde

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bhakti yoga, heb jij daar al eens van gehoord?

In het westen zien we yoga vaak als een manier om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. De beoefening van deze moderne vorm van yoga is anders dan de meer filosofische Bhakti yoga.

Bhakti yoga is, samen met jnana, raja en karma yoga een van de 4 hoofdpaden van yoga.

Bhakti yoga wordt ook wel omschreven als het pad van liefde en toewijding. Dat klinkt veelbelovend, vind je niet? Maar wat is het precies en hoe ‘doe’ je bhakti yoga?

Tijd om daar eens dieper in te duiken.

In deze blog kom je erachter:

 • Wat bhakti yoga is
 • Welke 4 hoofdpaden van yoga er zijn
 • Wat het doel van bhakti yoga is
 • Hoe je bhakti yoga beoefent
 • Wat de voordelen zijn van bhakti yoga

En nog veel meer! Lees je mee?

Vraag en antwoord

1.Wat is bhakti yoga?

Bhakti yoga is het pad naar zelfrealisatie door liefde en toewijding.

2. Wat is het doel van bhakti yoga?

Het doel van bhakti yoga is eenwording en zelfrealisatie door volledige overgave, liefde en toewijding aan het grotere geheel (ook wel god of universum genoemd).

3. Hoe beoefen je Bhakti yoga?

Bhakti yoga beoefening bestaat traditioneel gezien uit kirtan, (chanten), japa (mantra’s herhalen), overgave aan het grotere geheel (onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen).

De 4 paden van yoga

Volgens de yoga filosofie creëren we ons eigen lijden doordat we de verbinding kwijt zijn met ons ware zelf. Yoga helpt ons om die verbinding weer te vinden.

In de vedanta, de oude geschriften van yoga, worden 4 hoofdpaden van yoga genoemd om deze verbinding te vinden: karma yoga, bhakti yoga, raja yoga, jnana yoga.

Kort door de bocht wordt er wel gezegd dat karma yoga de yoga van ‘doen’ is, jnana yoga de yoga van het ‘denken’ is, bhakti yoga de yoga van het ‘voelen’ is en raja de yoga van het ‘niet-doen’ is.

Ondanks dat mensen voorkeur hebben voor het ene of het andere pad, is het ene pad niet beter dan het andere.

Deze 4 paden van yoga staan ook niet per se los van elkaar. Ze kunnen allemaal op zichzelf staand worden beoefend, maar ook in combinatie met elkaar. Bedenk maar dat er meerdere wegen naar Rome zijn ;).

Uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel.

The paths are many, but the Truth is One” – M.K. Gandhi

Wat betekent Bhakti yoga?

Bhakti komt van ‘bhaj’. Dit wordt vrij vertaald als ‘het delen van’ of ‘het aanbidden van (God)’. Bhakti wordt wel omschreven als een soort vuur van devotie, van toewijding.  

Dit kan toewijding zijn aan een guru, een leermeester of een specifieke god, maar dat hoeft niet. Je hoeft uberhaupt niet daadwerkelijk in een god te geloven om dit pad te volgen.

Bhakti yoga is voor iedereen. Het gaat om toewijding voor iets dat groter is dan wij. Dit kun je God noemen, maar ook Liefde, het Zelf, de Bron.

Alles draait in dit pad om liefde, overgave, naastenliefde, mededogen en compassie. Het is daarmee een relatief kort pad en ook goed te begrijpen.

Overigens wil het niet zeggen kort en begrijpelijk betekent dat het een makkelijk pad is ;).

Yoga gaat dus om veel meer dan alleen maar houdingen en ontspannen. In deze video leggen Rolf en Mel daar meer over uit.

Voordelen van bhakti yoga

Door het beoefenen van deze vorm van yoga, door het bewandelen van dit pad, krijg je steeds meer een gevoel van saamhorigheid en eenheid.

Je eigen identiteit, het ‘ik’ en ‘mijn’, verdwijnt steeds meer naar de achtergrond.

Negatieve gevoelens zoals bijvoorbeeld hebzucht, gewelddadigheid en angst verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen gevoelens van rust, wijsheid, vrede, plezier en liefde.

Hoe beoefen je bhakti yoga?

Het wordt van oudsher beoefend door zingen, bidden, mediteren en het uitvoeren van rituelen. Met name kirtan en japa zijn twee vormen die gerelateerd worden aan de bhakti yoga.

Kirtan

Kirtan is het chanten van teksten. Het lijkt heel veel op het zingen en chanten van mantra’s maar vaak is de tekst wat eenvoudiger en gaat het om slechts een paar woorden.

Vaak gaat dit met call en respons. Dit betekent dat de docent eerst zingt en dat de studenten het vervolgens herhalen.

Japa

Japa is het continu herhalen van een mantra. Dit kan door middel van zingen, maar dit kan ook in stilte.

Zowel kirtan als japa hebben een effect op de hersenen. Het zorgt voor een bepaalde mate van focus en de hersengolven worden kalmer.

Bhakti yoga in het dagelijks leven

Eigenlijk alles wat je doet, dat in het teken staat van liefde en eenheid, heeft te maken met bhakti. Hieronder vind je een paar concrete tips om Bhakti toe te passen in het dagelijks leven.

5 tips om Bhakti te beoefenen:

 1. Draag je eigen yogapractice aan iemand anders op. Is er iemand in je omgeving die ziek is of door een moeilijke periode gaat? Zet een intentie aan het begin van de les om je practice aan iemand aan te bieden.
  Alle moeite en energie die jij in die practice stopt, doe je dan ook voor de ander.
 2. Doe iets onbaatzuchtigs voor een ander. Er is altijd wel iets dat je kunt doen voor een ander. Doe het vanuit liefde en zonder de wens om er iets voor terug te krijgen.
 3. Oefen in dankbaarheid. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn, zelfs in de moeilijkste tijden. Heb je voldoende eten? Een dak boven je hoofd? Een gezond kind? Een lieve partner?
  Of het feit dat je leeft, ademt, wakker bent geworden vandaag. Realiseer je dat allemaal niet vanzelfsprekend is.
 4. Neem eens deel aan een avond mantra zingen. Stel je ervoor open en je zult zien wat voor positieve effecten samen zingen op je gevoel van saamhorigheid heeft.
 5. Beoefen regelmatig compassie meditatie of tonglen meditatie.

In deze video vind je tips om dankbaarheid in je leven te integreren.

Ondanks dat Bhakti yoga een oude traditie is, zijn de lessen nog steeds heel relevant. Je kunt het bhakit yoga pad prima beoefenen in het dagelijks leven.

Stel jezelf eens wat vaker de vraag: hoe kan ik vanuit liefde handelen? En stel je dan ook eens voor hoe de wereld er uit zou zien als we dit allemaal wat vaker zouden doen?

Wil je oefenen met meditatie of dankbaarheid maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem eens een kijkje op ons practice platform. Hier vind je een grote variëteit aan yoga en meditatielessen.practice platform

Wat is jouw manier om Bhakti yoga, liefde en compassie toe te passen in je leven? We vinden het leuk als je het hieronder met ons deelt!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter