Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 jun 2020

Yoga tegen migraine – hoe zit dat precies?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Migraine is ontzettend vervelend, maar wist je al dat Yoga kan helpen om hoofdpijn en migraine klachten te verlichten?

Steeds meer mensen weten dat Yoga goed is voor lichaam en geest. Het verbetert je algemene gezondheid, het helpt je te ontspannen en het zorgt voor een betere balans en focus.

Migraine wordt hier sterk door beinvloedt en daarom kan Yoga je helpen om hierbij minder klachten te ervaren.

In dit blog vertelt onze gastblogger Thomas Bogaerts je graag wat meer over de relatie tussen Yoga en migraine. Je komt onder meer te weten:

 • Hoe ontspanning je helpt om migraine tegen te gaan
 • Hoe het zenuwstelsel en migraine aan elkaar gerelateerd zijn
 • Wat de relatie tussen Yoga oefeningen en het tegengaan van migraine precies is

Lees je mee?

Yoga tegen migraine

De relatie tussen ontspanning en migraine

Het is belangrijk te leren ontspannen om lichamelijke klachten te verhelpen en te voorkomen. Yoga kan daar ontzettend goed bij helpen.

Je zult merken dat de combinatie van rustig geconcentreerd ademhalen en het uitvoeren van asanas tijdens je Yogapractice goed voor je is.

Het lichaam wordt al na enkele asanas meer ontspannen en flexibeler. Daarnaast verbeterd het de bloedcirculatie in je lichaam en de opname van zuurstof aanzienlijk.

Hier profiteren de ledematen en organen van en het uitvoeren van de oefeningen zal lichamelijke klachten zoals migraine verlichten.

Het Zenuwstelsel en Balans

Veel mensen ondervinden lichamelijk problemen door te lang in dezelfde houding te zitten of uren achtereen achter computerschermen te werken.

Andere oorzaken kunnen familieomstandigheden zijn, zoals puberende tieners, moeilijk opvoedbare kinderen of vaders en moeders die aan ziektes lijden.

Al deze en andere situaties kunnen tot stress leiden en bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine veroorzaken.

Vaak dragen we vervelende ervaringen uit het verleden met ons mee die we diep hebben weggestopt zonder ons daar bewust van te zijn.

Dit kan zich ongemerkt uiten in geestelijke en lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, hoofdpijn of migraine. Ook kan het effect hebben op het algemeen functioneren van het lichaam en het ontbreken van energie.

Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en Yoga zorgt ervoor dat deze verbinding beter wordt en blijft.

Door regelmatig yoga te beoefenen komt er een betere balans tussen je lichaam en geest. Vele klachten zullen daardoor verminderen.

Tegenwoordig krijgen we op allerlei manieren veel informatie te verwerken via reclames, social media, whatsapp groepen, e-mails enzovoort.

Langdurige ontvangst van teveel informatie kan stress veroorzaken en ons zenuwstelsel overbelasten waardoor we uit balans raken.

Veel mensen ontwikkelen lichamelijke klachten zoals migraine omdat zij niet meer in staat zijn terug te keren naar de ontspanningsmodus die zo belangrijk is om tot rust en in balans te komen.

Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat we automatisch en zonder na te denken ademen. Dit kunnen we gelukkig deels beïnvloeden om weer tot rust te komen.

Door via de neus langzaam en diep in de buik te ademen laten we het zenuwstelsel weten dat het niet overactief hoeft te zijn en tot rust mag komen.

Dit deel van je zenuwstelsel wordt ook wel het parasympathische zenuwstelsel genoemd.

ademhaling

Verschillende Oefeningen, Verschillende Doeleinden

Er bestaan verschillende soorten Yoga waarvan sommige vormen actiever zijn dan andere.

Welke soort het best bij je past zul je zelf moeten ervaren maar zoals al eerder vermeld maken de verschillende soorten veel gebruik van dezelfde bewegingen.

Het verschil zit vaak in de duur of snelheid van de bewegingen.

Het grootste belang van het uitvoeren van yoga oefeningen is het synchroniseren van ademhaling en beweging.

Zo is het van belang in te ademen wanneer het lichaam gestrekt wordt en uit te ademen wanneer we terugkeren naar de beginstand van de beweging.

Door de beweging vloeiend te combineren met een focus op je ademhaling zal je merken dat je flexibeler wordt en meer aanwezig bent in het moment.

Inversies: de vriend en vijand van hoofdpijn en migraine

Één van de meest bekende yoga poses waar je zeker al eens van gehoord heeft is de Neerwaartse Hond, vaak aangeduid met de Engelse naam Downward Dog.

In deze houding sta je met gestrekte benen en armen in een driehoeksvorm op je yogamat. Deze houding helpt onder andere de stijfheid in de schouders tegen te gaan.

Doordat het bloed in het lichaam zonder spanning op het hart naar de romp wordt geleid zorgt het ook dat de hersenen verjongen en beter functioneren waardoor klachten zoals migraine en hoofdpijn ook afnemen.

Let hierbij echter wel op dat je omgekeerde houdingen waarbij het hoofd naar beneden wijst (zogenaamde ‘inversies’) nooit doet wanneer je op dat moment hoofdpijn hebt.

Voorbeelden van dit soort houdingen naast de neerwaartse hond zijn bijvoorbeeld de schouderstand en handstand.

Hoewel deze houdingen de eerder genoemde voordelen met zich mee kunnen brengen zorgt de bloedtoevoer richting het hoofd bij een migraine aanval of hoofdpijn juist voor het verergeren van de klachten. 

Aan de slag met Yoga tegen migraine

Steeds meer mensen komen erachter dat Yoga hen helpt om te ontspannen en stress en lichamelijke klachten te verminderen.

Als je ook last hebt van lichamelijke klachten zoals pijnlijke ledematen, hoofdpijn of migraine kan je dus sterk profiteren van een regelmatige practice.

Op het Practice Platform vind je talloze cursussen en losse lessen om met Yoga aan de slag te gaan, bekijk deze dus zeker eens door te klikken op de afbeelding hieronder!

practice platform


Over de auteur:

Thomas Bogaerts is een ervaren yoga-instructeur en blogger. Zijn doel is om persoonlijke groei en ontwikkeling te stimuleren bij mensen.

Thomas gelooft in gezonde geest in gezonde lichaam. Ontspanning en beweging zijn daarbij volgens hem onmisbaar!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Chantalle Kamphuis

  Hallo 🙏🏻,

  Ik ben echt fan van jullie, jullie leggen alles super fijn uit en er is zoveel informatie die jullie delen. Bedankt hiervoor 🙏🏻💮🙏🏻
  Ik vroeg me af welke les op jullie practice jullie adviseren bij hoofdpijn/migraine?
  Zoveel keus ☺️.

  Warme groet,
  Chantalle

  1. Rolf

   Hi Chantalle! Bedankt, wat fijn om te horen dat je er zoveel aan hebt. We hebben geen specifieke lessen hiervoor, maar het beste is om de mildere lessen te volgen, zoals Yin, Restorative en ook Yoga Nidra kan heel fijn zijn. Kijk uit bij houdingen waarbij je hoofd lager is dan je bekken, dit kan de hoofdpijn verergeren, zeker als je deze lang vasthoudt. Sterkte!

Laat een reactie achter