Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 jul 2018

Een gewoonte maken van Yoga, hoe doe je dat?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een gewoonte maken van Yoga houdt meestal in dat je vaker op de mat stapt.

Supergoed natuurlijk en onwijs gaaf! Toch liggen er wat risico’s op de loer die je ervan kunnen weerhouden om die extra stap te zetten en je optimaal te ontwikkelen.

In dit blog geef ik je daarom graag een paar tips om yoga tot een gewoonte te kunnen maken.

Gewoonte maken van yoga

Wanneer kun je Yoga tot een gewoonte maken?

Om Yoga tot een gewoonte te maken, moet je eerst jezelf en Yoga goed leren kennen. Denk daarom goed na over wat er voor jou goed werkt:

Welke Yogastijl of Yogastijlen passen goed bij je?

Ga lekker op verkenningstocht en probeer verschillende Yogastijlen uit. Door verschillende Yogastijlen te ontdekken kom je er vanzelf achter wat je prettig vindt.

Belangrijk is hierbij ook dat je jezelf goed leert kennen. Stel jezelf daarbij de vraag waarom je aan Yoga wilt doen, en hoe je dit zal helpen om een beter mens te worden.

Restorative Yoga of Yoga Nidra vinden veel mensen bijvoorbeeld prettige Yogastijlen. Wanneer je echter het meeste baat hebt bij het opbouwen van fysieke kracht, doe je er verstandig aan om niet alleen ontspannen Yogavormen te beoefenen.

Wees dus eerlijk naar jezelf. Kies niet altijd direct voor Yogastijlen die lekker aanvoelen, maar durf eerlijk naar jezelf te kijken en beoefen (ook) Yogastijlen die je een beter en sterker mens zullen maken. Kies dus niet altijd makkelijkste weg 😉

Denk na over het tijdstip van je practice

Een gewoonte maken van Yoga kan alleen wanneer je goed nadenkt over het tijdstip en de locatie van je practice.

Voor sommige mensen werkt het goed om de dag te beginnen met Yoga. Andere mensen sluiten een dag liever af met een lekkere practice.

Het tijdstip waarop je het liefst met Yoga bezig bent is totaal persoonlijk, en soms ook afhankelijk van de Yogavorm die je beoefent. Daarnaast dien je vaak rekening te houden met de rest van je dagelijks leven, zoals een gezin of werk.

Denk goed na over het tijdstip dat goed bij je eigen ritme en je Yogastijl past. Kom je er niet uit? Probeer dan in eerste instantie je practice in de ochtend te doen. Wanneer we onze dag starten en ons storten op ons dagelijks leven, kan de verleiding groot zijn om je practice “een keertje over te slaan“.

Het risico is hierbij heel groot dat het niet bij een keertje zal blijven, en voor je het weet ben je de routine in je practices kwijt.

Vraag je af waar je het liefst je practice doet

Een rustige omgeving waar je je even helemaal op jezelf kunt richten, is essentieel wanneer je regelmatig met Yoga bezig bent. Zorg er dan ook voor dat je voor jezelf een plekje inricht waar je lekker aan jezelf kunt werken.

Maak een plekje vrij in huis waar je aan Yoga doet, of kies voor een Yogastudio waar de sfeer goed bij je past.

Welke problemen kun je tegenkomen wanneer je vaker gaat practicen?

Wanneer je vaker gaat practicen, zul je misschien ook een paar problemen tegenkomen. Om daar alvast op voorbereid te zijn en ze op te lossen, zet ik ze graag op een rijtje:

De lestijden van je Yogastudio en je eigen agenda

Hoe vaker je wilt practicen, hoe lastiger de puzzel van de Yogastudio en je eigen agenda zal passen. Zeker wanneer je een beter beeld krijgt van de Yogastijlen en tijdstippen waarop je graag practiced, wordt het lastiger om aansluiting te vinden bij een Yogaschool.

Je reistijd gaat steeds verder oplopen

Wanneer je vaker in de week met Yoga aan de slag gaat, kan de reistijd steeds verder gaan oplopen. De Yogaschool om de hoek is tenslotte niet altijd de Yogaschool die het best bij je past.

Het kan een stuk lastiger zijn om totale ontspanning te vinden wanneer je eerst bent blootgesteld aan alle prikkels van de wereld om ons heen.

De kosten lopen steeds verder op

Afhankelijk van de abonnementsvorm van je Yogaschool, is de kans aanwezig dat je steeds meer betaalt naar mate je meer wilt practicen. Het kan daardoor erg prijzig worden om je verder in Yoga te verdiepen.

In balans een gewoonte maken van Yoga

De problemen die je tegenkomt wanneer je vaker gaat practicen, zijn gelukkig allemaal te tackelen. Ons antwoord daarop is online Yoga!

Toen Rolf en ik vaker en steeds serieuzer gingen practicen, zijn we erg enthousiast geworden over online Yogalessen. Vandaar dat dit later een beetje de formule voor Happy with Yoga is geworden.

Door online Yoga te doen en hiernaast af en toe offline lessen te volgen, kun je Yoga doen waar en wanneer het jou uitkomt. Dat kan je reistijd, kosten en overmatig plannen besparen.

Je doet gewoon lekker je favoriete Yogastijl op de tijd en plek wanneer het jou uitkomt, en hoe vaak we het ook zeggen, bij online Yoga hoef je je dus écht niet druk maken over je looks en Yoga outfit 😉

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter