Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 dec 2019

Overwerkt zijn – De symptomen, oorzaken en oplossingen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Overwerkt zijn. Het kan iedereen overkomen en soms kan dit zelfs leiden tot een burn-out.

Het is moeilijk aan te wijzen wanneer de overspannenheid over gaat in een burn-out want de klachten zijn veelal hetzelfde. 

In dit blog gaan we daarom kijken wat overwerkt zijn precies is en hoe het verschilt van een burn-out. Ook gaan we onderzoeken hoe je niet alleen de symptomen maar ook de oorzaken van overwerkt zijn kunt bestrijden.

Aan het eind van dit blog weet je daarom onder andere meer over:

 • Het verschil tussen overwerkt zijn en een burn-out
 • Lichamelijke klachten als je overwerkt bent
 • Mentale klachten als je overwerkt bent
 • Hoe je stress kunt verminderen
 • Hoe je overwerkt zijn bij de wortel aanpakt 

Lees je mee?

overwerkt zijn

Het verschil tussen overwerkt zijn en een burn-out

Overwerkt zijn uit zich door verschillende symptomen in je lichaam. Dit kan fysiek, mentaal en emotioneel zijn. De klachten ontstaan doordat je voor een langere tijd onder spanning staat. 

Je merkt dit bijvoorbeeld door de volgende symptomen:

 • Je hebt moeite om onder druk te presteren
 • Een vermoeid gevoel
 • Prikkelbaar zijn
 • Je krijgt moeite om je dagelijkse activiteiten naar tevredenheid uit te voeren.
 • Je kunt slecht slapen
 • Last van hoofdpijn
 • Verminderde concentratie

Natuurlijk voelt iedereen zich een keer heel druk of overwerkt. We ervaren allemaal wel eens een keer drukke en volle agenda’s waardoor we soms het overzicht verliezen. 

Wanneer dit te lang duurt, zal het overspannen gevoel echter overgaan in een burn-out. Die grens is vaak niet zo goed zichtbaar.

Soms is het zo dat een privé situatie ook veel stress geeft en dat kan dan de ‘aanleiding’ zijn voor de burn-out. 

Het verschil tussen overwerkt zijn en een burn-out is dat de spanning bij overwerkt zijn omkeerbaar is. Dus als je goed kijkt naar waar de stress vandaan komt, dan kun je dit verminderen, rusten en herstellen. 

Wanneer je in een burn-out zit, zul je waarschijnlijk thuis zitten en kun je even helemaal niks meer. Je kunt je dan niet meer ‘even’ opladen. Je zult een langere tijd nodig hebben om te herstellen. 

Yoga Nidra kan je ontzettend goed helpen om die diepe ontspanning te vinden die je dan nodig hebt. In de video hieronder kun je de diepe ontspanning van een Yoga Nidra les eens ervaren.

Symptomen van overwerkt zijn

De symptomen van overwerkt zijn zijn heel divers en veroorzaken zowel lichamelijke- als mentale klachten. Je kunt hierbij denken aan:

Fysieke klachten

 • vermoeidheid
 • gevoel van uitputting
 • slapeloosheid
 • verschillende soorten pijn in het lichaam
 • snelle ademhaling of zelfs hyperventilatie
 • hoge bloeddruk
 • snelle hartslag
 • problemen met de stoelgang 

Psychische klachten

 • opgejaagd gevoel
 • vergeetachtig
 • nergens zin in hebben
 • plotselinge huilbuien
 • stemmingswisselingen, neerslachtig
 • angst en / of paniek
 • concentratieproblemen
 • piekeren

Dit zijn maar een aantal symptomen, er zijn er uiteraard nog veel meer. Je lichaam en geest/mind zullen moe en op zijn, dus je zult je volledig uit balans voelen en je hebt het idee dat je nergens meer grip op hebt. 

Nu zul je soms een keer een nacht slecht slapen of je hebt een paar dagen dat je je niet zo goed voelt. Het betekent dan niet meteen dat je overspannen bent of dat je een burn-out hebt.

Het is wel een teken van je lichaam dat je iets meer rust moet pakken om weer in balans te komen. 

overwerkt zijn

Jezelf rust geven om stress te verminderen

Er zijn veel verschillende manieren om je lichaam en geest tot rust te brengen. Niet elke manier zal bij je passen, dus ik raad je aan om verschillende dingen te proberen. En ook dit kan telkens weer verschillen. 

Je wilt je lichaam en geest tot rust brengen, je wilt als het ware je lichaam meer ‘Yin’ geven. Wanneer je langere tijd onder spanning hebt gestaan, is er veel ‘Yang’. Dus gun jezelf rust en mildheid. 

In tijden van stress is je Sympathisch zenuwstelsel actief, dus de energie raast door je lichaam heen en je lichaam is in opperste staat van paraatheid.

Je wilt je Parasympathisch zenuwstelsel juist activeren, zodat je lichaam kan ontspannen en kan rusten en herstellen. 

Het is daarom raadzaam om activiteiten te kiezen waar je hartslag niet nóg hoger van wordt.

Beweging is altijd goed, maar let goed op of je niet over je grenzen heen gaat. Dus misschien is een lange boswandeling dan wel fijner dan een rondje hardlopen. 

Ontspanning kan ook door bijvoorbeeld je telefoon een uurtje eerder uit te zetten voordat je gaat slapen.

Zo verminder je de prikkels voor het slapen gaan. Of misschien vind je wel ontspanning door elke dag een halfuurtje uit je boek te lezen. 

Yoga en tot rust komen

Yoga helpt goed bij het kalmeren en het laten rusten van je lichaam. De Yoga ademhaling is de basis in een les en die helpt je om je zenuwstelsel volledig tot rust te brengen. 

En zo’n diepe ademhaling kan je op elk moment van de dag doen. Adem diep in en uit als je ’s ochtends wakker wordt om je dag rustig te beginnen.

Adem diep in en uit wanneer je pauze hebt. Voordat je gaat slapen. Wanneer het je even teveel wordt op een moment gedurende de dag. 

Wil je eens een Yogales ervaren die je helpt om tot rust te komen voor je gaat slapen? Probeer dan eens een Yin Yoga les van ons practice platform in de video hieronder 🙂

Overwerkt zijn voorkomen met een Corporate Wellness programma 

Werk kan een hele grote stress factor zijn. Tegenwoordig komt er steeds meer aandacht voor het welzijn van de medewerkers.

Er worden steeds meer dingen georganiseerd om het personeel te helpen met ontspannen. 

Het is immers voor het bedrijf niet handig als het personeel vaak ziek is of zelfs uitvalt. Dat kost het bedrijf geld en de productiviteit gaat achteruit. 

Wanneer het bedrijf wilt investeren in een wellness programma, kan dat heel veel betekenen voor het personeel.

Je zult voor een langere periode aan de slag gaan met verschillende oefeningen, die ook heel makkelijk op kantoor toepasbaar zijn. 

Een corporate wellness programma biedt veel achtergrond informatie over waarom er bijvoorbeeld zoveel burn-outs zijn tegenwoordig. Maar ook informatie over een juiste houdingen, wat veel fysieke klachten kan voorkomen.

Het biedt ontspanningsoefeningen voor thuis en op de werkvloer. (Yoga) strek oefeningen om telkens ruimte te creëren in het lichaam.

Een corporate wellness programma helpt om het welzijn te verhogen op de werkvloer. Zo wordt je je tijdens een werkdag goed bewust van hoe je je voelt, wat je nodig hebt en wanneer je tegen een grens aanloopt.

Zo ga je niet telkens over die grens heen, maar leer je die te herkennen en kun je daar eventueel iets aan doen met bepaalde oefeningen. 

En wanneer je dit telkens goed in de gaten blijft houden, leer je jezelf beter kennen en leer je beter in spelen op wat je behoeftes zijn en wat je nodig hebt. 

Zou jouw werkplek baat hebben bij een corporate wellness programma? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Namaste, 

Bianca


Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter