Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 aug 2020

Mindfulness op het werk – 3 oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mindfulness op het werk. Waarom hoor je dat steeds vaker voorbijkomen?

Er is een grote kans dat je een flink gedeelte van je tijd op je werk door brengt. Het is daarom belangrijk om niet alleen thuis de juiste voorwaarden te scheppen voor Mindfulness, maar ook op je werk.

Het is namelijk niet zo dat je Mindfulness aan en uit kunt zetten en het de ene keer wel doen en de andere keer niet. Je kunt het dus zien als een manier van leven die je overal met je meeneemt. 

In dit blog vertel ik je graag meer over hoe je dat aanpakt. Zo kom je meer te weten over:

  • De voordelen van Mindfulness op het werk
  • Hoe je Mindfulness op je werk toepast
  • Welke concrete Mindfulness oefeningen je op je werk kunt doen

En nog meer!

Voordelen van Mindfulness op het werk

Je werk is vaak een van de redenen waardoor je meer stress krijgt. Je wilt je werk goed doen en het naar je zin hebben. Tegelijkertijd wil je goed overweg kunnen met je collega’s en als even kan voor die promotie gaan.

Dit is niet altijd even makkelijk, en het kan voor nogal wat stress zorgen. Juist door meer Mindful te worden tijdens je werk kan je dit voorkomen.

In de video hieronder vertel ik je daar graag meer over. Je komt te weten wat mindfulness precies is en hoe het helpt om stress te verminderen.

Je zal merken dat wanneer je met Mindfulness aan de slag gaat, je een betere concentratie krijgt, beter gefocust bent, creatiever wordt, productiever wordt en dat je meer ruimte in je hoofd krijgt om te denken.

Deze voordelen zijn allemaal onderzocht en bewezen in talloze onderzoeken. Het is dan ook niet vreemd dat bedrijven als Google, Facebook en Apple grote interesse hebben voor de principes van Mindfulness en hun werknemers hierbij helpen.

Bekijk deze video van een werknemer van Google maar eens:

Hoe pas je Mindfulness op het werk toe?

Mindfulness op het werk draait er in eerste instantie vooral om dat je jezelf in andere mensen kunt verplaatsen.

De kans is groot dat veel van je collega’s zich niet bezighouden met Mindfulness. Het kan dus zomaar zijn dat ze tegen je uitvallen of veel van je vragen.

Niet iedereen is zich hiervan bewust. En dit kan erg vervelend zijn voor jou als jij wel probeert om Mindful te zijn en respect te hebben voor je collega’s.

Kruip daarom eens in de huid van je collega’s. Waarom gedragen ze zich zo? Is hun thuissituatie moeilijk? Ligt er ook veel werkdruk op zijn / haar schouders?

Je weet wel beter dan je te laten meeslepen in de emoties van je collega’s. Laat jouw taken er niet door beïnvloeden, ook als er (te)veel van je gevraagd wordt is het een goed idee om een keer nee te zeggen.

Leg je baas bijvoorbeeld duidelijk uit waarom dit het werk dat je aflevert niet positief zal beïnvloeden. Te veel werkdruk is een van de killers van Mindfulness op het werk.

Juist de omgekeerde effecten treden in dat geval op; je kunt je niet goed meer focussen, wordt minder productief, je wordt minder creatief en de kwaliteit van je werk zal achteruit gaan.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hele toffe collega’s hebt, maar dat er andere dingen zijn waardoor je je wat gestresst voelt en juist wat meer Mindful wilt zijn. Dan helpen onderstaande oefeningen / tips je misschien een beetje op weg.

3 Mindfulness oefeningen voor op het werk

Oefening 1

De kans is groot dat je de hele dag in dezelfde ruimte werkt. Mindfulness op het werk kan daarom heel makkelijk toegepast worden door tijdens je pauzes lekker buiten even te gaan wandelen.

Neem je telefoon niet mee maar geniet van de frisse lucht, de geluiden en de geuren.

Niet alleen worden je lichaam en geest op deze manier even ‘opnieuw opgestart’, maar het is ook goed voor je focus, creativiteit en discipline om af en toe even in een andere ruimte te zijn. Vooral buiten dus.

Oefening 2

Gebruik de Pomodoro techniek van Timemanagement.net bijvoorbeeld. De techniek is bekend maar niet als Mindfulness oefening. Toch werkt het zeer goed.

Het komt er op neer dat je 25 minuten lang ongestoord aan één taak werkt en daarna bewust vijf minuten iets anders gaat doen. Bijvoorbeeld even lopen, wat water drinken, even op je ademhaling letten etc.

Vaak zitten we te lang aan een stuk achter elkaar door te werken. Op een gegeven moment is het even ‘op’. We hebben dan een pauze nodig. Even iets anders doen en daarna weer aan de bak.

Door bewust ieder half uur 5 minuten pauze te nemen zorg je ervoor dat je optimaal gefocust blijft, gehydrateerd blijft door water te drinken en af en toe wat beweging krijgt (want zitten is het nieuwe roken).

Ook is het een hele simpele manier om Mindfulness op het werk op het werk toe te passen.

mindfulness op het werk

Oefening 3

Zit je echt in een stressvolle situatie op je werk en weet je het allemaal even niet meer? Stop dan even met de taken waar je mee bezig bent en focus je op je ademhaling.

Een van de beste manieren om direct stress te verminderen, is door je uitademing te verlengen. Dit geeft je onderbewuste een seintje dat er niets is om je druk over te maken en dat je kunt ontspannen.

Bedenk dat gedachten slechts je gedachten zijn, ze zijn niet per definitie waar.

Sterker nog, veel van de dingen waar we ons zorgen over maken en waar we gestresst door raken, gebeuren in werkelijkheid helemaal niet. Het zijn slechts illusies die je jezelf wijs maakt.

Stop dus even met de taak waar je mee bezig bent. Sluit eventueel je ogen. Richt je op de ademhaling en verleng de uitademing. Doe dit een aantal minuten.

Dit is een hele simpele oefening voor Mindfulness op het werk en ik weet zeker dat je je een stuk kalmer zal voelen.

BONUS TIP voor Mindfulness op het werk

Wat voor mij ook altijd goed werkt, is rustgevende muziek te luisteren. Ik weet dat dit niet bij iedere baan mogelijk is, maar als je de kans hebt zou ik het zeker een keer proberen.

Er is niet een goede manier om Mindfulness op het werk toe te passen. Het gaat er om dat je dingen doet die voor jou werken. Dingen veranderen waardoor je productief bent, waardoor je het naar je zin hebt en waardoor je elke dag weer met een glimlach naar je werk toe gaat en ook weer met een glimlach thuis komt.

Misschien denk je er niet vaak over na, maar je werk is een belangrijk deel van je leven. Je spendeert er veel van je tijd. Zorg daarom dat je die tijd waardevol maakt.

Kortom, creëer de omstandigheden op je werk waardoor je het naar je zin hebt!

Hoe pas jij mindfulness toe op je werkplek? Laat het me weten in een reactie 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter