Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 mei 2019

15 tips om ontspanning op het werk te vinden!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Ontspanning op het werk vinden… Het wordt steeds lastiger.

Door de vooruitgang in de technologie, krijgen we meer prikkels dan ooit tevoren. Het vinden van focus op het werk en in ons privéleven, kan daardoor een grote uitdaging zijn.

Omdat we altijd bereikbaar zijn, ligt ons stressniveau hoog en ligt een burn-out al snel op de loer. Afstand doen van werkstress is namelijk al lang niet meer zo gemakkelijk.

Hoe kunnen we de ontspanning op het werk toch vinden? In dit blog geef ik je graag tips die je goed kunt gebruiken!

ontspanning op het werk

Thich Nhat Hanh

Misschien heb je wel eens gehoord van Thich Nhat Hanh. Thich Nhat Hanh is een boeddhistische monnik, die wel eens gezien wordt als de vader van de Mindfulness in de Westerse wereld. 

Thich Nhat Hanh beschrijft in zijn boek ‘Werk’ het volgende:

Learning the art of stopping, of releasing tension, of using loving speech and deep listening, and sharing this practice with others can have a huge impact on our own enjoyment at work and on our company’s culture’. -Thich Nhat Hanh

Het leren van de kunst om stil te staan, spanning los te laten, liefdevolle spraak en goed luisteren, zijn vaardigheden die een groot verschil maken bij plezier in ons werk en de bedrijfscultuur.

“When we know how to take care of our strong emotions and to establish good relationships at work, communication improves, stress is reduced, and our work becomes much more pleasant.This is a huge benefit not only to ourselves, but also to those we work with, to our loved ones, our families, and the whole of society.” –Thich Nhat Hanh

Wanneer we weten hoe we om kunnen gaan met heftige emoties en we goede verbindingen op ons werk aangaan, verbetert onze communicatie, verlaagt de stress en ons werk wordt plezieriger.

Dit is een groot voordeel voor onszelf, maar ook voor degenen waarmee we werken, onze geliefden, families en de hele maatschappij. 

Prachtig toch? Maar hoe doe je dat nou in de maatschappij? Bijvoorbeeld door mindfulness!

Mindfulness

Met Mindfulness breng je de volledige aandacht heel bewust naar dit moment, wat zich nu afspeelt. Het begint met de bewustwording van onze ademhaling.

Zo kunnen in het NU aanwezig zijn, zonder dat we verdwaald raken in de angst van de toekomst of het verleden.

Thich Nhat Hanh beschrijft dat de enige manier om een positieve toekomst te creëren is, om volledig aanwezig te zijn in het NU. Je creëert namelijk NU jouw leven en realiteit. 

Bianca Hoogland

Burn-outs

Hij beschrijft ook in zijn boek hoe de maatschappij er tegenwoordig op ingesteld is om hard te werken. En om zo hard mogelijk te werken, lijden er veel mensen onder hun werk.

Mensen werken heel hard om aan de top te komen en als ze daar dan eenmaal zijn, werken ze nog steeds hard om daar te kunnen blijven. 

En dan ligt de burn-out op de loer. We blijven actief doorgaan en steeds harder. We raken uitgeput en storten in elkaar. 

15 tips voor meer ontspanning op het werk

Thich Nhat Hanh heeft in het bovenstaand boek 15 tips beschreven over hoe je ‘jouw zen’ kunt behouden op de werkvloer met behulp van mindfulness.

Sommige tips zijn misschien voor de hand liggend, maar er zijn vast ook wel tips die je nieuwe inzichten geven! 

1. Begin je dag met een meditatie van 10 minuten

Het hoeft niet een hele uitgebreide meditatie te zijn, focussen op de ademhaling kan al een groot verschil maken. Zo begin je jouw dag helder en rustig. 

2. Neem de tijd om te zitten en genieten van thuis ontbijten

Hoe vaak stappen we wel niet met onze boterhammen in de auto en eten we ze op terwijl we in de file staan naar ons werk? Neem eens de aandacht voor de smaak, structuur en geuren van jouw ontbijt.

3. Wees dankbaar voor iedere dag

Herinner jezelf er elke dag aan, om dankbaar te zijn dat je weer wakker wordt en dat er gloednieuwe dag klaar staat. Want niet iedereen heeft weer een nieuwe dag voor zich. Jij krijgt er nog een!

4. Baas over je eigen tijd

Probeer je tijd niet te verdelen in ‘vrije tijd’ en ‘werk’.

Alle tijd kan van jou zijn als je maar aanwezig blijft in het moment en in verbinding blijft met wat er gebeurt in jouw lichaam en mind. Werktijd zou niet minder plezierig moeten zijn dan elke andere tijd. 

Vooral als we niet tevreden zijn met ons werk, gaan we er steeds meer tegenop zien.

Steeds meer weerstand zorgt ervoor dat we met tegenzin naar ons werk gaan en zo kunnen we in een negatief spiraal terechtkomen.

Dus vraag jezelf af of deze baan echt bij je past en welke opties je allemaal hebt.

5. Plan niet al je tijd in

Hou jezelf tegen om onderweg naar en van je werk, of afspraken telefoongesprekken in te plannen. Sta jezelf toe om rust te hebben en met jezelf te zijn en de wereld om je heen.

Zo kun je ook even op adem komen gedurende de dag. En als we al rijdend aan het bellen zijn, zijn we aan het multitasken en zijn we niet gefocust op het NU.

solitude quote

6. Vind een plek om tot rust te komen

Kijk of je op werk een ademruimte kunt creëren, waar je naar toe kunt gaan om tot rust te komen, stil te staan en te rusten.

Neem een paar diepe ademhalingen hier om terug naar jouw lichaam te komen en breng alle aandacht terug naar het nu.

Dit hoeft niet een speciale ruimte te zijn, het kan ook heel simpel op het toilet zijn. Neem daar even een paar minuutjes extra om diep in en uit te ademen. Alsof het een kleine reset is. 

7. Laat je angsten en zorgen gaan

Probeer tijdens de lunch je angsten en zorgen los te laten. Eet je lunch niet achter je bureau, maar verander van omgeving of loop buiten een rondje.

Vaak gaan we door tijdens een dag en eten we weer zonder aandacht (zoals je misschien met ontbijt ook al deed).

Kijk of je echt het werk kunt loslaten, zodat je met jouw aandacht helemaal bij jouw lunch bent.

8. Maak een ritueel van thee of koffie drinken

Stop met werken en neem de aandacht voor jouw kopje thee of koffie.

Misschien kun je je wel voorstellen wat er allemaal nodig is geweest om jouw thee te maken. De regenbuien, de plantages, de mensen die het geplukt hebben. 

Dit hoeft niet lang te duren. Het creëert ook een moment van dankbaarheid.

9. Visualiseer voor een meeting

Voordat je een meeting in gaat, kun je iemand visualiseren die heel vredig, mindful en vaardig is met jou. Je kunt dit beeld gebruiken om kalm en vredig te blijven. 

Dit kan fijn zijn, als je een spannende meeting ingaat, of wanneer je een presentatie moet geven. Dit kan je rust geven als je je hiermee identificeert. 

10. Tel tot tien

Wanneer je boosheid of irritatie voelt, zorg dan dat je niet gelijk reageert. Kom terug naar jouw ademhaling en volg hoe deze in en uit gaat, net zolang totdat je je kalmer voelt. 

Deze tip werkt altijd, in elke situatie. 

11. Werk samen

Oefen om naar je baas, collega’s, en managers te kijken alsof ze bondgenoten zijn in plaats van vijanden.

Erken dat samenwerken meer tevredenheid en plezier oplevert dan alleen werken. Weet dat succes en geluk van iedereen ook gelijk staat aan jouw eigen geluk en succes.

Vaak zijn we zo bezig met zien we er ‘beter’ is of in een ‘hogere’ positie staat dan wij. En daar koppelen wij dan onze waarde aan vast.

Wanneer je in kan zien dat je het samen kunt doen, kun je mooie stappen maken.

12. Spreek je waardering uit

Laat regelmatig jouw dankbaarheid en waardering blijken voor jouw collega’s. Dit zal een groot verschil maken op de werkvloer, zodat het meer harmonieus en plezierig wordt voor iedereen. 

En ja dit werkt echt! Denk maar eens terug aan de momenten dat jij een compliment gehad hebt van iemand anders. Denk maar terug aan hoe jij je toen voelde! 

13. Ga ontspannen naar huis

Kijk of je je kunt ontspannen voordat je naar huis gaat, zo breng je geen negatieve energie of frustratie mee naar huis. 

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld diep adem te halen of even je ogen te sluiten. Of de wat rustigere taken aan het einde van de dag doen. 

14. Neem tijd voor jezelf

Neem wat tijd voor jezelf om te ontspannen en terug te komen bij jezelf voordat je weer thuis binnenstapt. Doe een ding tegelijkertijd en geef het jouw volledige aandacht. 

Multitasken zorgt ervoor dat onze aandacht verdeeld is, dus geef alles wat je doet, jouw volledige aandacht. 

15. Geef je gedachten een plekje

Hou een dagboek bij, waarbij je aan het einde van de dag alle positieve dingen in op schrijft. Zo geef je de positieve momenten steeds meer aandacht en energie en alles wat je aandacht geeft, groeit!

 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, er staat vast wel een tip tussen die nieuw voor je is en die je kunt gebruiken.

Misschien zie je ook wel, dat niet alles dus zo lang hoeft te duren. Het zijn de kleine momenten op een dag, waarin je weer even goed terug bij jezelf komt. 

Heb jij nog een paar goede tips? Laat ze achter in een comment onder de blog!

Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter