Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 jan 2019

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers – 4 essentiële tips!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Duurzame inzetbaarheid van medewerkers, wordt steeds vaker als uitgangspunt genomen bij beslissingen die bedrijven maken. Dat komt omdat steeds meer werkgevers het belang hiervan inzien.

Als het gaat om het milieu zijn we steeds meer bewuster bezig met duurzame alternatieven. Duurzame energiebronnen, zuinig omgaan met water, minder plastic. Dit zul je vaak genoeg voorbij zien komen als regelmatig de krant leest of het nieuws kijkt. Deze duurzame alternatieven helpen om goed voor de aarde te zorgen zodat ze nog lang mee kan.

Als we het hebben over duurzame inzetbaarheid, gaat het om jou. Jou als werknemer. Jou als persoon. Want het is belangrijk dat ook jij ‘lang mee gaat’. Je lichaam ervaart een hoop in het leven en op werk. 

Het hoeft niet zo te zijn dat al jouw energie naar het werk gaat en dat je bekaf thuis komt. Het hoeft ook niet zo te zijn, dat je vervroegd moet stoppen met werken omdat je het niet meer aan kunt. Je bent belangrijk en het is goed om te luisteren naar wat er binnenin je gebeurt. Steeds meer werkgevers begrijpen dat gelukkig. Het leek me daarom een goed idee om hier een blog aan te wijden. 

duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid?

De organisatie ZonMw heeft in 2010 een onderzoek gedaan naar duurzame inzetbaarheid. 

ZonMw staat voor Zorg Onderzoek Nederland Medische Wetenschappen. In het rapport ‘Duurzaam inzetbaar; werk als waarde’ hebben ze de volgende definitie van duurzame inzetbaarheid gedefinieerd. 

Betekenis duurzame inzetbaarheid:

”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten.”

De essentie is dat organisaties een omgeving en context creëren waarin werknemers gezond blijven, betrokken zijn en zich kunnen ontwikkelen.

Een hele mond vol dus. In het kort: Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers gezond en tevreden hun werk kunnen blijven doen. De werkomgeving is passend bij wat de werknemers nodig hebben, zo kunnen ze fysiek en mentaal gezond blijven en zich ontwikkelen. 

Wat hieruit ook blijkt, is dat de werkgever en het bedrijf een belangrijke rol spelen. Zij zorgen ervoor dat de omstandigheden passend zijn en dat dat goed afgestemd moet worden met de werknemer. Beiden zullen dus hun behoeftes moeten blijven uitspreken. 

Waarom is duurzame inzetbaarheid zo belangrijk?

Voor de werkgever én de werknemer is dit erg belangrijk. Als werkgever heb je graag de juiste mensen voor je werken, die bij het bedrijf passen. Mensen die met enthousiasme, motivatie en positiviteit aan de slag met projecten gaan. En ook mensen die het werk fysiek aan (blijven) kunnen.

Voor de werknemers is het belangrijk dat ze met plezier naar hun werk gaan. Ze voelen zich enthousiast en gemotiveerd. Ze voelen zich competent en kunnen zich blijven ontwikkelen. Ook fysiek zullen ze zich goed voelen en geen klachten vanwege het werk hebben. 

Als een werknemer teveel stress ervaart, op welk vlak dan ook, dan ligt een burn-out op de loer. Dit is voor de werknemer een vervelende situatie, want dit heeft veel impact op de fysieke en mentale gesteldheid. Dit is vaak een lang proces waar de werknemer in zit, waarin meer naar boven kan komen dan je verwacht.

Voor de werkgever betekent dit, dat bepaalde werkzaamheden tijdelijk niet verricht zullen worden. De werkgever kan dan naar een vervanger gaan zoeken, maar hier gaat vaak ook tijd overheen. Ook kan het de werkgever veel kosten om een nieuwe (tijdelijke) werknemer te zoeken. Zowel in het onderwijs als de zorgsector speelt duurzame inzetbaarheid een steeds grotere rol, door de hoge werkdruk.  

Fysieke duurzaamheid

Er zijn beroepen die fysiek een groot beroep doen op ons lichaam. Denk maar aan de bouw. Hierbij wordt er getild (al dan niet op een ergonomische manier), gesleept, met de armen boven het hoofd gewerkt. 

Mensen in de bouw vragen veel van hun lichaam. Door houdingen aan te nemen die niet heel natuurlijk zijn, loopt het lichaam tegen grenzen die soms overschreden worden. Dit kan heel lang goed gaan, maar uiteindelijk zal het een keer te veel zijn voor het lichaam, waardoor de werknemer thuis komt te zitten met een blessure.

Soms kan een blessure zo intens zijn, dat de werknemer goed moet gaan nadenken of hij nog wel verder kan en wil met het werk. 

En wat dacht van al het zittend werk? Zitten is het nieuwe roken wordt wel eens gezegd. Lange dagen zittend achter een scherm met weinig beweging, is volgens verschillende onderzoeken slecht voor ons.

Duurzaamheid en werktijden

Ook zijn er beroepen waarbij er veel onregelmatige uren zijn. Denk maar aan de zorg en het openbaar vervoer. De roosters zijn vaak ruim van te voren bekend en misschien liggen de tijden voor een langere periode vast, maar ook dit doet zeker wat met de werknemers. 

Soms zijn er bijvoorbeeld weken waarin je veel nachtdiensten moet werken. Er wordt dan van het lichaam verwacht dat het zich aanpast aan een ander ritme. Met het donker actief zijn en met het licht slapen, is een grote stap voor het lichaam. Het lichaam maakt namelijk automatisch het slaaphormoon Melatonine aan als het donker wordt. 

Het telkens wennen en schakelen naar een ander ritme, gaat voor de een gemakkelijker dan de ander. Door deze onregelmatige diensten kan de wereld wat kleiner worden, doordat men dan niet altijd tijd heeft voor sociale contacten waardoor ontspanning op sociaal gebied moeilijker te vinden is.

Stress en duurzaamheid

Last, but not least. Stress. Stress zullen veel mensen tegenkomen in hun werk. Voor iedereen ligt het stressniveau anders, het is dus erg persoonlijk. Wat voor de een heel veel stress is, hoeft voor de andere niet zo te zijn. Dus vergelijk jezelf niet met anderen. 

Vanuit mijn ervaring in het onderwijs, zie ik veel stress en burn-outs. Er komen veel prikkels op de docenten af, je werkt immers de hele dag met een groep kinderen / leerlingen. En ook vraagt het contact met ouders en collega’s om veel energie. De aandacht gaat dus veel naar buiten, en het is dan fijn om gedurende de dag ook even rust te nemen en stil te staan bij wat er van binnen gebeurt. 

Deadlines, lange dagen, en administratieve taken zijn dingen die dan nog meer stress opleveren. Een beetje stress voelen kan gezond zijn, om een soort extra ‘power’ te hebben om bepaalde taken af te krijgen. Maar zolang dat maar in balans blijft met de rust pakken en het overzicht helder hebben. Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs is dus ontzettend belangrijk.

duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid stimuleren

Om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, zijn talloze manieren te bedenken. Toch zijn er een aantal kernpunten die een essentiële bijdrage leveren aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Hieronder deel ik ze graag met je!

1. Motivatie

Motivatie is een van de belangrijkste drijfkrachten achter duurzame inzetbaarheid. Het is daarom van groot belang om een sterke match te vinden tussen de interesse, talenten en doelen van de werknemer, en de behoeften van de werkgever.

Met de juiste persoon op de juiste plek, zorg je ervoor dat werknemers plezier hebben in hun werk. Deze positiviteit zie je gegarandeerd terug in werkprestaties, sfeer, ziekteverzuim en lichamelijke- en mentale klachten bij werknemers. Gemotiveerde werknemers zijn daardoor ontzettend belangrijk voor het succes en de efficiëntie van een bedrijf.

2. Fysieke duurzaamheid

Naast motivatie, is het ook belangrijk dat werknemers lichamelijk goed in hun vel zitten. Het menselijk lichaam is er niet voor gemaakt om de hele dag achter een bureau te zitten. Beweging is daarom ontzettend belangrijk om in balans te blijven.

Toch zul je er vaak niet aan ontkomen dat werknemers veel tijd achter de computer doorbrengen. Training van een correcte zithouding is daarom essentieel om nek- schouder- en rugklachten sterk te verminderen.

Tot slot is voeding ook van groot belang voor de gezondheid van de mens. Weg dus met teveel ongezond eten uit de kantine!

3. Stressmanagement

Motivatie en een goede fysieke gezondheid zijn belangrijk, maar vaak ontkom je er niet aan dat werknemers deadlines hebben en dus stress ervaren. Als bedrijf wil je competitief zijn en de concurrentie voor blijven, en die druk komt uiteindelijk ook op het bureau van de werknemers terecht.

Stressmanagement, is daarom een onmisbare skill om geestelijk in balans te blijven. Door te leren om prioriteiten te stellen, en belangrijke taken boven minder belangrijke taken te stellen, blijft werk overzichtelijk. Dit overzicht is belangrijk om stress te verminderen en stap voor stap, en in de juiste volgorde, alle taken weg te werken.

duurzame inzetbaarheid

4. De balans tussen inspanning en ontspanning

Een ander belangrijk punt om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, is door het leren vinden van de balans tussen inspanning en ontspanning. Geen mens kan 24/7 productief zijn, en ontspanning is daardoor net zo belangrijk als inspanning.

Door aan de slag te gaan met ontspanningsoefeningen, wordt het gemakkelijker om tussen de deadlines door, toch ontspannen te blijven. Aan de andere kant, kunnen focusoefeningen juist zorgen voor het optimaliseren van productiviteit en efficiëntie. Deze balans is niet alleen waardevol op het werk, maar ook tussen het werk- en privéleven van werknemers.

 

Ik hoop dat dit artikel jou weer even bewust maakt van wat je allemaal tegenkomt op jouw werk of in het dagelijkse leven. Hoe duurzaam voel jij je, ten opzichte van je werk? Zijn er op dit moment dingen of situaties, die in je opkomen als het gaat om duurzaamheid? En waar zou er ruimte voor verbetering zijn?

Neem deze ingevingen serieus, ze komen immers niet voor niets. 

Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter