Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jul 2021

Yoga in je ochtendroutine – zo doe je dat!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga in je ochtendroutine is erg waardevol. Het zorgt er namelijk voor dat je de dag heerlijk kunt beginnen vol nieuwe energie.

Veel mensen ervaren echter problemen bij het integreren van Yoga in hun ochtendroutine en dat is onwijs jammer, een ochtendpractice biedt namelijk heel veel voordelen.

In dit blog wil ik hier daarom wat extra aandacht aan schenken. Ik vertel je onder andere meer over:

  • De voordelen van practicen in de ochtend
  • Welke barrières je kunt tegenkomen om de mat op te stappen
  • Hoe je deze barrières overkomt
  • Waar je op moet focussen tijdens je ochtendpractice

Lees je mee?

Yoga in je ochtendroutine

De voordelen van Yoga in je ochtendroutine

De ochtend is het perfecte moment voor je Yogapractice. Waarom dat zo is leg ik je hieronder graag uit.

1. Tijd voor jezelf nemen

De ochtend is het perfect moment om de tijd voor jezelf te nemen.

De wereld om je heen is nog een en al rust. Zo zal je bijvoorbeeld niet snel te maken hebben met geluidsoverlast van buren of verkeer. En als je een gezin hebt, ligt iedereen (hopelijk ;)) nog te slapen.

Je ervaart hierdoor minder afleiding en kunt gemakkelijker de diepte in je practice opzoeken.

2. De dag ontspannen beginnen

Door je practice in de ochtend te doen start je de dag ontspannen. Je bent hierdoor minder vatbaar voor stress en kunt de uitdagingen van de dag beter aan.

Door je dag ontspannen te beginnen geef je stress een minder grote kans om op te bouwen. Het voordeel daarvan is dat de kans op bijvoorbeeld een burn-out sterk afneemt.

3. Je bent nog niet blootgesteld aan prikkels

Wanneer je in de ochtend practiced, ben je nog niet blootgesteld aan prikkels van buitenaf. Je hebt hierdoor minder snel last van afleidende gedachten en je kunt je gemakkelijker focussen.

Allebei deze dingen zijn belangrijk om meer diepgang in je practice te vinden en meer resultaat te boeken. Zeker het overwegen waard dus!

4. Je heb je practice alvast gedaan

Gedurende de dag kan er van alles gebeuren. Iedere dag is een verrassing en dat maakt het leven ontzettend leuk. Minder leuk wordt dit echter als onverwachte verrassingen ervoor zorgen dat je je practice niet meer kunt doen.

Door je dag te beginnen met je practice weet je zeker dat dit jou niet kan overkomen. Je practice heb je achter de rug, je hebt nieuwe energie en je kunt de dag aan!

In de video hieronder vertellen we je graag hoe je dat aanpakt 🙂

De drempel om de mat op te stappen

Een ochtendpractice klinkt mooi, maar is dat wel haalbaar? En hoe vaak moet je eigenlijk practicen om de voordelen ervan te ervaren?

Om de voordelen van Yoga te ervaren, hoeven we niet dagelijks uren op de mat staan. Veel mensen denken dat dit wel het geval is, en ervaren daardoor een ontzettend hoge drempel om te practicen.

We hebben talloze andere dingen te doen, en onze practice krijgt dan vaak geen prioriteit.

Veel belangrijker dan veel uren maken op de mat, is de intentie waarmee je practiced. Wanneer je op de mat stapt zonder richting waar je naar toe wilt, ga je als het ware te werk als een schip zonder kapitein.

Door te practicen met intentie werk je gerichter aan jezelf en je doelen. Je kunt op die manier resultaten boeken in minder tijd, en je werkt efficiënter aan jezelf.

De lengte van je practice wordt daardoor van minder groot belang, waardoor de drempel om de mat op te stappen verkleint.

Yoga in je ochtendroutine

Yoga in je ochtendroutine verwerken

Yoga in je ochtendroutine verwerken is dus zeker mogelijk. Hoe je dat doet is volledig aan jou, maar toch heb ik een paar nuttige tips voor je die ik zelf vaak toe pas.

Probeer dagelijks te practicen

Begin met een dagelijkse korte practice. Dat klinkt misschien ambitieus, maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Focus je vooral op de kwaliteit van de practice, en maak je niet te druk om de lengte ervan.

Wanneer je dagen overslaat is het gemakkelijker om nog maar een dag over te slaan. En voor je het weet kom je hierdoor in een ritme terecht waarbij je niet tot nauwelijks meer de mat op stapt.

Leg je spullen klaar

Een heel simpele methode om een (dagelijkse) ochtendpractice te stimuleren, is het klaarleggen van je spullen.

Wanneer je je bed uit stapt en al je spullen klaar ziet staan, nodigt de mat je uit om te practicen. Wanneer je op de vroege morgen alles nog bij elkaar moet rapen is de drempel veel hoger.

Bereid je practice voor

Zorg ervoor dat je de avond van tevoren al weet welke practice je de volgende morgen doet. Niets werkt demotiverender dan een volledige practice bedenken op de vroege ochtend. Zorg er daarom voor dat je ruim van tevoren weet wat je wilt doen op de mat.

Een extra tip: bedenk practices voor een langere periode van bijvoorbeeld een week of maand. Bepaal waar je je de komende tijd op wilt richten, en breng sturing aan in je practices.

Toch nog last-minute inspiratie nodig? Bekijk onze gratis Yogavideo’s die je direct mee kunt doen!

Waar moet je op focussen tijdens een korte ochtendpractice?

Wanneer je weinig tijd hebt in de ochtend maar toch graag wilt practicen, is het belangrijk om te weten waar op je moet focussen.

Focus je bij een korte practice minder op de asanas. Doe slechts enkele houdingen of stretches om warm te worden en ga dan snel over op de meditatie.

Misschien is het een kwestie van mijn persoonlijke smaak, maar practices met meditatie zorgen voor de diepgang die je nodig hebt om aan je intenties te kunnen werken.

Hulp nodig om Yoga in je ochtendroutine te verwerken?

Misschien ben je na het lezen van dit blog wel overtuigd dat je Yoga in je ochtendroutine wilt verwerken maar heb je geen idee hoe je dat precies aanpakt. In de video hieronder zetten we daarom 11 stappen voor je op een rijtje om Yoga in je ochtendroutine te integreren!

Wil je graag wat meer begeleiding bij je Yogapractice?

Om het je makkelijk te maken hebben we een speciale cursus op ons practice platform gezet met korte lessen voor in de ochtend. Door te klikken op de afbeelding hieronder kom je direct bij de juiste cursus terecht 🙂

practice platform

Krijg jij het iedere ochtend voor elkaar om de mat op te stappen? Laat het me hieronder weten 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter