Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 aug 2014

Yoga Aardegroet, terug naar je roots!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yoga Aardegroet, in het Sanskriet ook wel Prithvi Namaskara genoemd, is een Yoga serie. Al eerder beschreven we de Yoga Maangroet en de Zonnegroet, met de bijkomende voordelen.

In dit artikel aandacht voor Yoga Aardegroet, die je het contact met de aarde laat voelen en waardoor je de kracht in jezelf ervaart.

Voordelen van Yoga Aardegroet

Er zijn verschillende voordelen te noemen voor het uitvoeren van Yoga Aardegroet.

Zo zijn veel mensen in deze tijd gestresst of zitten niet zo goed in hun vel. Deze serie kan je weer even met beide benen op de grond zetten en je hoofd leeg maken. De kracht en het zelfvertrouwen groeit.

Daarbij maakt deze serie contact met het eerste Chakra. Dit is het Chakra waarbij stabiliteit centraal staat. Door deze aan te spreken en te activeren, voel je je krachtig.

Ook is deze serie een goede manier om je benen, torso en rug te stretchen.

Je ruggengraat wordt sterker wordt bij het regelmatig uitvoeren van deze serie sterker.

Aardegroet Yoga als onderdeel van Dru Yoga

De Aardegroet vindt zijn oorsprong in de Dru Yoga. Ook wel de Yoga van het hart genoemd.

Bij Dru Yoga worden de verschillende Yoga oefeningen (Asana’s) rustig en dynamisch uitgevoerd. Daarna worden de verschillende series oefeningen nogmaals herhaald.

Ook wordt er bij Dru Yoga gebruik gemaakt van Energy Block Release (EBR). Hierbij laat je de blokkades in je lichaam wegstromen doormiddel van de buig-, strek- en draaibewegingen die je maakt.

Het uitvoeren van de Yoga Aardegroet

Je kunt de Aardegroet op elk moment van de dag uitvoeren, maar deze serie staat er wel om bekend dat het het fijnste is om deze op het midden van de dag uit te voeren. Zo heb je halverwege de dag contact met de aarde en leer je de kracht in jezelf terug te vinden.

Ook is het aan te raden om de Aardegroet buiten uit te voeren met je blote voeten in het gras. Zo kun je het contact met de aarde optimaal ervaren. Je houdt bij deze serie namelijk de hele tijd contact met de grond.

Daarbij kun je tijdens het uitvoeren gebruik maken van chantings. Hierbij zing je woorden of spreek je woorden ritmisch uit. Vaak op 1 of 2 hoogtes en deze woorden blijf je herhalen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het bekende ‘om’ geluid maken of er zelf één verzinnen.

Belangrijk is dat je de Yoga Aardegroet niet uitvoert als je last hebt van een hoge bloeddruk of duizeligheid. Een ook niet als je last hebt van nekklachten en/of rugklachten. Bij deze klachten kun je het risico lopen dat je bij uitvoering van deze serie de klachten verergert. Overleg bij deze klachten dus eerst met een professional.

aardegroet yoga

Aardegroet Yoga in 13 stappen

De Aardegroet bestaat uit een serie van 12 houdingen. In de volgende 13 stappen laten we je zien hoe je deze Aardegroet uitvoert.

1. Ga om te beginnen op je mat staan, en zet voeten recht onder je heupen. Houd handen voor je in een gebedspositie.

2. Zwaai je armen rustig boven je hoofd, verruim je borstkast en richt je blik omhoog door je handen.

3.  Beweeg dan naar een ‘vooroverstrekking’ positie (Uttanasana). Hang losjes in de positie en strek de ruggengraat.

4. Beweeg rustig door naar de Kindhouding. Hierbij zit je rustig op je knieën, en breng je het zitvlak naar de hielen toe. De armen zijn vooruit weggestrekt en het voorhoofd is aan de grond geplaatst.

5. Ga verder naar de Cobrahouding (Urdvha Mukha Svanasana), waarbij je borst op lift en verruimd, en het hoofd achterover buigt.

6. Rol nu voorzichtig in een zittende positie, waarbij je je benen gestrekt voor je houdt, en je boven lichaam naar voren buigt (Paschimottanasana). Voel de rek in je hamstrings als je diep inademt.

7. Beweeg nu naar je rug en til je benen achter het hoofd in de ‘Ploeghouding’ (Halasana). Voel je ruggengraat verlengen als je teruggaat.

8. Kom nu weer voorzichtig zitten en spreid je benen. Buig het bovenlichaam voorover en rust in de houding als je diep inademt.

9. Kom nu weer langzaam terug in een zittende positie, rol op je rug in de gesloten brughouding (Setu Bandha Sarvangasana). Voel de spanning die je los laat via je nek.

10. Laat de houding voorzichtig los. Til je benen op en breng ze naar je borst als je beweegt naar de ‘wind bevrijdende houding’ (Pavanamuktasana). Voel je spieren loskomen en ontspannen.

11. Zet nu je voeten weer op de grond en kom op je knieën in de ‘Kameelhouding’ zitten (Ustrasana.) Voel de rek in je onderrug en schouders.

12. Kom nu in de ‘Kindhouding’ (Balasana). Voel je lichaam ontspannen en normale bloedstroom terug in je hoofd komen.

13. Kom weer terug naar de eerste positie.

Deze serie Aardegroet Yoga voer je maximaal 5 keer achter elkaar uit. Doe waar je je goed bij voelt!

*Door de slechte kwaliteit van video’s online hebben we helaas nog geen video waarop de Yoga Aardegroet te zien is. We zullen binnenkort zelf een filmpje bij dit artikel maken om de Aardegroet te laten zien. Eventjes geduld nog ;-).

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Albertine van nederveen

  Hoi Melanie, ik wil graag je aardegroet gaan proberen en dagelijks toepassen. Heb jij er nog of al een video van. Gemaakt? Of hem ingesproken? Dat lijkt me zoveel fijner dan zelf aanklooien en hele tijd op mn telefoon kijken. Aan de andere kant denk ik dat na aantal x hij ook vanzelf gaat.
  Maar goed. Niet gevraagd…. filmpjes op YouTube zijn anders op de aardegroet. En ik vind juist jouw opvolgingen vsn de oefeningen leuk. Dan k iig daar al voor! Groetjes, Albertine

  1. Melanie

   Hi Albertine,

   Dat is super leuk om te horen, dankjewel! Helaas hebben we nog geen video van de Aardegroet, maar we nemen je vraag zeker mee voor het opnemen van nieuwe video’s :-).

   Lieve groetjes,
   Mel

Laat een reactie achter