Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 aug 2017

Dangling Pose voor lage rugpijn

/
Geplaatst door
/
Comments2

Lage rugpijn, veel mensen hebben er tegenwoordig last van. Vooral mensen met een zittend beroep, beginnen klachten te ontwikkelen in de onderrug.

Yin yoga is een Yoga vorm die zich richt op met name de rug, schouders en nek. De plekken waar mensen met een zittend beroep vaak weerstand gaan ontwikkelen.

Lichtelijk voorovergebogen, schouders iets opgetrokken en een bolle rug… Een gemiddelde zithouding waar je lichaam op den duur niet meer zo blij van wordt!

Gelukkig zijn er oefeningen als Dangling pose die je helpen om de lage rugpijn te verzachten of zelfs te voorkomen!

 

dangling pose lage rugpijn

Hoe kan lage rugpijn ontstaan?

Lage rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Een bekende en veel voorkomende is de zithouding van een gemiddelde kantoormedewerker.

Doordat mensen vaak tijdens het zitten iets onderuit gaan zakken, verdwijnt de natuurlijk holling in de onderrug. Dit zorgt ervoor dat aan de voorkant van het bekken de spieren verkorten en dat er meer stress komt te staan op de spieren in de onderrug.

Veel mensen klagen vandaag de dag dus over lage rugpijn. Simpelweg omdat je uren achter elkaar het lichaam uit zijn natuurlijke lichaamshouding brengt.

Wat kun je doen aan lage rugpijn?

Voorkomen is natuurlijk te allen tijde beter dan genezen. Of je nu last hebben van lage rugpijn of nog niet, in beide gevallen is het aan te raden om bij een kantoorbaan regelmatig even te bewegen.

Kleine stretches kunnen ervoor zorgen dat je het lichaam soepel houdt en de doorbloeding goed kunt laten verlopen.

Ook kan een Yin Yoga les uitkomst bieden na het werk, om zo het bindweefsel fit en gezond te houden. Daarbij breng je het lichaam weer in zijn natuurlijke houding terug, stimuleer je de doorbloeding en doorstroming van energie.

Dangling pose bij lage rugpijn.

Een hele fijne houding die je helpt om stress in de onderrug te verminderen, is Dangling pose. Dit is een Yin Yoga houding, die in de Hatha/Vinyasa Yoga ook wel bekend staat als Uttanasana. Echter, de uitvoering van Dangling pose is hierbij niet zo zeer gericht op het stretchen van de hamstrings zoals dat bij Uttanasana het geval is, maar juist op het verminderen van stress in de onderrug.

Daarbij stimuleert deze Yin Yoga Asana de Urineblaasmeridiaan.

Hoe voer je Dangling pose uit?

Om Dangling pose uit te voeren kom je met beide voeten op heupbreedte staan. Vervolgens breng je de handen zijwaarts omhoog, daarna kantel je het bekken en kom je met je handen richting de Yogamat.

Je kijkt wanneer je bovenbenen je buik raken en je buigt hiervoor eventueel iets de knieën. Dan laat je het hoofd lekker hangen en pak je eventueel met beide handen de ellebogen van de andere armen vast.

Focus je in deze houding op het loslaten van spanning in de onderrug. Adem naar de restrictie die je voelt in de rug.

Zorg ervoor dat je het gewicht verdeelt over zowel de voorkant als de achterkant van de voeten.

In Dangling pose kun je voor een aantal minuten blijven, maar kijk uit als je last hebt van een hoge bloeddruk of snelle duizelingen.

Kijk wat goed voelt en kom vervolgens met een heel rustig tempo weer wervel voor wervel omhoog met je hoofd.

Ook kun je er bij duizelingen voor kiezen om de handen op de schenen of net voor je op de mat te plaatsen en een rechte rug te maken. Hier kun je dan een aantal ademhalingen blijven en vervolgens omhoog komen.

Heel veel succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Marly

    Dank voor deze nuttige info. Ik doe al jaren yoga, maar vind het fijn om af en toe, zonder verplichte lessen, weer eens de puntjes op de i te zetten.

Laat een reactie achter