Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 dec 2022

Je yogapractice als reflectie voor het dagelijks leven – Hoe werkt dit?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je yogapractice is een reflectie voor het dagelijks leven, of dit nou bewust of onbewust is.

Jouw tijd op de yogamat is een kans om jezelf beter te leren kennen. Een yogapractice weerspiegelt namelijk hoe het met jou gaat en hoe je met situaties omgaat in het dagelijks leven.

Onze reactie op een asana (houding) is een energetische weergave van ons als mens op dat specifieke moment.

Maar wat zegt dat over jou op dat moment? En hoe kan een yoga practice inzichten en handvaten geven waar je iets aan hebt? Lees het in deze blog.

In deze blog geeft gastblogger Anne antwoord op vragen zoals:

  • Hoe kan je yoga practice werken als een reflectie voor het dagelijks leven?
  • Hoe kun je een situatie uit het dagelijks leven meenemen in je practice?
  • Hoe vertaal je deze lessen naar het dagelijks leven?

En nog veel meer! Lees je mee?

yogapractice reflectie dagelijks leven

                        © CapturedByLot

Vraag en antwoord

1.Hoe kun je je yogapractice vergelijken met het dagelijks leven?

In yoga word je je bewust van jezelf. Je kunt dan verschillende dingen opmerken. Misschien vind je het heel moeilijk om stil te blijven in een yin houding of merk je dat het je frustreert dat je buurman wel een hoofdstand kan en jij niet.

Dit laat zien hoe jij op dat moment met een situatie om gaat en dat zegt heel veel over hoe jij in het dagelijks leven met vergelijkbare situaties omgaat.

2.Wat heb je eraan om je bewust te zijn van deze vergelijking?

In een yogales kun je heel bewust oefenen met bepaalde situaties. Dus je kunt jezelf uitdagen om een situatie anders aan te pakken dan je normaal zou doen.

De kans is groot dat dit oncomfortabel voelt en dat is juist goed. Je traint jezelf om oke te zijn met deze oncomfortabele gevoelens en daar heb je in het dagelijks leven profijt van!

Je yoga practice als reflectie van je dagelijks leven

Yoga leert je om om te gaan met weerstand. Waar die weerstand ligt en hoe je hierop reageert is bij iedereen anders en kan ook per moment verschillen.

Waar de een het lastig vindt om los te laten en diep te ontspannen in een yin-houding, kost het een ander veel moeite om door te zetten bij een dynamische flow.

Of je nu gefrustreerd raakt, weg wilt lopen of blokkeert; hoe jij op dat moment reageert op de weerstand in een yogales weerspiegelt hoe jij reageert op situaties die weerstand geven in het dagelijks leven.

Denk er maar eens over na. Heel globaal zou je je nu alleen al kunnen afvragen welke yogavorm de meeste weerstand bij je oproept en waarom.

Is dit het stukje overgave en loslaten of juist verder bewegen wanneer je het zwaar hebt? Komt dit overeen met hoe jij in het leven staat?

Misschien herken je dat je het lastig vindt om gewoon even niets te doen en blijf je het liefste constant bezig om zo niet te veel toe te geven aan ongemak.

Of herken je dat je jezelf soms moeilijk kunt motiveren om door te zetten wanneer een situatie lastig wordt.

Het stemmetje die tijdens een yoga practice op een moment van weestand tegen je spreekt heb je al eerder gehoord tijdens een lastige situatie in het dagelijks leven.

Jezelf bewust worden van dit stemmetje en jouw reactie hierop gaat je waardevolle inzichten geven.

Veel mensen denken dat yoga alleen maar draait om ontspannen of houdingen doen. Maar het gaat veel verder dan dat. Wil je weten waar yoga echt over gaat? Kijk even deze video.

Hoe kun je een situatie uit het dagelijks leven meenemen in je practice?

Andersom geeft een yoga practice je de kans om een moeilijke situatie uit het dagelijks leven bewust te doorvoelen en ruimte te geven. Binnen de afmetingen van jouw yogamat kun je dan op een bewuste en observerende manier bewegen.

Stel je voor: er vindt een grote verandering plaats in je leven. Je voelt je verslagen en weet niet goed wat je moet doen. Je kunt dit op verschillende manieren meenemen in je yoga practice.

Tijdens een meditatie kun je alle gedachten en vraagtekens die bij die keuze horen laten passeren zonder oordeel. Dit zal in eerste instantie ongemakkelijk en onrustig gevoel geven waarbij soms emoties loskomen die je liever geen ruimte geeft.

Wanneer je besluit iedere dag een paar minuten in dit ongemak te blijven zitten, zul je merken dat er langzaamaan helderheid ontstaat doordat je niet vasthoudt aan die gedachtes.

De ruis maakt ruimte voor helderheid en helpt je om keuzes te maken die op dat moment kloppend zijn voor jou.

Een andere manier om met dit verslagen gevoel om te gaan is door jezelf eraan te herinneren hoe sterk en veerkrachtig je bent. Bijvoorbeeld door te kiezen voor yang varianten van yoga waarbij je werkt aan kracht en balans.

De asana’s zijn meer dan houdingen die je aanneemt. Laten we bijvoorbeeld kijken naar wat je uit het doen van een zonnegroet kunt halen.

Wanneer je net start met yoga heb je na een zonnegroet vaak spierpijn en begrijp je niet hoe anderen dit met zo veel gemak lijken te doen. Op den duur word je fysiek sterker en voelt de zonnegroet een stuk lichter.

Alleen al de transitie van Chaturanga Dandasana naar Upward Facing Dog is een energetisch prachtige beweging.

Nadat je jezelf dicht naar de grond hebt laten zakken tijdens Chaturanga Dandasana duw je jezelf krachtig omhoog naar een Upward Facing Dog waarbij je het hart opent.

Energetisch ben je steeds opnieuw aan het herrijzen en openen vanuit jouw eigen kracht. En hoe abstract dit ook klinkt, wat je ervaart op de mat vertaalt zich naar het echte leven.

Zo kan een dagelijkse zonnegroet je helpen om de kracht te vinden om jezelf te herpakken en te herrijzen vanuit jouw lastige situatie.

Hoe vertaal je de lessen van je yogapractice naar het dagelijks leven?

Vertrouw erop dat wanneer je tijdens je yoga practice een patroon doorbreekt, dit zich zal vertalen in het dagelijks leven. De weerstand die je opzoekt tijdens je yogapractice zal je helpen om te gaan met weerstand buiten je practice.

Na het toelaten van weerstand zal er fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch ruimte ontstaan voor nieuwe inzichten en om jezelf te zijn.

Vraag jezelf voorafgaande aan jouw yoga practice af hoe je je voelt en kies daarbij een practice die jou weerstand geeft.

Dat betekent niet dat wanneer je moe bent, je juist voor een dynamische practice hoeft te kiezen. Misschien ligt jouw weerstand juist bij het toegeven aan die vermoeidheid en past een zachte practice of yoga nidra sessie hier beter bij.

Wees jezelf tijdens je practice bewust van de momenten van weestand.

Reflecteer na de les waarom je op die momenten weerstand hebt ervaren en of je dit herkent uit hoe je reageert op situaties uit het dagelijks leven.

Kom je dan in het dagelijks leven in een lastige situatie terecht? Dan weet je beter hoe je hier op kunt reageren en dicht bij jezelf blijft zonder in een vast patroon te schieten.

Groei door de weerstand in te gaan

Wanneer je in het huidige moment ziet hoe jouw bewegingen, gedachten en reacties tijdens de yoga practice een metafoor zijn voor je leven, kan die simpele yogamat de kwaliteiten aannemen van een magisch tapijt.

Een magische tapijt dat je naar transformatie en bewustzijn leidt.

Start jouw practice!

Wil je wel aan yoga doen maar weet je vaak niet zo goed wat je moet doen? Of kost het je teveel moeite om naar een studio te gaan?

Dan is het HWY practice platform misschien wel wat voor jou! Met een enorme variatie in soorten lessen zit er vast wat voor je tussen.

practice platform

Enne, ga eens buiten je comfort zone en zoek die weerstand op door eens een heel ander soort les te doen ;). Je leert er vast een heleboel van!


Dit is een gastblog van Anne van ReSpaceYoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter