Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 aug 2019

Rug, Nek en Schouderklachten op de werkvloer – zo ga je ze tegen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Rug, nek en schouderklachten. Grote kans dat als je dit blog leest, je wel een last hebt gehad van een van deze klachten. En misschien heb je de link al gelegd tussen je werkzaamheden en/of je houding.

Tegenwoordig zijn computers en andere beeldschermen niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

We gebruiken ze dagelijks veel. Op werk, maar ook prive. Ook thuis spenderen we namelijk veel tijd achter beeldschermen. 

In dit blog gaan we dieper in op wat voor soort klachten hierdoor ontstaan en delen we tips om de klachten te verminderen of om ze te voorkomen.

Hoe vaak komen rug, nek en schouderklachten voor?

Uit een onderzoek van Arbobalans uit 2018 komen de volgende resultaten:

 • 9.4% van al het ziekteverzuim bestaat uit nek – schouder klachten.
 • 9.2% van al het ziekteverzuim bestaat uit heup – knie – benen en voet klachten.
 • 6.7% van al het ziekteverzuim bestaat uit rugklachten. 

Gemiddeld genomen ligt het ziekteverzuim tussen 19 en 30 dagen voor deze klachten. 

Dit zijn de hoogste percentages na psychische klachten, zoals burn-out (25%) en griep / verkoudheid (12.2%). 

Hoe ontstaan fysieke klachten?

De klachten die ontstaan hangen af van het beroep en de sector. Sommige beroepen hebben namelijk een hoger risico op bepaalde klachten. Je kunt hierbij denken aan:

 • een beroep met veel herhalende bewegingen, zoals het bedienen van machines. 
 • werk waar veel fysieke kracht vereist wordt, zoals de bouw.
 • een beroep met veel zittend, werk zoals op kantoor.

Uiteraard zijn er nog veel meer oorzaken in verschillende soorten sectoren en beroepen. Vaak heeft het te maken met een verkeerde houding of herhalende bewegingen. 

Ook kunnen er fysieke klachten ontstaan vanwege een bedrijfsongeval. 

Wat voor klachten kunnen er ontstaan?

Nek en rugklachten komen meestal voort vanuit gewrichten en spieren. Vaak komt dit door een verkeerde houding. Er staat dan teveel spanning op de nek en dit kan ook de beweeglijkheid verminderen. 

We leiden namelijk vaak met ons hoofd. Het steekt vaak net iets verder uit naar voren wanneer je achter de computer zit of op je telefoon kijkt. Maar ook wanneer we staan, steekt ons hoofd vaak al ietsje naar voren. 

Wanneer we lang stil zitten, zijn we ons vaak steeds minder bewust van de houding die we aannemen. We gaan bijvoorbeeld met een ronde rug zitten.

Dit is niet de natuurlijke vorm van onze rug en hierdoor komt er te lang, te veel spanningen op onze spieren te staan. 

Door bijvoorbeeld veel fysieke belasting en / of een verkeerde beweging kan het ook zomaar opeens in de rug schieten. Denk maar aan SPIT, zoals het in de volksmond genoemd wordt. 

Er zijn nog veel meer soorten klachten, maar in dit blog gaan we meer bekijken hoe we klachten kunnen verminderen en voorkomen. Blijf je lichaam altijd serieus nemen en ga langs bij een specialist om de klachten te laten checken. 

yoga quote

Tips om rug, nek en schouderklachten te verminderen en voorkomen

Eigenlijk is het allerbelangrijkste een juiste houding. Of je nu staand of zittend werk doet, blijf je bewust van je houding en blijf het aanpassen waar nodig.

Door het houden van een juiste houding, worden bepaalde spieren niet overbelast. De tips hieronder zijn daar zeker nuttig bij:

 • Blijf bij zittend werk niet te lang in dezelfde houding zitten. Kantel bijvoorbeeld elke 15 minuten het bekken en zorg dat je elk uur even kunt lopen.
 • Wanneer je werkt met veel gewicht tillen, zorg er dan voor dat je je knieën buigt en je rug recht houdt. Hou het gewicht dicht bij het lichaam.
 • Bij herhalende bewegingen is het belangrijk om tussendoor goed te blijven stretchen of om even een andere beweging te doen. Op die manier krijgen de spieren rust.
 • Zorg voor een ergonomisch afgestelde werkplek. Neem de tijd om het beeldscherm goed op ooghoogte af te stellen en om de stoel op de juiste hoogte te krijgen.
 • Wees je, zo vaak als je kunt, bewust van de ademhaling en adem diep in en uit richting de onderbuik. Dit helpt ook bij het creëren van een juiste houding. 

Hoe kan Yoga helpen bij het verminderen van deze klachten?

Het beoefenen van Yoga lessen kan op heel veel manieren helpen. In een Yoga les ga je actief aan de slag met een diepe buikademhaling en dit heeft ontzettend veel voordelen. 

Je gaat steeds dieper ademhalen en zo krijgt het lichaam meer zuurstof. Een diepe ademhaling bevindt zich in de onderbuik en zo creëert het ruimte in het lichaam.

Je zult merken dat wanneer je houding niet juist is, je ook niet zo diep kunt ademhalen. 

Het beoefenen van Yoga houdingen helpt bij het creëren van een juiste lichaamshouding. Dit zal op een geleidelijke manier gaan.

Tijdens de les ben je namelijk heel bewust bezig met hoe je je lichaam moet plaatsen en dit neem je langzamerhand steeds meer mee in het dagelijkse leven. 

Buiten de Yoga les om, zijn er veel stretches en houdingen die je tijdens je werkzaamheden kunt doen. Dit kan een fijne ‘pauze’ zijn en hoeft maar een paar minuten te duren.

Door dit te doen creëer je ruimte in je lichaam en kun je je spieren wat tot rust brengen. 

Yoga houdingen en bewegingen voor een korte pauze tijdens het werk

Wil je niet langer wachten en nu aan de slag met oefeningen tegen rug- nek- en schouderklachten? Doe dan met me mee via de video hieronder!

1. Uttanasana

Dit is een vooroverbuiging. Ga met je voeten op heup breedte staan en vouw het bovenlichaam langzaam voorover. Zorg dat de knieën (licht) gebogen blijven.

Laat het boven lichaam rustig hangen en pak eventueel de ellebogen beet en schommel rustig heen en weer. Schud rustig ‘ja’ en ‘nee’ om de nek tot rust te laten komen.

2. Cat / Cow op een stoel

Terwijl je zit, begin hollen en bollen van de rug. Laat deze beweging vanuit het bekken ontstaan door het bekken naar voren en achteren te kantelen.

Je kunt dit doen op het ritme van de ademhaling of een holle en bolle rug even iets langer vasthouden. Plaats je handen op de zij steunen of op de stoel.

3. Schouder en nek rotaties

Dit kan staand en zittend. Draai een paar cirkels met de schouders in beide richtingen en til de schouders een paar keer op en laat ze zakken op een uitademing.Hetzelfde voor de nek.

Laat de kin rustig zakken naar de borst en beweeg je linkeroor naar de linkerschouder. Laat de kin dan weer zakken naar de borst en beweeg dan de andere kant op. Maak dus halve cirkels in plaats van hele cirkels.

4. Twisten

Terwijl je stevig zit op je stoel, met beide voeten op de grond, begin dan rustig met het draaien van het bovenlichaam naar links. Hou je nek in het verlengde van je rug.

Kom op een inademing weer terug naar het midden en draai dan rustig op een uitademing naar rechts. Je kunt dit dynamisch blijven doen of het ritme van de ademhaling volgen voor de beweging.

5. Schouder opening

Voor deze houding plaats je je linkerhand /arm tegen de deurpost of een kast. Heel rustig draai je dan het bovenlichaam naar rechts, zodat je een stretch of opening voelt aan de voorkant van je schouder. Herhaal deze aan de andere kant. 

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om eventuele klachten wat te verminderen. Je kunt deze tips ook juist toepassen om klachten te voorkomen. Hou je lichaam actief en in beweging. 

 

Heb jij nog tips om rug nek en schouderklachten te verminderen? Laat ze dan zeker achter in de comments!

Namaste,

Bianca


Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana yoga & massage

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter