Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 nov 2014

Hoe vind ik een Yoga opleiding die bij me past? 5 tips die je op weg helpen

/
Geplaatst door
/
Comments22

*Dit is de eerste gastblog van Susanne van Brunschot. Susanne volgt op dit moment een Yoga opleiding en deelt in dit artikel haar ervaringen met het kiezen van een opleiding die bij jou past. 

Susanne, ga je gang!

yoga opleiding

 Dit is een van de vele goede reden om een yoga opleiding te gaan volgen!

Ook al ben je aanvankelijk niet van plan om ook maar ooit zelf een les te gaan verzorgen, het is een mooie, inspirerende maar ook confronterende reis naar je zelf waar je ongetwijfeld anders uit komt. Wijzer, fitter, bewuster, veel meer JIJ.

Maar goed, het idee speelt dus al een tijdje (of juist niet, en is het een besluit in een helder moment) en je wilt je gaan oriënteren waar en op welke manier je deze opleiding of training wilt gaan volgen.

Internet is daarbij het ultieme medium om eens rond te neuzen maar je zult er heel snel achter komen dat je al gauw verdwaald  door het enorme aanbod  in yoga land.

Waar zou je allemaal rekening mee kunnen houden als je door de bomen het bekende bos niet meer ziet?

Hierbij 5 tips die je wat wegwijs kunnen maken!

In welke soort yoga wil je je gaan verdiepen?

Zoals je misschien weet zijn er veel verschillende soorten Yoga. Dit zijn er slechts een paar, en het kiezen van een Yoga opleiding wordt er zeker niet gemakkelijker door.

Je zou je af kunnen vragen wat je zoekt.  Is een van je voornaamste beweegredenen een fit lijf, een goede conditie en balans? Of ben je op zoek naar spirituele groei?

Mogelijk is je doel verdieping in de  filosofie of de goddelijke kant van yoga.

Helderheid in deze vragen kunnen je een richting bieden welke vorm van yoga op dit moment het beste bij jou past. Zelf heb ik gekozen voor een basisopleiding in de vorm van hatha en Integrale Yoga.

Deze laatste vorm van Yoga vertegenwoordigt een moderne synthese van alle traditionele yogastelsels in India met als doel gelijktijdig ontwikkelen van geest, lichaam en ziel en dus een evenwichtige groei van persoonlijkheid.

Voor mij voelt een gedegen basis belangrijk zodat ik van hieruit mezelf eventueel nog kan gaan specialiseren in andere vormen.

Welke opleidingsvorm past bij jou en in je dagelijkse leven?

Helemaal weg uit de dagelijkse rompslomp en je helemaal  overgeven aan een goeroe in een Indiase ashram en  vervolgens 3 maanden later met een certificaat “yoga teacher” thuis komen.

Hoe heerlijk klinkt dat?

Helaas is dit voor veel mensen vanwege een baan, een gezin of financieel een onhaalbare kaart.

Mocht dit wel binnen je mogelijkheden liggen, realiseer je dan dat je in een soort van laboratorium situatie terecht zult komen. Je hebt in korte tijd veel te incasseren, zowel geestelijk als lichamelijk.

Terug thuis kan het zijn dat je je er heel erg van bewust bent  dat jij veranderd bent, maar de wereld om je heen  niet. Het kan heftig zijn om dit te integreren.

Mogelijk vind je het prettig om alles langzaam aan binnen je dagelijkse bestaan te laten bezinken en is dit ook praktischer te combineren.

Misschien gaat het je meer om het pad dan om het doel.

Dan is een 2 of 3 jaarlijkse opleiding wellicht wat voor jou.  Vind je het fijn om 1 keer in de maand of toch liever een avond in de 2 weken hier aan te wijden?  En hoe zit het met reistijd? Ook kan er nogal wat verschil zitten in het kostenplaatje per opleiding.

Het spreekt voor zich dat het natuurlijk binnen je budget moet passen. Hoge studie kosten wil niet zeggen dat de opleiding per definitie beter is. Studiekosten van een Yogaopleiding zijn in Nederland trouwens over het algemeen op te geven bij je inkomstenbelasting. Het is altijd raadzaam om dit eens na te vragen.

Wel of geen gecertificeerde Yoga opleiding?

CRKBO Registratie; Centraal Register Kort Beroepsonderwijs, RYT 200 of RYT 500 certificering bij Yoga Alliance; uit Amerika afkomstig internationaal certificeringssysteem welke staat voor Registrated Yoga Teacher. (De 200 of 500 staan voor het aantal lesuren die hiervoor zijn gevolgd.) VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland

Een greep uit de certificeringssystemen die je het meest tegen zult komen.

De meeste opleidingen hanteren wel 1 van bovengenoemde kwalificaties. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat onderwerpen waarover ik meer wil weten ruim aan bod komen.

Ook een stuk anatomie, psychologie en filosofie hoort hier zeker bij. Dit opgeteld met het aantal contacturen (over het algemeen  minimaal 200) wegen voor mij zwaarder dan een specifieke certificering die een opleiding hanteert.

Ook zijn er opleidingen die een eigen kwalificatie systeem hanteren.  Wat vind je belangrijk en wat is je situatie? Ben je van plan om het geven van yoga les te combineren met reizen dan kan het juist heel handig zijn om een internationaal certificaat te hebben.

Volg een les bij een van de opleidingsdocenten

Of maak vooraf een afspraak voor een informatiegesprek. Je merkt snel genoeg of er een klik is. Het is handig als je vooraf voor je zelf ook duidelijk in beeld hebt wat je wilt zoal wilt vragen.

Je zou daarnaast ook wat research via google kunnen doen naar docenten die de lessen verzorgen.

Ook kun je wat websites bezoeken van oud leerlingen die desbetreffende opleiding gevolgd hebben. Dat geeft over het algemeen een aardig beeld van degene die je zijn voorgegaan en wat zij er mee bereikt of neergezet hebben. 

Luister naar je gevoel bij het kiezen van een Yoga opleiding

Misschien wel de belangrijkste houvast en mijn persoonlijke favoriet!

Er is geen betere graadmeter dan je lichaam. Wat is het allereerste gevoel wat je krijgt bij het lezen van een website? Spreekt de manier van schrijven je aan? Hoe komen foto’s op je over? Hoe voelt het in je onderbuik wanneer je een eerste contact hebt met een van de docenten? Geeft het je een beetje een zwaar gevoel of geeft het juist een tinteling? Hoe voelt de ruimte waar les wordt gegeven?

Hier zul je tenslotte aardig wat uren door gaan brengen. Alleen jij kunt dit bepalen. Wat voor een ander goed voelt kan voor jou heel anders zijn.

Ik hoop je hiermee een aantal handreikingen te hebben aangeboden en wens je veel succes met het vinden van een passende opleiding/training!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

22 Responses

 1. DorienYoga

  Hallo,

  Ik weet dat dit al een oud artikel is maar hopelijk krijg ik nog reacties om mijn comment.. Ik ben namelijk op zoek naar een goeie school om een yoga docenten opleiding te volgen. Ik denk dat het best is om een Yoga Alliance gecertificeerde opleiding te volgen omdat dat meer vertrouwen geeft.. Volgende 2 scholen komen heel vaak terug, http://www.sivananda.org en http://www.arhantayoga.nl. Heeft iemand ervaring met deze 2 plekken? Kan iemand deze of een andere plek aanraden?

  Vele groetjes! Dorien

  1. Rolf

   Hoi Dorien,

   Bedankt voor je reactie en wat tof dat je een opleiding wilt gaan doen! Ik raad je zeker aan om een opleiding te volgen die is aangesloten bij de Yoga Alliance! Wij hebben zelf geen ervaring met deze twee opleidingen omdat we onze opleiding in het buitenland hebben gevolgd. Wel is Mel momenteel bezig met een Yin Yoga opleiding bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Ze hier nog niet zo lang mee bezig, maar tot nu toe zijn haar ervaringen positief. De opleiding is ook Yoga Alliance gecertificeerd.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groetjes en laat het gerust weten als je nog vragen hebt!

  2. Rolf

   Dan nog iets…

   Kies vooral een opleiding waarbij je een goed gevoel hebt. Dat is het aller belangrijkste en dat heeft ons altijd geholpen bij het kiezen van de juiste opleiding, cursus of workshop.

 2. Susanne

  Hoi Dorien,

  Mooie keuze om een yoga opleiding te gaan volgen! I.v.m. de keuze voor een Alliance gecertificeerde opleiding; Je zou jezelf af kunnen vragen wat “meer vertrouwen” voor jou betekent. Ik zou je zeker aanraden bij verschillende opleidingen te gaan kijken (en dat kunnen ook niet Alliance gecertificeerde opleidingen zijn) en idd wat Rolf hierboven ook al benoemd; kies een opleiding die voor JOU goed voelt! Succes met je zoektocht!

 3. DorienYoga

  Dankjewel Rolf en Susanne voor de raad! Ik ga nog even rondkijken maar ik denk dat ik voor de opleiding van Arhanta Yoga ga gaan… Een maand in een ashram lijkt me wel wat.. Spannend! De Yin Yoga in Amsterdam ziet er inderdaad ook wel een goede opleiding uit. Wat zijn er veel opties 🙂

  1. Rolf

   Graag gedaan! Het grote voordeel van een opleiding waarbij je een maand intern gaat is dat je snel aan de slag kunt, terwijl je evenveel uren maakt als bij een opleiding die over meerdere jaren verspreid is. En doordat je er een aantal weken zelf heel intensief mee bezig bent, kan je ook echt stappen maken in je eigen practice. Het is niet per definitie beter om dat te doen, maar wel een bijkomend voordeel. Succes met zoeken! 🙂

 4. Marilyn

  Hi!

  Echt een stukje waar ik naar op zoek was, het enige wat ik mis is, wanneer ben je klaar om een yoga opleiding te doen?
  Zelf wil ik er ontzettend graag aan beginnen, maar het voelt alsof ik er nog niet klaar voor ben. Als ik zie hoe ik de oefeningen nu uitvoer en hoe lang ik het volhoud, tegenover mijn yogadocenten, dan vind ik het persoonlijk tegenvallen en weet ik niet of ik dit andere mensen aan kan doen.

  Hebben jullie misschien tips voor mij om te weten te komen wanneer iemand klaar is om zelf yogadocent te worden?

  Groetjes!

  1. Rolf

   Hoi Marilyn,

   Mijn mening is dat wanneer je gaat wachten totdat je helemaal klaar voor iets bent, je kan blijven wachten :-).

   Ten eerste is het niet nodig om jezelf te vergelijken met andere docenten. Ieder lichaam is uniek en heeft andere verhoudingen. Wat de een kan, is voor de ander fysiek onmogelijk. Daarbij hoeft een leraar zelf niet altijd alles perfect te kunnen, als hij/zij het maar duidelijk en veilig kan overbrengen aan studenten. Een basketbalcoach is ook niet de beste speler in het veld, maar wel qua kennis. Hij maakt zijn spelers juist beter door ze te laten groeien.

   Bovendien is een basis Yoga opleiding 200 uur. In die 200 uur zal je zelf nog enorme stappen gaan maken op allerlei vlakken. Laat je dus vooral niet tegenhouden door je beperkende overtuigingen dat je ‘niet goed genoeg’ zou zijn als docent.

   Succes!

 5. Susanne

  Hallo Marilyn,

  Ik sluit me helemaal aan bij de reaktie van Rolf. Een opleiding tot docent is een innerlijk proces op zich, wat niet eens om het doel gaat (docent worden) als je het mij vraagt. Het is voornamelijk een reis om de beste versie van jezelf te worden en die reis duurt levenslang. (ook als je op een gegeven moment zou gaan geven) Dus ik zou zeggen; voel goed bij jezelf na wat je intenties zijn en go for it!

  1. Marilyn

   Bedankt allebei!

   Het geeft een goed gevoel om dit te lezen. Ik heb de eerste kleine stapjes al gezet, door de cursus te volgen bij Rolf en Mel 🙂 maar als ik dit zo lees, dan wil ik mezelf er alleen nog maar meer in verdiepen. Yoga heeft me al zo veel goeds gegeven, dit kan alleen nog maar meer worden!

 6. chantal

  Hebben jullie tips voor een yoga teacher training in India ?
  Ik ga 3 tot 4 maanden reizen en India en wil aansluitend een yoga opleiding doen van een maand,.
  Ik doe zelf al jaren yin yoga en Ayur yoga en heb vele workshops en cursussen in ander yoga stijlen gedaan maar wil graag een andere opleiding doen het liefst iets wat daar op aan sluit.
  Ik hoop dat jullie tips voor me hebben er is zoveel te vinden op internet.

  Liefde volle groet
  Chantal Polet

  1. Rolf

   Hoi Chantal,

   Wat supergaaf dat je een een reis naar India gaat maken en daar een Teacher Training wilt gaan volgen!

   Helaas hebben wij zelf geen ervaringen met een Teacher Training in India. Wij kunnen je daarom hierbij helaas niet verder helpen. Sorry!

 7. Kyra

  Hi,

  ik ben wel heel erg benieuwd welke opleidingen jullie hebben gevolgd in het buitenland, Mel & Rolf?
  Alle tips zijn welkom!

  1. Rolf

   Hoi Kyra! Wij hebben onze opleidingen bij Zuna Yoga gevolgd. We hebben een goede band met ze en helpen ook regelmatig bij hun Teacher Trainingen, dus stuur ons gerust even een mailtje als je meer wilt weten!

   1. Ninke

    Hee Rolf,

    Ik ben ook op zoek naar een yoga opleiding in het buitenland..
    Graag zou ik meer willen weten over Zuna Yoga.
    Zouden jullie mij hier meer over kunnen vertellen?

 8. Ik hoorde laatst een koppel praten en die doen een bepaald soort yoga samen. Ik heb alleen geen idee hoe het heet. Het schijnt heel intiem te zijn en als koppels samen uit te voeren. Kan iemand mij helpen?

  1. Susanne

   Hallo Han, ik denk dat je tantra bedoeld. Hierbij worden oefeningen alleen, in koppel of in groepsverband gedaan en wordt er vooral gewerkt met energie. Met name het opwekken van kundalini energie en dit dan door te laten stromen naar het hart. Vaak wordt er aan eye-gazing gedaan. (elkaar in ogen kijken) en zachte aanrakingen zijn vaak ook onderdeel van. Dit kan inderdaad heel intiem aanvoelen en werkt zeer hart-openend. Als je hierin interesse hebt zou ik je aanraden om goed uit te zoeken waar en bij wie je dit wilt leren. Er zijn ook tantra workshops die gericht zijn op naaktheid en/of sex, maar het is natuurlijk maar net wat je zoekt 😉 Succes! xx

Laat een reactie achter