Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jun 2017

Teacher Training deel V: Mentoren en beproevingen IV

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Rebecca Mourits van AWE YOGA.

Klein stukje zelfplagiaat: afgelopen oktober opende yogastudio Balanzs voor het eerst haar deuren voor een teacher training. Na een poosje afwegen van voors en tegens nam mijn onderbuikgevoel het over na te horen dat er nog maar een paar plekjes vrij waren – dit avontuur kan ik niet laten liggen!


De reis waaraan je begint met de start van een Yoga opleiding is een machtig interessante. Eén waarbij je hopelijk flink wat uitstapjes maakt op verschillende wegen en nog onbekend terrein ontdekt – zowel binnen yoga als jezelf. Daarnaast kom je misschien een hobbeltje of twee tegen: een onderwerp dat je minder ligt, of eigen angsten en onzekerheden.

De intentie van deze blogreeks was het blootleggen van vier spreekwoordelijke mentoren die een handje zouden kunnen helpen om die beproevingen te trotseren. De vorige blogs gingen over hoe overal een vorm van balans en relativiteit te vinden is en hoe de (Yoga)wereld een netwerk is waarin werkelijk alles in verband staat met elkaar. De laatste in de reeks…

Teacher Training deel V

Smile to your organs

…heeft alles te maken met liefde en compassie. En spreekt misschien iets minder voor zich.

Het zijn de directe woorden van Dong, de docente die verantwoordelijk is voor het Yin-deel van de opleiding van Balanzs. Bij Yin Yoga blijf je langere tijd in dezelfde houding. Zo duik je dieper in lagen van je lichaam die je anders niet zo snel treft. Denk aan pezen, gewrichten en fascia, maar ook goed verstopte emotionele en mentale lagen.

De rustige beweging en ademhaling zorgen ervoor dat je parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt, het deel van het zenuwstelsel dat actief is tijdens rust. Je hartslag en ademhaling vertragen, je spijsvertering komt op gang. De kans is dan ook groot dat er tijdens het beoefenen van Yin Yoga ten minste twee dingen gebeuren: naast de lichamelijke sensaties voel je van alles waarvan je dacht dat je het zo netjes weggestopt had, en hoor je het geborrel van je ingewanden die aan het verteren zijn.

“Your body has trillions of cells – quite a consulting committee. Relax quietly, and listen to what they have to say.”

Dat geluid geeft in feite aan dat je lichaam zich in een staat van ontspanning bevindt. Er dreigt geen gevaar waarvoor alles dat niet hoog noodzakelijk is stilgelegd moet worden, omdat alle energie voor je hart en andere spieren nodig is. Je lijf voelt zich veilig en kan de nodige herstelwerkzaamheden uitvoeren. Alleen maar positief dus! Toch is de eerste reactie op het geluid vaak gegiechel. Een gevoel van ongemakkelijkheid, schaamte misschien zelfs. Hier en daar een ‘sorry, dat was ik…’

De woorden van Dong? Juist, smile to your organs. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is menselijk. Geef ze een beetje aandacht en erkenning, stuur ze wat liefde en glimlach ernaar.

De laatste hordes

Nu is de kans aanwezig dat je ook binnen een Yoga opleiding de nodige ongemakkelijkheid, schaamte, onzekerheid of andere drempels tegenkomt. Ben je tenslotte mens voor. Neem het moment dat je voor het eerst een stukje moet lesgeven, de aandacht (in ieder geval voor je gevoel) volledig op jou gevestigd is en je alleen maar kunt denken: shit.

Wat wilde ik ook alweer zeggen? Ik had een thema, toch? Welke houding komt er nu? Doe ik het wel goed?

Of wanneer je op het punt staat je eerste echte (of tweede, of derde, of zes-en-dertigste) yogales gaat geven en je zenuwen voelt tot in de puntjes van je tenen. Ben ik er wel klaar voor? Wie ben ik eigenlijk om les te geven? Waarom wilde ik dit ook alweer? Vinden mensen het wel fijn? Zeg, had ik die onzekerheid niet allang de deur uit gebonjourd? Wat is er gebeurd met die mindfulness van me?

Ben ik wel goed genoeg?

Waar zo veel, zo vaak op neer komt. De angst om niet genoeg te zijn: bijvoorbeeld wanneer je ineens in de rol van Yoga docent moet stappen. Wat niet helpt?

“Ik kan het niet. Ik ga nooit zo goed zijn als [naam favoriete docent of instagramyogi die er al tig lessen op heeft zitten]. Wat ontzettend stom van mezelf dat ik die angst niet gewoon los kan laten. Ik doe verdorie een yoga opleiding, zou ik hier niet beter mee om moeten kunnen gaan? Weet je wat, misschien ben ik er gewoon niet voor weg gelegd.”

Als je er iets in herkent of aan toe kunt voegen: begrijpelijk! Het is in ieder geval bij mij en zeker de helft, zo niet alle van mijn mede teacher-training-yogi’s allemaal de revue gepasseerd. Nog een keertje: zijn we tenslotte mens voor. Alleen… het helpt je dus niet verder. Duidelijk. Maar wat helpt dan wel?

A smile goes a long way

Tijdens een teacher training, wanneer je begint met lesgeven, of juist als het lesgeven om wat voor reden dan ook niet van de grond komt. Maar ook tijdens je Yoga practice, op en van de mat. Smile. Het helpt. Onzekerheid, angst, twijfel, geborrel? Zie het als de blijde muziek van je (mentale) ingewanden. Ze hebben nu eenmaal shit te verwerken. Aard van het beestje, hoort erbij. Vooral niet groter, belangrijker en serieuzer maken dan het is.

In plaats van oncomfortabele gevoelens te negeren, weg proberen te maken, teleurgesteld in of boos op jezelf te worden voor het feit dat je voelt wat je voelt: stuur je aandacht er recht op af en duik er zo diep mogelijk in. Voel het voor wat het is. Glimlach ernaar. Geef jezelf wat meer begrip, wat meer liefde en compassie.

En wie weet voel je het onder je aandacht veranderen.

Ps. Dit was de laatste van de Mentorenreeks. Op naar het volgende onderwerp! Zijn er bepaalde dingen waar jij specifiek nieuwsgierig naar bent als het gaat over het volgen van een teacher training? Ik hoor het graag!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Veronique

    Rebecca, zo herkenbaar !!! En leuk dat je de wijze raad van Dong hier deelt! Hopelijk heeft je blog weer velen geïnspireerd. Namasté.

    1. Rebecca Mourits

      Dankjewel lieve Veronique!! Hoop inderdaad dat Dong’s raad zo bij meer mensen terecht komt… 🙂 Namasté!

Laat een reactie achter