Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 aug 2019

Yoga lessen – moet iedere Yogales goed voelen?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga lessen ervaren we over het algemeen als fijn en lekker. Na de les voelen we ons bijvoorbeeld ontspannen, of juist energiek. We vinden meer diepgang en leren onszelf nog beter kennen.

Maar niet iedere les voelt prettig. Soms voel je je wat minder na je practice waardoor je misschien kunt gaan twijfelen of Yoga wel goed voor je is en bij je past.

Yoga lessen hoeven niet altijd goed te voelen om nuttig te zijn. Soms is de weg naar persoonlijke groei namelijk makkelijk en prettig, op andere momenten is deze uitdagend en zwaar.

Dat klinkt misschien logisch, maar ik kan me goed voorstellen dat dit wat vragen bij je oproept zoals:

  • Welke Yogavorm past er het best bij je om uitdaging te vinden?
  • Welk risico op blessures neem je door jezelf uit te dagen?
  • Hoe zoek je je grenzen op zonder hier overheen te gaan?
  • Waar vind je goede en veilige Yogalessen die bij je passen?

In dit blog geef ik je hier graag antwoord op.

yoga lessen

Het ervaren van Yoga lessen

Hoe je een Yogales ervaart ligt hoewel je dat misschien zal denken, niet alleen aan de les zelf. Er zijn ontzettend veel factoren die daarop van invloed zijn voor je de mat op stapt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

1. Wanneer je de les ontvangt

Het tijdstip waarop je practiced is van grote invloed op hoe je je voelt als je de les in gaat. Probeer dit zoveel mogelijk af te stemmen op je natuurlijke ritme om het maximale uit je les te kunnen halen.

2. Hoe je geslapen hebt

Slecht slapen betekent vaak minder energie en een minder goed humeur. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je een practice fysiek als zwaarder ervaart, en het kan meer frustratie oproepen als asanas uitdagend zijn.

3. Wat je voor je practice gedaan hebt

Wat je voor je practice doet, heeft invloed op hoe je bent op de mat.

Probeer hier op de mat zo min mogelijk aan te denken om afleiding te verminderen. Het wordt hierdoor namelijk moeilijker om diepgang te vinden in je practice.

Het gevoel na Yoga lessen

Hoe je een practice ervaart, is dus voor iedereen verschillend. In de video hieronder gaan we daar graag wat dieper op in, en vertellen we je hoe belangrijk het is om een fijn gevoel te hebben na je practice.

Het gevoel dat je hebt na je practice, is niet alleen afhankelijk van hoe je de les in gaat. Op de mat kan er namelijk een hoop gebeuren op lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied.

Een Yogales kun je namelijk vergelijken met een recept waarbij je verschillende richtingen uit kunt. Hoe de les bij je behoeften past is per les verschillend, waardoor je de lessen dan ook allemaal anders ervaart.

Lessen die prettig en gemakkelijk aanvoelen, zijn heerlijk voor ontspanning. We zijn dan ook vaak geneigd om vooral bij dit soort lessen te blijven omdat we ons er beter door gaan voelen.

Maar lessen die altijd fijn en prettig voelen, zijn vaak minder transformatief. En precies dat is wat je nodig hebt om tot verdere persoonlijke groei te komen.

En het afbreken van barrieres en oude overtuigingen vraagt om ontzettend veel inspanning.

Het doorbreken van het muurtje dat we om ons heen gebouwd hebben om ons te beschermen tegen de buitenwereld, is de weg naar je gevoeligere zelf, je echte ik. De kwetsbaarheid die daardoor ontstaat, proberen we vaak uit zelfbescherming te verminderen. Waardoor we ons weer afsluiten.

Gevoelig zijn en openstaan voor persoonlijke groei, gaat dus gepaard met kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid vinden we eng.

Een goede Yogales nodigt je subtiel uit om die kwetsbaarheid toe te laten.

Comfortabel worden met het oncomfortabele, is dan ook precies wat nodig is om persoonlijk te groeien.

yogaquote

Soorten Yoga lessen

Meer in contact komen met jezelf en kwetsbaar durven te zijn, gaat hand in hand met het leren kennen van jezelf. Waar sta je op dit moment? En wat is er nodig om in balans te komen of te blijven?

Wanneer je gestresst bent en middenin een drukke periode zit, kan Yin of Restorative Yoga bijvoorbeeld ontzettend goed zijn om in balans te komen.

Wil je graag een betere nachtrust? Dan kun je je richten op een meditatie voor het slapengaan of Yoga Nidra.

Heeft werken aan je lichamelijke fitheid op dit moment een hoge prioriteit? Kies dan voor een wat zwaardere les en een Yogavorm zoals Hatha/Vinyasa.

En wil je graag je buikspieren versterken door Yoga? Kies dan voor lessen gericht op core strength.

Yoga lessen zijn ontzettend divers en kunnen je heel gericht helpen met het vinden van onder meer lichamelijke fitheid, spirituele diepgang en ontspanning.

Wees daarom eerlijk tegen jezelf, en kijk waar je écht behoefte aan hebt. Want de weg naar persoonlijke groei is vaak niet de weg van de minste weerstand.

Aan de slag met Yoga 

Om terug te komen bij de vraag die we onszelf aan het begin stelde, namelijk of iedere Yogales goed moet voelen, is het antwoord dus ‘nee’. Persoonlijke groei en transformatie vinden plaats buiten je comfortzone en dat is precies de plek waar dingen vaak een beetje eng, ongemakkelijk, onwennig en uitdagend zijn en dus niet per definitie goed voelen.

Al is het wel belangrijk om je daarbij te realiseren dat je ten alle tijde blessures voorkomt.

Jezelf uitdagen is goed en belangrijk, maar respecteer altijd je grenzen. Je voelt zelf het best aan waar die grenzen liggen, en of deze oprecht zijn of voortkomen uit gemakzucht.

Voor het opzoeken van je grenzen, zijn veilige Yogalessen van goede kwaliteit belangrijk. Het is daarbij belangrijk om een Yogastijl te kiezen die op die dag en dat moment precies bij je past.

Omdat je dat van tevoren vaak niet goed weet, hebben wij een Practice Platform ontwikkeld met verschillende Yogastijlen, niveau’s en lesduur.

Er staat daardoor altijd een les op je te wachten die je behoeften van dat moment perfect tegemoetkomt. Waar en wanneer jij dat wilt.

Bekijk hier ons Practice Platform of klik op de afbeelding hieronder. Graag horen we je ervaringen in een reactie onder dit blog!

Practice online yoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter