Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 mei 2016

Is Yoga wel iets voor mij?

/
Geplaatst door
/
Comments7

Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot van Buiten Yoga Liempde.

Vaak krijg ik de vraag van  50, 60, 70+ ers; is yoga wel iets voor mij? Is yoga niet vooral voor lenige jonge mensen?

Ik begrijp waar de vraag vandaan komt. Op Facebook en Instagram zien we toch vooral mooie jonge mensen in een hippe yoga outfit voorbij komen die de meest ingewikkelde asana’s aannemen. Al hoewel ik zelf hier zeker de schoonheid van in zie vind ik het aan de andere kant  jammer dat  bepaalde doelgroepen hierdoor een vertekend beeld van yoga kunnen krijgen.

Maar, heeft het als je 70+ bent dan nog wel zin om aan yoga te beginnen?

Het antwoord is JA.

Zelfs nog meer dan toen je jonger was. Bij het ouder worden trekt de rug steeds krommer. Het lichaam krimpt als gevolg van het verschrompelen van tussenwervels. Dit proces kan worden afgeremd en  mogelijk wat gecorrigeerd door strek oefeningen in de wervelkolom.

Ook neemt de spiermassa af. Yoga houdingen stimuleren de bloedsomloop en versterken de spieren. Yoga houdingen bevorderen een betere ademhaling, welke vervolgens zorgt voor een grotere zuurstoftoevoer wat weer resulteert in meer energie en een grotere vitaliteit.

(Juiste) beweging is over het algemeen DE remedie tegen heel wat (ouderdoms) kwaaltjes.

De beoefening van yoga (en meditatie) kan ook op latere leeftijd negatieve aspecten van het leven, die geluk in de weg staan, helpen relativeren.

Zo heeft mijn moeder (70+) nog niet zo lang geleden haar eerste yoga ervaring gehad. Ook zij was bang dat ze veel niet zou kunnen mee doen maar stapte toch heel dapper op de mat. Hoe mooi is het dan om te merken dat je al doende veel meer kan als vooraf gedacht! Dit werkt niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk door!

Is Yoga wel iets voor mij?

Iedereen, ongeacht leeftijd, kan dus binnen haar of zijn eigen ruimte aan yoga doen!

Ook vind ik het jammer dat er toch nog best veel mensen (voornamelijk mannen) zijn, die yoga nog steeds zien als iets “zweverigs” wat je op een mat doet.

Alhoewel yoga steeds meer geïntegreerd is in onze maatschappij (de laatste jaren is er zelfs sprake van een soort hype)  en yoga het “geitenwollensokken” imago toch echt voorbij is, kleeft er blijkbaar toch nog iets vaags aan waardoor deze mensen zeggen; yoga? Nee joh, dat is toch niets voor mij!

Natuurlijk zijn we allemaal verschillend in onze interesses en activiteiten maar er zijn ook niet voor niets zoveel vormen van yoga.

Yoga wordt dan ook op verschillende manieren ingezet.

Wist je bijvoorbeeld dat….

* Het Nederlands voetbalelftal voorafgaand aan een wedstrijd aan yoga doet om o.a. geconcentreerd en gefocust te blijven?

* Hardlopen en yoga steeds vaker gecombineerd worden? Veel mensen vinden het yang (naar buiten gericht) van hard lopen en het yin (naar binnen gericht) van yoga een balans gevende combinatie.

* Door de balanshoudingen in yoga, dit vaak gecombineerd wordt met surfen?

* Op kantoren waar we overladen worden door (digitale)informatie, veel blootgesteld worden aan deadlines en waar steeds meer moet gebeuren in steeds minder tijd, steeds vaker bedrijfsyoga wordt ingezet? Mensen leren op deze manier achter hun bureau een moment van rust voor zichzelf te creeëren  zodat men beter met stressvolle situaties om kan gaan.

Ik hoop hiermee wat opheldering te hebben gegeven voor degene die yoga best wel eens zouden willen proberen maar in een twijfelsituatie zitten.

Zoek een yoga vorm die voor jou gevoel bij je past; power yoga voor een wat stevigere work-out, mildere vormen van (hatha) yoga of een wat meer meditatievere vorm.

Zoveel yoga vormen en nog veel meer verschillende yoga docenten. Zoek iemand waar je je prettig bij voelt. Bijna alle docenten bieden proeflessen aan waarin je kunt onderzoeken of de aangeboden vorm iets voor jou is.

Mijn persoonlijke visie; hoe meer mensen yoga & meditatie beoefenen (met achterliggende filosofie) hoe mooier de wereld 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

7 Responses

 1. Hoi Susanne,

  Wat een leuk artikel!
  Ik ben het helemaal met je eens, yoga is voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond.
  Leuk weetje trouwens over het Nederlandse voetbalelftal, ik had geen idee!

  Groetjes,

  Sherani.

  1. Susanne van Brunschot

   Hoi Sherani,

   Dank voor je reaktie! Ja en het leuke is, ik hoorde dat een plaatselijke voetbalclub hier in de buurt dat ook vernomen heeft via een yogadocent en ook gaat experimenteren met yoga als “opwarming” 🙂

   Groetjes Susanne

 2. Lies

  Hallo,

  Ik ben nu 60 jaar en in 2008 ben ik in aanraking gekomen met yoga.
  Nu 8 jaar later geef ik zelf les en heb ik sinds kort mijn diploma voor power yoga.
  Krijg hier veel energie van.

 3. Inderdaad is yoga uitermate geschikt om als oudere te beoefenen.
  De stramheid verdwijnt grotendeels en je voelt je energieker en fitter. Er zijn ook mensen die zeggen dat ik meer straal sinds ik in aanraking ben gekomen met yoga!

Laat een reactie achter