Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 mrt 2014

10 redenen waarom Yoga en Hardlopen een perfecte combi is!

/
Geplaatst door
/
Comments0

‘Kunnen Yoga en Hardlopen met elkaar gecombineerd worden?’ of ‘Bij Hardlopen ben ik vaak bezig met het verkorten van m’n spieren, terwijl Yoga juist de verlenging aanspreekt. Deze twee zullen elkaar onmogelijk kunnen versterken’.

Vragen die vaak gesteld worden, maar de antwoorden velen regelmatig verschuldigd blijven. Vaak worden Yoga en Hardlopen als zulke grote tegenpolen gezien, dat men denkt dat deze twee elkaar bijna onmogelijk zouden kunnen versterken.

Als Yoga docente én hardloopster geef ik jullie daar graag wat meer informatie over. Want JA, Yoga en Hardlopen gaat heel goed samen, ze kunnen elkaar zelfs aanvullen en versterken! Benieuwd hoe en waarom? Lees dan snel verder!

yoga en hardlopen

10 redenen waarom Yoga en Hardlopen elkaar positief stimuleren 

1. Conditie. Zowel doormiddel van Yoga en Hardlopen wordt de conditie op peil gehouden. Hardlopen spreekt de zware inspanning aan, waarbij Yoga over het algemeen de rol van lagere inspanning vervult. Een afwisseling tussen zware en lichtere lichamelijke inspanning zorgt voor een perfecte balans in het dagelijkse leven.

2. Kracht. Zowel bij de uitvoering van Yoga als bij Hardlopen wordt er gebruik gemaakt van spierspanning. Je bouwt spierkracht op. Doordat Yoga de spierkracht van vele verschillende spiergroepen aanspreekt, zul je hier tijdens het hardlopen positieve resultaten door behalen. Je zult minder snel blessures oplopen.

3. De flexibiliteit neemt toe. Doormiddel van Yoga wordt je flexibel, je spieren worden verlengd. Hierdoor maak je tijdens het hardlopen ook gebruik van soepele spieren en gewrichten. Dit zorgt ervoor dat je minder blessure gevoelig bent. Na het Hardlopen kun je ook weer gebruik maken van verschillende Yoga oefeningen die je spieren weer langer maken. De Zonnegroet kan na een ochtendrun bijvoorbeeld erg prettig zijn.

4. Ontspanning. Na zware inspanning is het goed om ontspanning toe te passen. Een Yoga ontspanningsoefening is perfect om na de zware inspanning van het Hardlopen tot rust te komen.

5. Je houding wordt beter. Yoga besteedt veel aandacht aan het hebben van een goede houding. Deze wordt vaak benoemd en herhaalt. Hier zul je tijdens het hardlopen ook de vruchten van plukken, omdat je niet alleen gemakkelijker, maar ook verantwoorder je kilometers loopt. Ook een goede houding zorgt voor minder blessures.

6. Een goede ademhaling. Een volledige Yoga ademhaling zorgt voor een betere ademhaling tijdens het Hardlopen. Je bent geneigd tijdens het lopen gejaagder te gaan ademen. Door dieper door je neus in te ademen en je uitademing langer te maken, zul je meer rust ondervinden tijdens het lopen.

7. Je leert naar je lichaam te luisteren. Hardlopen kan gezien worden als een prestatiegerichte sport. In de Yoga wordt juist benadrukt dat je niet hoeft te presteren of forceren. Je leert juist naar je lichaam te luisteren. Ook dit zal je tijdens het hardlopen helpen ontdekken wat je lichaam nodig heeft. Je leert je grenzen kennen.

8. Je kunt Yoga en Hardlopen beiden uitvoeren wanneer je er zelf behoefte aan hebt. Je kunt het in je eigen tijd uitvoeren op de momenten dat je lichaam er om vraagt. Hierdoor kun je gemakkelijker inspelen op de behoefte van je lichaam. 

9. Balans tussen lichaam en geest. Mentaal een fysiek worden bij beiden in verbinding gebracht. Deze verbinding is van essentieel belang om optimaal te kunnen functioneren.

10. Je houdt je bezig met het hier en nu. Je bent bij Yoga bezig met jezelf in het hier en nu, maar ook tijdens het Hardlopen houdt je je bezig met  de run die op dat moment van belang is. Je bent bezig om in het heden zo optimaal mogelijk te presteren.

Heb je nog meer vragen en opmerkingen over de combinatie tussen Yoga en Hardlopen? Of wil je graag een ervaring delen? Laat dan hieronder gerust je reactie achter!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter