Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 okt 2014

Bharata Yoga – Doorbreek stress en negativiteit

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bharata Yoga is een vorm van Yoga die haar oorsprong vindt op Nederlandse bodem! Bharata Yoga is namelijk bedacht door de Nederlandse Yogi Gert van Leeuwen.

Bharata Yoga heeft een geheel eigen visie op de Yoga, het probeert de Asana’s in harmonie te brengen met energiestromen vanuit je Chakra’s.

Vele mensen hebben al het nut van Bharata Yoga ervaren. Door de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt er nu zelfs onderzoek gedaan om dit nut ook wetenschappelijk te bewijzen. Dat Bharata Yoga werkt, staat dus al bijna zwart op wit.

bharata yoga

Waarmee Bharata Yoga zich onderscheid

Bharata Yoga onderscheidt zich van andere Yogavormen omdat de wervelkolom centraal staat. Volgens Bharata Yoga is de wervelkolom namelijk voor zowel je lichaam als je geest verantwoordelijk voor jouw welzijn. Het is de energiebaan van je Chakra’s.

Lichamelijk gezien vormt de wervelkolom de basis van je stabiliteit. Wanneer je wervelkolom in orde is, is het niet alleen veel gemakkelijker om je balans te vinden en om Asana’s goed uit te voeren, maar ben je ook veel beter in staat om goed te mediteren.

Vele Yogi gebruiken echter onder de druk van stress uit hun dagelijks leven, verkeerde spieren om te bewegen, ze hebben daardoor een gespannen houding. De energie uit je Chakra’s stroomt daardoor niet natuurlijk door je lichaam.

Het gevolg daarvan is dat stress zich steeds verder ophoopt, steeds meer spieren gaan “vastzitten”, en je wordt onrustiger. Hier heb je dus zowel lichamelijk als geestelijk last van.

Het is daarom noodzakelijk dat je ademhaling, je houding en je gedachten weer allemaal met elkaar in harmonie komen. Dit kan alleen als de energie vrij door je lichaam kan stromen.

En precies dát is hetgeen waar de Bharata Yoga zich mee bezighoudt. De theorie van de “Critical Alignment” biedt richtlijnen voor het bereiken van een natuurlijke stroom van energie door je lichaam. 

Bharata Yoga en de Critical Alignment

De Critical Alignment is de theorie waar de Bharata Yoga op gebaseerd is. Volgens de Critical Alignment moeten alle Asana’s in een “natuurlijke lijn” uitgevoerd worden.

Deze natuurlijke lijn is de snelste, meest gemakkelijke weg om de energie vanuit de wervelkolom door het lichaam te laten “stromen”, en weer terug.

Door bepaalde Asana’s aan te nemen kun je ervoor zorgen dat de energiestroom door je lichaam verbetert wordt. Energie uit je Chakra’s komt dan in je lichaam vrij waardoor je jezelf lichamelijk en geestelijk steeds fitter zult gaan voelen.

Het vermindert lichamelijke- en geestelijke klachten zoals vastzittende spieren, maar ook stress en negatieve gedachten.

Bharata Yoga is geschikt voor ieder niveau. De juiste houdingen worden je namelijk aangeleerd met hulpvoorwerpen, zodat je gemakkelijker je doelen kunt bereiken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter