Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 sep 2019

Yoga bij revalidatie – waarom het onmisbaar is!

/
Geplaatst door
/
Comments1

Yoga bij revalidatie, waarom is Yoga eigenlijk onmisbaar tijdens het revalidatieproces?

Revalideren kan eigenlijk van alles betekenen, zo moet je misschien herstellen van een ongeval, ziekte, een medische ingreep of een burn-out.

Wat echter vaststaat, is dat revalideren uitdagingen met zich meebrengt en dat het revalidatieproces behoorlijk pittig kan zijn. Hoe Yoga daarbij kan helpen vertel ik je graag in dit blog!

yoga bij revalidatie

Yoga bij revalidatie

Omdat zowel je lichaam als geest betrokken zijn bij het revalideren is Yoga ontzettend waardevol, het zal namelijk geen verrassing voor je zijn dat Yoga staat voor het verbinden en in balans brengen van lichaam en geest.

Yoga bij revalideren kan erg behulpzaam zijn omdat je je lichaam in staat stelt om te kunnen herstellen. Je zoekt de verbinding met jezelf om zo goed als mogelijk alle aandacht te richten op het revalidatieproces.

Het is wel van groot belang dat je yoga of meditatie altijd in overleg met je specialist erbij betrekt en dat je heel nauw naar jezelf luistert wanneer je aan de slag gaat.

yin yoga

Focus

Wanneer je met aandacht iets oppakt of uitvoert, merk je al snel dat dit meer effect heeft dan maar ‘gewoon doen’.

Met yoga of meditatie is het heel goed mogelijk om focus te trainen. Het is in het dagelijkse leven en tijdens het revalidatieproces gemakkelijk om afgeleid te raken.

Door focus te behouden, heb je simpelweg meer aandacht voor je herstelproces, maar ook door met aandacht hersteloefeningen uit te voeren is de kans op succes of verbetering groter.

Door yoga te doen ben je namelijk bezig met het trainen van aandacht. Wanneer je yoga houdingen uitvoert, vormt ademhaling de basis.

Door jezelf te concentreren op je ademhaling werk je aan focus.

Er is geen plek meer voor rondzwevende gedachten en afleiding want voor het toepassen van een juiste ademhaling heb je namelijk al je aandacht nodig. Door dit te trainen word je beter in focussen.

Hetzelfde geldt voor mediteren: bij meditatie keer je naar binnen en onderbreek je de altijd maar aanwezige stroom aan gedachten voor stilte en een goede ademhaling.

Om deze stroom te onderbreken heb je focus nodig en door dit te trainen verbeter je dus je aandacht.

yoga quote

Mindset

Dat het revalidatieproces behoorlijk ingewikkeld en pittig kan zijn staat voorop.

Om het proces zo goed mogelijk door te komen en de beste resultaten uit het proces te halen is het goed je mindset te trainen. Een getrainde mindset krijgt doorgaans meer voor elkaar.

Conditionering is één van de belangrijkste aspecten die bij mindset komt kijken. Je mindset is namelijk een manier van denken die is ontstaan door hoe je bent opgegroeid en wat je hebt meegemaakt.

Als je van te voren met een negatieve of twijfelachtige mindset je revalidatieproces in gaat, is de kans veel groter dat je minder resultaat haalt dan wanneer je in het bezit bent van een positieve houding.

Focus je daarom op het positieve en niet op het negatieve, wanneer je de obstakels niet te veel aandacht geeft lekt er geen onnodige energie weg. Bovendien groeit alles wat je aandacht geeft.

Yoga stijlen

Er zijn veel verschillende yoga stijlen en per persoon en situatie hangt het af welke stijl het beste bij je past.

Zo is Yin Yoga één van de meest rustige yoga stijlen waarbij het bindweefsel de kans krijgt te herstellen.

Je blijft lang in één houding waardoor je in een diepe stretch komt die ervoor zorgt dat blokkades makkelijker kunnen worden opgelost en het bloed weer vrijelijk kan gaan stromen.

Bloed zorgt ervoor dat het lichaam kan gaan herstellen. Het is te allen tijde belangrijk om te overleggen met je specialist en goed aan te voelen wat je wel niet kunt en vooral waar jij en je lichaam zich prettig bij voelen.

Wees niet bang om ondersteunende yoga accessoires zoals een yoga riem, blok en deken te gebruiken. Hiermee ondersteun je lichaamsdelen en zorg je ervoor dat je in alle comfort houdingen kunt uitvoeren.

Wil je eens een korte Yin Yoga les ervaren? Doe dan mee met de video hieronder!

Yoga Nidra

Een verrassende yoga stijl en eentje die voor iedereen toegankelijk is, is Yoga Nidra.

Je voert deze yoga stijl uit door languit te gaan liggen met een yoga deken over je heen zodat je niet te veel afkoelt tijdens de practice en als je het prettig vindt een oogkussen van lijnzaad en lavendel over je oogstreek heen.

Je komt niet in beweging dus het is een erg geschikte yoga stijl wanneer je een lichamelijke blessure hebt.

Wanneer je begint aan de Yoga Nidra les zijn je gedachten waarschijnlijk overal en is je hersenactiviteit hoog.

Tijdens de practice kom je binnen de gegeven tijd in een andere staat waardoor je je lichaam de mogelijkheid en tijd geeft blokkades op te sporen en te gaan herstellen.

Zonder de bemoeienis van ons bewustzijn gaat dat namelijk een stuk makkelijker. Yoga Nidra is hierdoor een ideale vorm van yoga om in te zetten tijdens een revalidatieproces.

Via deze link kun je Yoga Nidra eens vrijblijvend proberen 🙂


Dit is een gastblog van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Ik geloof ook dat yoga goed kan helpen bij het verbeteren van je mindset wanneer je aan het herstellen bent van een blessure. Focus en rust dragen bij aan het verminderen van stress. Dit komt je lichaam natuurlijk ook ten goede!

Laat een reactie achter