Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 mei 2017

Met aandacht in het nu

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lanne van Delft van YourNewToday.nl


in het nu

Jong geleerd

Even wat langzamer. Met aandacht. Zonder haast.

Hoe vaak doe jij iets zonder steeds te denken aan wat je daarna nog moet doen? Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik veel meer bezig ben met “wat hierna”, dan “wat nu”.

Gek hoe je dat als kind totaal anders doet. Als je net begint met praten heb je het alleen maar over het Nu. Je hebt de woordenschat dan nog helemaal niet om het over vroeger en toekomst te hebben en je groeit als je dat wel kunt. Dat is de taalontwikkeling. Logisch, maar vervolgens lijken we het verleerd te zijn. Over het Nu praten, denken, in het Nu voelen en Zijn.

Jong geleerd is oud gedaan lijkt hier niet op te gaan.

What’s next?

Steeds maar die gedachte van “what’s next?” maakt veel mensen uiteindelijk heel ongelukkig. Ontevreden en onrustig vaak, want daardoor voel je je altijd gehaast. Omdat je nooit echt bezig bent met wat nu is.

En ‘in het nu zijn‘ klinkt misschien zweverig, maar dat is het helemaal niet. Het is juist heel down to earth. Want alleen als je echt ‘in het nu bent’, ben je er echt. Ben je bezig met allerlei andere dingen, dan zweef je ergens in het verleden of de toekomst…

En vaak zijn dat momenten die ons helemaal niet écht verder helpen.

Ken je die gesprekken in je hoofd? Dat je precies bedenkt wat een ander kan zeggen en wat daarop dan jouw reactie is? En daar bedenk je dan wel honderden versies voor.

Dat kan je urenlang bezighouden, al zijn het vaak losse kortere momenten. Terwijl je je tanden poetst, je brood smeert, tv probeert te kijken. Wat dan ook. Voor denkbeeldige gesprekken weet je altijd wel een moment te vinden ;-). Totaal niet in het Nu..!

In het nu

Ik weet zeker dat je iets herkent van wat ik hierboven beschrijf. En hoor je nu bijna denken: “Ja.. dus.. Wat nu?”. Of misschien lees je dit blog niet eens echt.., te druk met andere dingen. Met wat je hierna nog allemaal moet doen.

“Ik wil je uitdagen!”

Want wie wil er nou niet iets meer rust in zijn of haar hoofd? Voor mij was dat ooit een reden om onder anderen aan yoga te gaan doen. Even rustig sporten in plaats van kickboksen vol actie. Even ontspannen en toch fit blijven. Met aandacht voor wat er in mijn lichaam gebeurt. Maar niet alleen yoga kan je helpen om wat meer rust te ervaren.

Slow down

Doe jij ook altijd zoveel gehaast en ben jij een kei in multitasken? Wanneer heb jij voor het laatst een kopje thee gedronken zonder erbij op je telefoon te kijken? Zit je ooit gewoon in de zon om er even in te zitten?

Gun jij jezelf soms de tijd om jezelf echt met aandacht aan te kleden bijvoorbeeld? Ik noem maar wat.

Misschien zijn deze voorbeelden totaal niet van toepassing op jou, maar bedenk iets dat bij jou past.

Probeer het eens!

Mijn uitdaging voor jou is: probeer vandaag eens iets te doen zonder haast. Zonder bezig te zijn met wat je allemaal nog ‘moet’. Zonder steeds maar te denken aan wat hierna gaat komen of wat je hierna gaat zeggen.

Gewoon met aandacht en rust luisteren, kijken, voelen, bewegen, ademen, praten, typen, drinken, kauwen. You name it!

Bedenk iets leuks en doe het eens langzamer dan normaal, doe het anders, of doe het niet. En ben met je aandacht in het nu. Praat eens met iemand alleen over het Nu. Hoeveel zinnen komen er dan? Wat valt er dan te zeggen?

Ik ben heel benieuwd en ga het zelf ook proberen vandaag. Iets vaker nog dan één keer. Gewoon om het te proberen. Niets zweverigs, gewoon een experiment, ontdekken.

En misschien is dan toch jong geleerd, oud gedaan 😉

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter