Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 jul 2019

Zorgen voor jezelf – waarom het je volle aandacht verdient!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zorgen voor jezelf. Hoe belangrijk is dat eigenlijk?

Als je het mij vraagt, essentieel. Goed voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk om balans in jezelf te vinden, en dat is van groot belang voor je een ander kunt helpen.

Wanneer je eigen leven niet op orde is, heb je je handen hier vol aan. Je hebt daardoor simpelweg geen tijd en energie over om je op het leven van een ander te richten. 

Vergelijk het maar met een kopje dat je vult. Wanneer je eigen kopje niet gevuld is, valt er niets te delen met een ander…

Maar hoe pak je dat aan? Hoe vul je dat eigen kopje?

In dit blog vertel ik je graag meer over hoe je optimaal voor jezelf zorgt, en waarom het zo belangrijk is!

zorgen voor jezelf

Het belang van goed zorgen voor jezelf

Goed zorgen voor jezelf is belangrijk om een aantal belangrijke redenen. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld:

 • Een gelukkiger leven
 • Voldoening
 • Meer energie 
 • Een beter zelfbeeld

Hoewel dit maar een aantal voorbeelden zijn, geef het je denk ik al een goed beeld van hoe breed de voordelen zijn van het goed zorgen voor jezelf. In de video hieronder leg ik daar graag meer over uit.

1. Een gelukkiger leven

Goed voor jezelf zorgen, houdt in dat je veel tijd besteedt aan dat wat je gelukkig maakt.

Je krijgt daardoor iedere keer weer een ‘positieve boost’ in je leven, waardoor tegenvallers minder zwaar vallen. Het is gemakkelijker om met tegenslag om te gaan en je kijkt vrolijker naar het leven!

2. Voldoening

Wanneer je ‘me-time’ prioriteit geeft, ontstaat er ruimte in je leven om je te richten op je doelen. Het behalen daarvan geeft je een onwijze positieve kick (ik spreek uit ervaring!).

Je hebt het gevoel je droom te leven en geniet optimaal van wat het leven je te bieden heeft.

3. Meer energie

Wanneer je goed voor jezelf zorgt, doe je dingen die energie geven in plaats van kosten. Je zult dan ook merken dat je energie gaat overhouden. Je eigen kopje is gevuld en je kunt gaan delen!

4. Een beter zelfbeeld

Door meer tijd aan jezelf besteden, kun je ook toewerken naar een gezond lichaam. Er goed uitzien verdient weer prioriteit, want er is niks mis met goed voor jezelf zorgen!

En natuurlijk is dit ontzettend positief voor je zelfvertrouwen 🙂

melanie poldervaart

Zoals je ziet kan goed zorgen voor jezelf leiden tot een ‘kettingreactie’ van positieve gevolgen. Het wordt daardoor makkelijker om de balans in je leven weer te vinden, en je energie te gaan delen!

Aan de slag met zorgen voor jezelf

Zorgen voor jezelf kost tijd, en precies daar is waar het voor veel mensen misgaat. Het is dan ook niet voor niets dat ik vaak de vraag krijg hoe ik het iedere dag voor elkaar krijg om de mat op te stappen.

Toch is de manier waarop ik dat doe geen rocket-science. Maar het is wel belangrijk om de volgende punten in je leven te integreren. Namelijk:

 • Je grenzen aangeven,
 • Tijd vrij plannen voor jezelf
 • Je eigen doelen en belangen voldoende prioriteit te geven 

Omdat dat misschien nog wat algemeen of vaag klinkt, heb ik een gouden tip voor je:

Neem iedere ochtend wanneer je opstaat, meteen een halfuurtje de tijd voor je practice.

Ongeacht wat de dag je gaat brengen, heb jij dan alvast wat tijd voor jezelf geclaimd om aan je lichaam en geest te werken! Ons Practice Platform staat overal en altijd voor je klaar om je te begeleiden!

self care quote

Zorgen voor jezelf optimaliseren

Dat goed zorgen voor jezelf begint met de tijd voor jezelf te nemen, is inmiddels wel helder. Maar hoe ga je daarna verder? Wat kun je verder doen om dit te optimaliseren?

1. Gezond eten

Eten is de brandstof voor je lichaam en je mind. Wanneer je optimaal voor jezelf wilt zorgen, is het dan ook belangrijk om de juiste voedingstoffen tot je te nemen. Eet daarom gezond en gevarieerd!

2. Drink voldoende water

Voldoende water drinken is ontzettend belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we voor maar liefst 55 tot 60% uit water bestaan.

Je zult begrijpen dat het daarom belangrijk is om goed gehydrateerd te blijven. Zo kunnen alle processen in ons lichaam optimaal verlopen!

3. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg er daarom voor dat je voldoende nachtrust prioriteit geeft. En al moet je daar soms wat voor opgeven, je krijgt er veel voor terug!

zorgen voor jezelf

4. Zorg voor genoeg ontspanning

In een wereld van eindeloze prikkels, is het vinden van ontspanning belangrijker dan ooit tevoren. Geef dit dan ook prioriteit om ervoor te zorgen dat je niet overmatig gestresst raakt.

5. Practice met regelmaat

Stap regelmatig -het liefst dagelijks- de mat op! Yoga wordt hierdoor geen ‘bijdingetje’, maar een levensstijl.

Die stap is ontzettend belangrijk om routine in je practices te krijgen, waardoor je snel meer diepgang kunt vinden.

Meer inspiratie om te zorgen voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen kan op ontzettend veel manieren. Ik weet dan ook zeker dat ik in dit artikel lang niet alle mogelijkheden besproken heb.

Natuurlijk is dat niet zo gek, want hoe jij het best voor jezelf zorgt kun je uiteindelijk het best zelf bepalen. Iedereen is uniek, en daarom heeft iedereen andere behoeften. 

Om je erachter te laten komen waar jij specifiek meer behoefte aan hebt, deel ik graag nog een paar vragen met je die je hopelijk nieuwe inspiratie geven!

Stel jezelf daarvoor eens de volgende open vragen:

 • Waar krijg jij energie van?
 • Hoe kan jij opladen?
 • Hoe ontspan jij?
 • Op welke manier kan jij beter zorgen voor jezelf?

 

Hoe zorg jij ervoor dat je optimaal voor jezelf zorgt? Deel het met me in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter