Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 mei 2016

Zorgen voor jezelf

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Sabine Mooijweer van Additieve Therapie Mooijweer.

Zorgen voor jezelf.

Je hebt vast het voorbeeld weleens van iemand gehoord: de zuurstofmaskers, die je in noodsituaties in een vliegtuig, eerst bij jezelf moet opzetten, zodat je daarna je kinderen kunt helpen.

Eerst zorgen voor jezelf, zodat je voor een ander kunt zorgen (ook als je geen kinderen hebt).

Toen ik dit hoorde, was het een eye-opener voor mij. En absoluut één om naar te gaan leven. Ik was in die tijd zelfs over mijn eigen gezondheid heen, aan het zorgen voor mijn toen nog jonge dochter.

Het is goed dat ik het toen al geleerd heb, want jaren later werd bij mijn zoon autisme gediagnosticeerd en dat is zeker iets waarbij je als ouder jezelf makkelijk in de zorg voor je kind kunt verliezen.

Zorgen voor jezelf is een voorwaarde, van essentieel belang om voor een ander te kunnen zorgen. Er zijn turbulente tijden in je leven, tropenjaren waarin je soms door welke omstandigheden dan ook, veel energie verliest en weinig tijd hebt voor jezelf.

Tegenwoordig heeft iedereen het buiten de tropenjaren om, ook al best druk. Je moet en wilt van alles, stelt hoge eisen aan jezelf en er worden hoge eisen aan jou gesteld. Baan, mantelzorg, kinderen, opleiding, etc.

Je loopt op je tenen, gaat over je grenzen, hebt het gevoel tijd en aandacht voor anderen en jezelf tekort te komen, hebt weinig energie en je krijgt een steeds korter lontje. Op een dag vraag je je af of je ooit wel een lontje had.

Daar gaan mensen ook naar op reageren. Waardoor jij voelt dat je tekort schiet. Op een gegeven moment weet je niet meer hoe je dit vol kunt houden. Als je niet goed oppast, raak je overspannen of krijg je een burn-out.

goed zorgen voor jezelf

Goed zorgen voor jezelf vind ik nog steeds lastig. Hoe zorg ik goed voor mezelf?

Iedere ochtend nadat de kinderen naar school zijn, doe ik meditatie, visualisatie en yoga-oefeningen.

Niet altijd allemaal. Ik ben er niet star in, maar zie erop toe dat ik er wel ruimte voor maak. Lukt het een keer in de ochtend niet, dan plan ik het op een ander moment.

Er moet wel heel wat gebeuren, voor ik een dag oversla. Momenteel heb ik een erg druk schema, met naast mijn uitdagingen op gezondheidsgebied (schildklierziekte en bekkeninstabiliteit), het moederschap, een praktijk als therapeut en veel gesprekken over mijn kinderen, die ieder hun eigen uitdagingen hebben.

En natuurlijk (gewoon) de huis-, tuin- en keukenzaken die bij iedereen moeten. Daardoor is mijn sociale leven op een laag pitje komen te staan.

En dan komt natuurlijk de uitdaging: koffie in de stad met een vriendin of yoga. Ik heb yoga nodig, net als voeding. Fysiek heb ik de oefeningen nodig en emotioneel de ontspanning.

Voor mijn gezondheid is het zeker van belang dat ik deze tijd voor mezelf neem. Ik plan mijn cliënten dan ook daarna pas in. Dat is ook fijn voor hen. Want dit uurtje is ook voor mezelf een mooi moment om tot rust te komen en dat is één van de voorbereidingen van mijn werk.

Als therapeut geef ik natuurlijk veel aan mijn cliënten, qua aandacht en energie. Het is geweldig werk, maar ik moet mij ook weer opladen. En dat doe ik door yoga en meditatie.

Tussen twee cliënten in, maak ik vaak even een korte wandeling. Wanneer ik dit niet doe, houd ik dit niet vol. Daarom is goed zorgen voor mezelf prioriteit.

Iedereen, in welke baan of privé situatie, zou goed voor zichzelf moeten zorgen.

Wat mij betreft houdt zorgen voor jezelf in: minstens 3x per dag een (gezonde) maaltijd, zittend nuttigen, 1,5 liter water, voedingssupplementen, minstens 8 uur per nacht slaap en voldoende ontspanning.

Om uit te vinden op welke manier jij het beste kunt opladen/ ontspannen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar krijg jij energie van?
  • Hoe kan jij opladen?
  • Hoe ontspan jij?
  • Op welke manier kan jij beter zorgen voor jezelf?

Gun jezelf zorg, aandacht en tijd om tot rust te komen en op te laden.

Het is misschien lastig om je gedrag en gewoonten hierin te veranderen. Maar ik deed het, jij kunt het ook!

Welke stap neem jij vandaag om beter voor jezelf te zorgen?

Zorg goed voor jezelf; je bent het waard!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter