Stressmanagement – hoe Yoga je erbij helpt!
Stressmanagement.. Het wordt steeds belangrijker.
In een maatschappij waar we steeds meer stress ervaren, is het erg belangrijk dat we voor voldoende ontspanning zorgen. Zo kunnen we weer opladen.
Maar het is ook belangrijk om er voor te zorgen dat je je stress kunt managen. Stressmanagement wordt dat genoemd.
Vaak herkennen we stress namelijk pas wanneer het te laat is en dat kan ervoor zorgen dat we in een burn-out terecht komen.
In dit blog gaan we kijken naar tips om stress al vroeg te herkennen, hoe je hiermee kunt omgaan en hoe Yoga hierbij kan helpen.
Wat is stress?
Stress heeft veel verschillende omschrijvingen. Stress is een chemische reactie in je lichaam door het ervaren van (werk) druk.
Dat is dus iets anders dan het voelen van (werk) druk. We voelen (werk) druk als een reactie op de hoeveelheid taken, afspraken en werk wat we moeten doen.
Stress en het voelen van (werk) druk is subjectief. De een kan namelijk meer druk aan dan de ander. Stress en (werk) druk zijn erg persoonlijk en je kunt dit gevoel niet met het gevoel van iemand anders vergelijken.
Hoe uit stress zich?
Stress kan zich uiten op verschillende manieren. Je kunt fysieke spanningen opbouwen in je lichaam en je kunt zelfs fysieke klachten ervaren. Soms kunnen rug – nek of schouder klachten namelijk ontstaan vanuit stress.
Vaak uit stress zich ook op een emotioneel niveau. We zijn dan vaak rommelig, onrustig, emotioneel etcetera.
We voelen ons incapabel en hebben het idee dat we achter de feiten aanrennen. Wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat we het niet meer redden.
Stress is niet per se iets negatiefs. Stress zorgt er namelijk voor dat ons lichaam actief wordt om iets te gaan doen.
Dus een klein beetje stress zorgt ervoor dat goed kunnen presteren op de momenten waarop we het nodig hebben.
Wanneer we het over stress hebben, spreken we vaak over langdurige stress, wat uiteindelijk voor klachten kan zorgen.
Omdat het soms moeilijk is om stress te herkennen, vertellen we je daar graag wat meer over:
Stressmanagement
Stressmanagement zegt het natuurlijk al, het gaat om het managen van stress. Net als dat een manager een team of een bedrijf aan het managen is, kun je zelf ook stress managen.
Hoe kun je omgaan met stress in stressvolle situaties? Hoe kun je stress herkennen en tijdig handelen?
Hoe eerder je namelijk stress herkent, hoe eerder je actie kunt ondernemen.
Yoga en meditatie kan hierbij heel goed helpen, zelfs om stress al vroeg te herkennen. In de video hieronder vertellen Rolf en Mel je daar graag wat meer over:
Kun je de oorzaak van de stress vinden?
Soms weet je waardoor je je gestresst voelt, maar het kan ook zijn dat je de oorzaak niet eens door hebt. Dit kan dan komen doordat je zó druk bent, dat je niet meer in de gaten hebt waar de stress vandaan komt.
Wanneer je het niet weet, is het belangrijk om de tijd te nemen om er voor te gaan zitten. Dit kan door tijd voor jezelf vrij te maken of het kan door bijvoorbeeld een meditatie. Een moment zonder prikkels van buitenaf, zodat je kunt luisteren naar wat er in je omgaat.
Het kan handig zijn om een boekje of papier naast je neer te leggen wanneer je dit gaat onderzoeken. Zo kun je gelijk opschrijven welke inzichten er in je opkomen.
Misschien is het één oorzaak, misschien zijn het er wel meerdere. Probeer dit duidelijk op te schrijven, wat datgene is wat stress veroorzaakt. Zonder daar gelijk al veel over te oordelen. Laat de oorzaak van de stress eerst maar eens duidelijk worden.
Prioriteiten stellen
Wanneer je helder hebt wat de stressfactoren zijn, kun je verder met stressmanagement. Zo kun je gaan kijken naar wat je prioriteiten zijn. Welke dingen moet je echt doen en welke dingen kun je op een lager pitje zetten?
Zo kun je op je werk kijken, welke taken heel snel afgerond moeten zijn en welke taken later. Maak een overzichtelijk lijstje voor jezelf zodat je die taken echt los kunt laten.
Dit kun je ook in je privé leven doen. Kijk of je bepaalde afspraken kunt verplaatsen en welke dingen je echt moet doen. Kijk of je ook genoeg tijd voor jezelf hebt vrij gemaakt, want dat is namelijk een hele belangrijke prioriteit.
Probeer daarnaast te stoppen met je druk te maken over dingen waar je geen invloed over hebt. Versimpel je leven daarom om te ontdekken wat je het waard vind om je zorgen over te maken.
Grenzen aangeven
Grenzen stellen is ook erg belangrijk bij stress management. Net als dat een manager ook streng moet zijn, zul jij ook je eigen grenzen moeten stellen.
Soms is het vinden van je grenzen lastig, zeker wanneer je al veel stress ervaart.
Een meditatie kan je hierbij ook helpen. Misschien twijfel je wel over een bepaalde situatie of over een keuze die je moet maken.
Je kunt dan bijvoorbeeld jezelf de vraag stellen en dan je ogen sluiten voor een (korte) meditatie. Je zult merken dat wanneer je stil wordt, je misschien een sterker gevoel krijgt over de situatie.
Rustig aan doen, ontspannen, afbouwen
Een belangrijke taak van de manager is om ook te zorgen voor genoeg rust en pauze.
Stressmanagement gaat dus niet alleen maar om hoe je met stress om kunt gaan, maar ook om hoe je rust kunt vinden.
Rustig aan doen vinden we vaak het moeilijkste bij stress. Ons lichaam is super actief en klaar om actie te ondernemen, dus aan rust denken we vaak niet.
Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat je oververmoeid bent door stress, waardoor je het liefste alleen maar rustig aan wilt doen.
De rust en ontspanning is erg belangrijk om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Je sympathische zenuwstelsel is namelijk erg actief bij stress en je wilt juist het parasympathische zenuwstelsel activeren zodat je tot rust kunt komen.
Rust is voor iedereen anders. Voor de een is het langer slapen, voor de ander is het buiten in de natuur zijn.
Hoe kom je tot rust?
Yoga en meditatie draagt ook bij aan het vinden van rust en het ontspannen. Het is niet het uiteindelijke doel van Yoga, maar het helpt je goed om je lichaam en geest te kunnen ontspannen.
Wanneer je voor een Yoga (asana) practice kiest, wees je dan bewust van de effecten van die practice.
Wanneer je heel erg gestresst bent, is een Vinyasa Yoga practice misschien niet de juiste practice. Je zou dan beter een Yin yoga practice kunnen doen, zodat je lichaam en geest tot rust kunnen komen.
Ademhalingsoefeningen hebben ook een grote impact op het zenuwstelsel. Door de juiste oefeningen te doen en diepe buikademhalingen, kun je veel ontspanning creëren in je lichaam.
Durf maar een strenge manager voor jezelf te zijn, zodat je jezelf genoeg rust kunt geven!
Het enige moment is NU
Soms kan stress ook ontstaan doordat we teveel in de toekomst leven. We maken ons druk om alles wat we nog moeten doen. We zijn dan met onze aandacht niet bij dit moment.
Een manager zal ook telkens zijn personeel terug roepen naar het dit moment om te zien of alles nog draaiende is. Een belangrijk onderdeel van stressmanagement is dan ook, om op dit moment aanwezig te zijn.
Het maken van prioriteiten kan je helpen om je terug te brengen naar dit moment. Je kunt zo in een overzicht zien wat belangrijk is en waar je je NU op moet focussen.
Tijdens een Yoga practice of een meditatie ben je ook telkens je aandacht terug aan het brengen naar het NU. Je bent je telkens bewust van de sensaties in je lichaam zonder ze te veroordelen.
Een regelmatige Yoga en / of meditatie practice kan je dus helpen om in het NU aanwezig te blijven.
Ik hoop dat deze tips je helpen om aan de slag te gaan met stressmanagement. Natuurlijk zijn er altijd onverwachte situaties die stress opleveren en kijk dan of je dus genoeg rust kunt inplannen voor jezelf.
Liefs, Bianca
Dit is een gastblog van Bianca van Mana Yoga & Massage
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.