Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 aug 2019

De ongelooflijke kracht van simpel leven + 5 Tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Simpel leven wordt in veel Oosterse stromingen zoals het Boeddhisme en Taoïsme, geprezen.

De reden?

Loskomen van een verstikkende hechting met onze spullen, afleidingen, verplichtingen en andere dingen die ons niet (meer) dienen.

Steeds meer mensen zien hier de voordelen van in en beginnen minimalistisch te leven.

In de drukke wereld waarin wel leven, schuilt er een ongelooflijke kracht in simpeler leven. In dit blog besteed ik graag wat meer aandacht aan onze hechting met spullen en andere verplichtingen en hoe simpel leven helpt om dit relatie in een gezonde balans te brengen.

“The ability to simplify means to eliminate the unnecessary so that the necessary may speak.” – Hans Hofmann

simpel leven

Onze relatie met spullen

In het westen en vele andere plekken op aarde, groeien we op in een consumptiemaatschappij. Het idee dat spullen een verrijking voor ons leven zijn wordt er met de paplepel ingegoten.

De oorzaak hiervan vinden we in reclames die onze bewuste- en onbewuste mind beïnvloeden.

Via verschillende kanalen vragen advertenties om onze aandacht, of we nou tv kijken, op social media zitten of de krant lezen, overal worden we beïnvloedt door reclames.

We groeien hierdoor op met het idee dat een eindeloze honger naar spullen normaal is. Hebzucht is maatschappelijk geaccepteerd en wordt zelfs gepromoot. We denken dat dit ons gelukkiger maakt en we hebben het idee dat dit ons een veiliger gevoel geeft.

Het bezorgt ons echter juist vaak stress omdat we verwikkeld raken in een eindeloze strijd naar meer en meer spullen. We werken om de spullen te kunnen betalen, die we vervolgens bijna niet gebruiken en ons stress bezorgen. We maken dingen moeilijk en gecompliceerd terwijl het veel simpeler kan.

In de video hieronder vertel ik je graag meer over simpel leven en waarom het zo belangrijk is:

Je spullen zijn de baas over jou

Omdat we opgroeien in een consumptiemaatschappij, zijn de meesten van ons geneigd om overmatig te consumeren. Om te beginnen omdat we vaak niet beter weten, maar ook omdat we een goed gevoel krijgen van een nieuwe aankoop. Het geeft ons een kick.

Als die kick eenmaal weg is, blijft er echter vaak een gevoel van leegte achter. Onze aankoop is niet nieuw meer en heeft misschien haar nut niet bewezen. Het staat al snel in de hoek te verstoffen en wordt een last.

Omdat we ons vaak identificeren met onze spullen en deze ons vaak een gevoel van veiligheid geven, is het ontzettend lastig om afstand te doen van spullen die ons niet meer dienen. 

Maar wat we vaak vergeten, is dat we alles wat we in huis halen ook een plek moeten geven en kosten moeten maken. Zo moeten we spullen onderhouden, maar ook schoonhouden.

Hoe klein deze investering ook mag zijn, meer spullen eisen meer tijd aandacht en geld op en gaan daardoor ons leven in steeds grotere mate bepalen.

Jij bent de baas over je spullen

Wanneer je spullen ziet als een middel om je leven leuker of makkelijker te maken, verandert je relatie met bezit. Spullen moeten jou dienen. Als ze dat niet meer doen, doe je ze weg.

Op deze manier geef je spullen nooit de ruimte om de baas over jou te worden. Ze moeten jouw leven mooier of leuker maken, en als ze dat niet meer doen gaan ze weg.

Om je relatie met je spullen te checken, wil ik je vragen om de onderstaande checklist na te lopen en iedere vraag met ja of nee te beantwoorden:

 • Je hebt spullen die je nauwelijks tot nooit gebruikt
 • Regelmatig moet je lang zoeken om iets te kunnen vinden
 • Je woning voelt te klein
 • Je bent veel tijd kwijt aan schoonmaken

Heb je een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is de kans groot dat je vasthoudt aan spullen die je niet meer dienen. In mijn blog over ontspullen geef ik je een paar nuttige richtlijnen hoe je hiermee omgaat 🙂

ontspullen

Simpel leven is meer dan alleen ontspullen

Dat we bij simpel leven vaak alleen denken aan ontspullen is vrij logisch. Dit is namelijk het meest zichtbare resultaat van een eenvoudige levensstijl.

De invloed van versimpelen gaat echter veel verder dan alleen onze fysieke omgeving, zo heeft simpel leven bijvoorbeeld ook invloed op de hoeveelheid afspraken in je agenda en je tijdsindeling.

Via Happy with Yoga krijgen we ontzettend veel vragen van mensen die graag thuis hun Yoga of meditatie practice willen doen, maar simpelweg de tijd niet kunnen vinden. Negen van de tien keer komt dit omdat ze een simpel leven ingewikkeld hebben gemaakt.

Hun leven is niet opgeruimd. Het zit te vol met spullen, verplichtingen, afspraken en dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Een simpel leven bestaat uit niet teveel poespas en een sterke focus op de dingen die voor jou belangrijk en waardevol zijn. Omdat je tijd je meest waardevolle bezit is, ga je hier zuinig mee om als je wilt versimpelen.

Wanneer je eenvoudig leeft, kijk je ook bewust naar je uitgavenpatroon. Consuminderen staat daarbij centraal, waarbij je op je uitgaven leeft maar er ook naar streeft minder te handelen vanuit hebzucht. Simpel leven omvat dus een stuk meer dan je in eerste instantie misschien denkt!

simpel eenvoudiger leven

De voordelen van simpel leven

Dat simpel leven een beetje sober of eenvoudig over kan komen is niet zo gek, en ik kan me voorstellen dat je je daarom al snel afvraagt waarom je jezelf dat aan zou doen 😉

Simpel leven heeft ontzettend veel voordelen die het waard zijn om bewust voor te leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Een overzichtelijker leven
 • Je bent sneller tevreden en dus sneller gelukkig
 • Je hebt lagere kosten en bent daardoor vrijer
 • Je hebt minder stress omdat je minder van jezelf moet
 • Je hebt meer tijd en vrijheid in je leven
 • Je hebt meer mentale rust

5 Tips om simpeler te leven

1. Ontspullen

Hier hebben we het al over gehad. Minder spullen betekent minder kosten, minder schoonmaken, meer ruimte, meer vrijheid, meer tijd en dus een opgeruimder leven met minder stress.

2. Genieten van kleine dingen en leven in het hier en nu

We maken dingen vaak ingewikkeld doordat we piekeren over het verleden of ons zorgen maken over de toekomst. Door te oefenen om meer in het hier en nu te zijn, bijvoorbeeld door middel van Mindfulness, kan je jezelf trainen om meer controle te krijgen over je gedachtenstroom.

Dit brengt je terug naar het hier en nu en helpt je om te genieten van de kleine mooie dingen zoals:

 • Een diepe bewuste ademteug.
 • Een mooi diepgaand gesprek.
 • De wind die langs je huid waait.
 • Je blote voeten in het gras.
 • De schoonheid van de natuur.

Wanneer we hier bij stil staan, zijn dit vaak de mooiste dingen. En ze zijn bovendien helemaal gratis!

3. Investeer in jezelf, niet in spullen

Deze had je misschien niet verwacht in een rijtje met tips over simpel leven. Laat me het toelichten. Simpel leven draait om innerlijk geluk. Met andere woorden, je laat je externe omgeving niet je geluk bepalen.

Door in jezelf te investeren verruim je je bewustzijn. Een ruimer en hoger bewustzijn zorgt ervoor dat je minder nodig hebt om gelukkig te zijn. Geluk zit van binnen, dus het is niet nodig om dingen ingewikkeld te maken.

simpeler leven prikkels

4. Verminder prikkels en afleidingen

Dit gaat hand in hand met ontspullen. Door je leven eenvoudiger in te richten, zorg je ervoor dat je minder prikkels binnenkrijgt en minder snel afgeleid bent.

De wereld waarin we leven wordt steeds drukker en we krijgen steeds meer prikkels binnen. Jezelf beschermen tegen deze prikkels en afleidingen is een van de beste manieren om je leven te versimpelen.

5. Laat je smartphone af en toe thuis

Een van de redenen dat ons leven de laatste jaren veel complexer is geworden, is die krachtige supercomputer in je broekzak. We zijn er zo gehecht aan geraakt dat we hem altijd bij ons dragen.

Dit is een van de redenen dat we een oneindige stroom aan prikkels en informatie binnen krijgen die ons leven veel complexer maakt. Ik zeg niet dat je smartphone slecht is of dat je hem helemaal moet wegdoen, maar laat hem simpelweg af en toe gewoon thuis. Bijvoorbeeld als je gaat wandelen of als je naar de supermarkt gaat.

Dit zorgt ervoor dat je minder gehecht raakt aan je smartphone.

Hoe begin je met simpel leven?

Naast bovenstaande tips om simpeler te leven zijn er andere dingen die je kunt doen om je leven minder complex te maken.

Wanneer simpel leven je aanspreekt is de kans groot dat de wil er wel is, maar je niet goed weet hoe je precies aan de slag moet gaan. In een blog dat ik eerder schreef, vertel ik je graag meer over hoe je begint met eenvoudig leven en welke stappen je daarvoor moet nemen.

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Zou jij je leven omschrijven als simpel, of denk je dat je dit zou kunnen vereenvoudigen? En denk jij dat simpel leven kan bijdragen aan je tevredenheid en geluk? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter