Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 apr 2023

Oorsuizen – vind verlichting met yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Oorsuizen is ontzettend vervelend. De symptomen hiervan zijn een sterke piep of langdurige ruis die je ‘hoort’ terwijl deze er in werkelijkheid niet is.

Concentratieproblemen en andere vervelende klachten kunnen hier het gevolg van zijn wat je leven totaal kan ontregelen.

In Nederland zijn er ongeveer twee miljoen mensen die last hebben van oorsuizen. Hoewel yoga oorsuizen niet kan oplossen kan het je klachten wel enigszins verlichten. Hier staan we in dit blog daarom graag even bij stil.

Je komt in dit blog onder andere te weten:  

  • Hoe yoga kan helpen bij oorsuizen
  • Wat oorsuizen is
  • Wat oorsuizen veroorzaakt
  • Wat je kunt doen om oorsuizen tegen te gaan

En nog veel meer! Lees je mee?

oorsuizen

Kan yoga helpen bij oorsuizen?

Helaas is er geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn effectieve methodes om oorsuizen te verminderen. Binnen de yoga zijn er oefeningen die hierbij kunnen helpen.

Zowel de yoga ademhaling als het uitvoeren van verschillende houdingen kunnen klachten met betrekking tot oorsuizen verlichting geven. Verderop in dit blog delen we graag een aantal oefeningen met je.

Wat veroorzaakt oorsuizen?

Lawaaioverlast, oorpropjes of een val op het hoofd zijn enkele oorzaken waardoor oorsuizen kan ontstaan. Ook kun je denken aan een langdurige oorontsteking wat een trigger kan zijn om oorsuizen te ontwikkelen.

Veelvoorkomende oorzaken van oorsuizen zijn:

  1. Overactieve hersencellen, bijvoorbeeld als gevolg van langdurige stress.
  2. Zenuwcellen van het gehoor die beschadigd zijn. Hierdoor worden er geluidsprikkels naar de hersenen verstuurd die er in werkelijkheid niet zijn
  3. Vernauwing in de bloedvaten (bijvoorbeeld door medicatie). Bij vernauwing van de bloedvaten hoor je dan de bloedstroom op de maat van de hartslag door het hoofd of langs een oor suizen.

Wat kun je doen om oorsuizen tegen te gaan?

Er verschillende manieren om oorsuizen tegen te gaan. Door geconcentreerd bezig te zijn met een hobby verplaats je de focus van het luisteren naar de oorsuizen naar hetgeen waarmee je bezig bent (je komt dan in een staat van flow terecht). Dit kan tijdelijk verlichting bieden.

Daarnaast heeft een deel van de mensen baat bij het dragen van een hoortoestel. Doordat geluiden in de omgeving versterkt worden, verdwijnt het geruis van de oorsuizen op de achtergrond. Dit biedt verlichting en kan de last van oorsuizen verminderen.

Ook yoga gaat oorsuizen tegen. Stress is namelijk een trigger om oorsuizen te ontwikkelen. Tijdens je practice focus je je op de asana’s of een visualisatie en staat het oorsuizen dus niet centraal. Hierdoor ervaar je tijdelijk verlichting van je klachten.

Om stress te verminderen in je leven is het ook belangrijk om gezond te eten. Alcohol, koffie, nicotine, cola en chocolade kun je daarom beter laten staan!

Kies in plaats daarvan voor natuurlijke voeding en eet met regelmaat zodat je systeem zo min mogelijk stressprikkels hoeft te verwerken.

De positieve effecten van yoga bij oorsuizen

Yoga heeft in veel gevallen een positief effect op oorsuizen. Ademhalingsoefeningen en het trainen van je focus hebben namelijk een kalmerend effect op je zenuwstelsel. Hierdoor zul je beter in staat zijn om te ontspannen en stress los te laten.

Ook het doen van yogahoudingen kan een positief effect hebben bij oorsuizen. Door het uitvoeren van de houdingen leer je om bewust bezig te zijn met je ademhaling en bewegingen. Heel even leid je jezelf hierdoor af van hetgeen dat ‘stoort’: het oorsuizen.

Samengevat heeft het doen van yoga dus een kalmerend effect op je gehele ‘zijn’ waardoor je beter in staat zult zijn om te ontspannen.

5 yogaoefeningen bij oorsuizen

Uttanasana

Uttanasa leert je om te ontspannen en brengt daarnaast de bloedsomloop op gang. De klachten van oorsuizen kunnen verminderd worden doordat er meer bloed in het hoofd terecht komt.

Kom voor deze houding met beide voeten op heupbreedte staan. Op je inademing neem je beide handen mee omhoog en op een uitademing laat je jezelf vooroverhangen met je buik op je bovenbenen.

De benen zijn ietsjes gebogen. De handen kun je laten bungelen of je kunt je beide ellebogen vastpakken. Blijf voor 15 tot 20 ademhalingen in deze houding voor een optimaal effect.

Fish pose

Door het uitvoeren van de vishouding ervaar je een flinke stretch en krijg je een verlicht gevoel in je hoofd. Fish pose werkt kalmerend en geeft ruimte in het lichaam.

Kom voor deze houding liggen op de mat. Je onderarmen en ellebogen druk je in de mat. Lift je borst op en maak je rug hol. Eventueel kun je een meditatiekussen onder je rug leggen.

Je hoofd kantel je naar achteren. Leg je kruin op de mat. Adem in deze houding zo rustig mogelijk in en uit. Blijf hier voor 30 tot 60 seconden rusten voor het beste resultaat.

Triangle pose

Tijdens het uitvoeren van de driehoekshouding word je ruggengraat gestretcht. Hierdoor komt de bloedsomloop op gang waardoor er meer bloed in de nek, kaak en de rest van het bovenlichaam terechtkomt.

Beide benen spreid je voor de houding. Draai je rechtervoet, knie en been in een hoek van 90 graden. Je linkervoet verplaats je iets naar achteren in een hoek van ongeveer 45 graden. Op de inademing maak je jezelf lang en op de uitademing beweeg je je hele torso naar rechts.

Je heup kantelt aan de linkerkant naar boven. Als je je torso niet meer verder naar rechts kunt brengen, draai je je torso naar beneden en plaats je je rechterhand op de grond of bij je enkel.

Focus je op het rechthouden van de rug. Je linkerarm reikt omhoog en kijk in je linkerarm. Houd je nek en schouders recht.

Open je borst en blijf je voorste knie naar voren wijzen. Adem rustig voor 15 ademhalingen in deze houding en wissel daarna van kant.

Cobra

De cobrahouding opent de voorkant van het lichaam en de keel. Hierdoor zul je meer rust en zelfvertrouwen ervaren tijdens en na de houding.

Kom plat op je buik liggen en plaats je handen stevig in de mat. Duw jezelf op terwijl je de ellebogen blijft buigen. Je schouderbladen wijzen naar elkaar toe. Span de bilspieren en spieren in de onderrug aan.

De voeten rusten net zoals de benen ontspannen op de mat. Blijf het borstgebied openen terwijl je een lichte weerstand blijft opzoeken in de onderrug. Blijf hier voor 30 tot 60 seconden.

Neerwaartse hond

In de neerwaartse hond houding stroomt er meer bloed naar je hoofd wat de klachten van oorsuizen kan verminderen.

Kom voor deze houding op handen en knieën. Krul je tenen in de mat en buig je knieën door om in downward facing dog te komen. De achterkant van het lichaam lift je zo ver mogelijk omhoog terwijl je de borst naar de mat blijft duwen.

Focus je op het rechthouden van de rug door jezelf voor te stellen dat je in een denkbeeldige driehoek staat. De schouders zijn van de oren af en maak jezelf lang. Span de buikspieren lichtjes aan blijf voor 15 ademhalingen in deze houding staan.

Hopelijk heb je hiermee voldoende inspiratie om de vervelende symptomen van oorsuizen te bestrijden. Heel veel succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter