Obstipatie en yoga – zo kan het je helpen
Obstipatie kun je tegengaan met Yoga.
Obstipatie is een verstopping van ontlasting in de dikke darm waar je veel last van kan krijgen. Symptomen van obstipatie zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn of buikkrampen.
Yoga biedt tal van manieren die je zelf kunt toepassen om obstipatie tegen te gaan. In dit blog kom je hier meer over te weten. Zo staan we onder andere stil bij:
- Hoe yoga kan helpen bij obstipatie
- Wat de oorzaken zijn van obstipatie
- Wat je kunt doen om obstipatie tegen te gaan
- Waarom yoga zo goed werkt bij obstipatie
En nog veel meer! Lees je mee?
Hoe kan yoga helpen bij obstipatie?
Yoga helpt om obstipatie te bestrijden door lichamelijke beweging en het verminderen van stress.
Bewegen helpt om je darmen te stimuleren. Het bewust uitvoeren van licht inspannende yogahoudingen kan bijvoorbeeld helpen om de stoelgang op gang te brengen.
Een bijkomend voordeel van yoga is dat het stress verminderend werkt. De darmen kunnen hierdoor ontspannen wat de stoelgang positief bevordert en zodoende obstipatie tegengaat.
Wat zijn de oorzaken van obstipatie?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn als je last hebt van obstipatie:
- Gebrek aan lichaamsbeweging
- Stress
- Verkeerd voedingspatroon
- Uitstellen van het toiletbezoek
Een van de oorzaken van obstipatie is het gebrek aan voldoende lichaamsbeweging. Beweging stimuleert de darmen, waardoor de stoelgang gemakkelijker op gang kan komen. Een gebrek aan voldoende lichaamsbeweging kan een oorzaak zijn van obstipatie.
Daarnaast speelt stress een belangrijke rol als je obstipatie klachten ervaart. Wanneer je veel stress ervaart zijn de darmen niet goed in staat om te ontspannen, waardoor ontlasting als het ware vastgehouden wordt in het lichaam.
Om voeding optimaal te kunnen verteren en het natuurlijke proces van de stoelgang te laten verlopen, is het hierom belangrijk dat de darmen zo ontspannen mogelijk zijn. Kortom, een ontspannen gevoel zorgt voor een verbeterende stoelgang.
Ten derde speelt het aannemen van een goed voedingspatroon een belangrijke rol om obstipatie tegen te gaan. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat de ontlasting soepeler wordt en zodoende gemakkelijker het lichaam verlaat.
Eet je regelmatig, zodat de darmen in beweging blijven? En bevat je voedingspatroon voldoende vezels?
Vezels stimuleren de darmen en werken hiernaast als een soort spons. Het water dat opgenomen wordt door de vezels zorgt voor een soepele ontlasting en daarnaast geven vezels volume aan de ontlasting.
Kortom, het belang van natuurlijke voeding met voldoende vezels speelt een grote rol bij het verminderen van obstipatie.
Als laatste oorzaak van obstipatie is het uitstellen van het toiletbezoek.
Het lichaam is gebaat bij haar natuurlijke proces en wanneer je aandrang voelt om naar het toilet te gaan, is het belangrijk om hiernaar te luisteren. Hierdoor geef je je lichaam de kans om eventuele verstoppingen tegen te gaan.
Wat kun je doen om obstipatie tegen te gaan?
Er zijn verschillende dingen die effect kunnen hebben om obstipatie klachten te verminderen:
- Yoga
- Ademhalingsoefeningen
- Sporten
- Voedingspatroon aanpassen
- Ontspannen en rusten
- Kruidenthee drinken
Er zijn veel manieren die je zelf toe kunt passen om obstipatie klachten te verminderen. Het uitvoeren van asana’s en ademhalingsoefeningen zijn hier twee voorbeelden van.
Zoals je al eerder in het blog las, stimuleert yoga de bewegingen van de darmen. Hierdoor kunnen obstipatie klachten ook verminderd worden.
Het nemen van voldoende rust stelt je lichaam daarnaast in de gelegenheid om te herstellen en te ontspannen. Het fysieke lichaam dat zich als het ware over mag geven, krijgt zo de gelegenheid om los te laten. Ontspannen darmen werken hierom stoelgang bevorderend.
Daarnaast werkt kruidenthee effectief tegen obstipatie. Kruidenthee vermindert een opgeblazen gevoel na het eten en kalmeert het zenuwstelsel. Ontspanning gaat stress tegen waardoor je darmen de ruimte krijgen om optimaal hun werk te doen.
In de video hieronder ontdek je meer over het kalmeren van je zenuwstelsel.
Waarom werkt yoga goed bij obstipatie?
Beweging hoeft niet altijd intensief te zijn om processen in het lichaam op gang te brengen. Yoga is hier een mooi voorbeeld van. De combinatie van adem, beweging, ontspanning en de yoga levensstijl zorgt ervoor dat de stoelgang zo optimaal mogelijk werkt.
Zoals je misschien al weet, bestaat yoga uit het uitvoeren van verschillende houdingen. Tijdens deze houdingen breng je het lichaam in beweging, waardoor processen in het lichaam in gang worden gezet. Hieronder valt ook de stoelgang.
Verschillende houdingen, zoals twists masseren als het ware de buikorganen, welke prikkelend en stimulerend werken om de stoelgang op gang te brengen.
Het beoefenen van verschillende ademhalingsoefeningen heeft ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Een lichaam dat zich ontspannen voelt, kan haar functies namelijk beter uitvoeren.
Kortom, een leven met zo min mogelijk stress en spanningen is van groot belang om de functie van de darmen te optimaliseren.
Daarnaast is, zoals je al eerder las, het aanhouden van een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Naast het eten van voldoende vezels is het belangrijk om een zo natuurlijk mogelijk dieet aan te houden.
Voedingsmiddelen zoals groente, fruit, noten, peulvruchten en verschillende soorten kruiden brengen de stoelgang op gang en verlichten zo obstipatie klachten. Gember en pepermunt staan erom bekend obstipatie effectief te bestrijden.
5 yogaoefeningen bij obstipatie
Verschillende asana’s zoals twists en vooroverbuigingen werken stoelgang bevorderend. Benieuwd welke oefeningen dit zijn? Hieronder vind je een aantal oefeningen die je helpen om obstipatie tegen te gaan.
1. Forward bend
Deze houding heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Daarnaast veroorzaakt deze houding druk op het buikgebied. Door de druk op het buikgebied kan de stoelgang gemakkelijker op gang komen.
Om deze houding te doen kom je met je voeten op heupbreedte staan. Adem in, maak lengte in je bovenlichaam en neem je handen mee omhoog. Op de uitademing vouw je jezelf als het ware dubbel.
Focus je op je buik die tegen je bovenbenen blijft plakken. De knieën mogen gebogen zijn. Laat jezelf hangen, je nek is ontspannen en eventueel kun je de ellebogen vastpakken. Adem hier 15 keer in en uit.
2. Liggende twist
In de liggende twist krijgen de organen in de buik als het ware een massage. Deze houding heeft daarnaast een kalmerend effect op het zenuwstelsel en brengt ontspanning in het lichaam aan.
De combinatie van ontspanning en massage werkt stoelgang bevorderd.
Kom voor deze houding op je rug liggen en voel je onderrug op de mat. Je linkerbeen strek je uit en je rechterknie duw je naar je borst toe. Twist met je rechterknie naar de linkerzijde en zoek een lichte stretch op in de flanken.
Blijf focus houden op je schouderblad die je op de mat wilt blijven duwen. Om meer verdieping in de houding op te zoeken, kun je je gebogen been uitstrekken of je knie verder richting de grond duwen.
Blijf deze houding 3-5 minuten aanhouden en wissel dan van kant.
3. Zittende meditatie
Meditatie werkt stress verlichtend. Tijdens een meditatie focus je je op het tot rust brengen van de geest zodat zowel je denkende mind als je fysieke lichaam in een ontspannen staat van zijn komt.
Doordat je lichaam ontspannen is, krijgen je darmen een seintje dat deze zich ook mogen ontspannen. Dit heeft dan weer invloed heeft op het op gang brengen van de stoelgang.
Kom zitten op beide bilbotjes in kleermakerszit of op je beide knieën. Zorg ervoor dat je ruggengraat recht is en je rechtop blijft zitten. Focus je op het in- en uitademen door je neus.
Adem richting het buikgebied en probeer alles even te laten zijn voor wat het is. Komt er weer een gedachte in je op waar jij niks mee wilt doen? Focus je dan op je ademhaling. Probeer mediteren eerst voor 5 minuten uit en bouw daarna stapsgewijs uit.
In de video hieronder vertel ik je graag meer over het belang van een goede zithouding tijdens je meditatie.
4. Triangle pose
De triangle pose is een staande houding. Doordat je een twist maakt, blijf je de organen in de buik masseren en wring je deze als het ware uit. Vergelijk het met een spons die je uitwringt als je deze ‘draait’.
Zet je benen wijd uit elkaar. Je voorste tenen wijzen naar voren en je achterste tenen zijn een kwartslag gedraaid. Probeer je benen zo ver mogelijk uit te strekken.
Maak lengte in je rug en buig met je neus richting de mat. Je voorste hand komt op je scheenbeen of enkel.
Reik met je andere hand richting het plafond en blijf lengte maken. Twist je bovenlichaam open en blijf voor 30-60 seconden in deze houding staan. Wissel daarna van kant.
5. Anuloma Viloma
Klachten als angst, stress en paniekaanvallen kunnen met deze ademhalingstechniek verminderd worden. Anuloma Viloma versterkt en reinigt het algehele ademhalingssysteem.
Daarnaast brengt deze techniek een balans tussen beide hersenhelften wat een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel.
Kom zitten in kleermakerszit met een rechte rug. Adem een keer diep in en uit door je beide neusgaten. Sluit je rechterneusgat af met je rechterduim en adem voor 4 tellen in door je linkerneusgat.
Sluit je linkerneusgat af en houdt je adem voor 8 tellen vast. Laat je rechterduim los en adem voor 8 tellen uit door je rechterneusgat. Adem weer in voor 4 tellen door je rechterneusgat.
Houd erna je adem vast voor 8 tellen door beide neusgaten af te sluiten. Adem voor 8 tellen uit door je linkerneusgat. Blijf zo doorgaan voor 5-10 minuten.
Hopelijk kun je wat met deze tips en kun je je stoelgang snel verbeteren!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.