Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 jul 2018

Kunnen gedraaide houdingen de stoelgang stimuleren?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Dat Yoga de spijsvertering stimuleert is bekend, maar hoe zit dat precies?

Mijn leraar tijdens mijn yoga opleiding legde het volgende uit over twists. ‘Twists werken als een spons. Jouw ruggengraat is de spons en als je draait, wring je alle toxins uit jouw lichaam’. 

Klinkt hartstikke fijn dus, maar hoe werkt dat op een fysiek niveau? 

stoelgang stimuleren

Detoxen?

Kun je echt de toxins uit je lijf wringen? Niet helemaal.

De lever en het lymfesysteem zorgen op elk moment ervoor dat de afvalstoffen jouw lichaam verlaten. Maar met een Yoga practice kun je dit proces stimuleren. 

Probeer deze online detox Yoga les eens op ons YouTube kanaal:

Spijsverteringsorganen

In onze buik zitten de belangrijke spijsverteringsorganen zoals de maag, dunne darm en de dikke darm. De maag kneedt en maakt het voedsel fijn dat naar binnen komt, het doodt bacteriën en het breekt eiwitten en vetten af.

De dunne darm verteert het voedsel en het neemt de voedingsstoffen op uit het voedsel. De dunne darm voegt hiervoor verteringssappen aan het voedsel toe en het stuwt het voedsel verder richting de dikke darm.

Als het voedsel aankomt in de dikke darm, zijn de voedingsstoffen er al uit. Er zit nog wel veel vocht in en de dikke darm zorgt ervoor dat het vocht onttrokken wordt van de ontlasting. Deze darm beweegt ook het eten voort en dit wordt versterkt door te eten. 

Twist naar rechts 

Een twist ondersteunt de dikke darm in dit proces. Twisten helpt om de ontlasting door de darmen te bewegen. Om op de juiste manier aan te sluiten bij dit proces, twist dan altijd als eerste naar rechts. Als je op de grond ligt, draai dan als eerste de knieën naar links. 

Bij een eerste twist naar rechts, wordt er meer ruimte gecreëerd in het gedeelte van de dikke darm wat omhoog gaat. Dan kan de ontlasting gemakkelijk omhoog bewegen en naar links. Bij daarna een twist naar links, kan de dikke darm de ontlasting makkelijk naar beneden en naar de endeldarm bewegen. 

In een twist worden de organen eerst even samen gedrukt en daarna komt er juist weer veel ruimte. Zo komt er weer ‘vers’ bloed vol zuurstof in onze organen. 

Ademhaling 

Toch is er wetenschappelijk niks bewezen over het effect van twists op de spijsvertering. Maar een diepe buikademhaling bevordert alle organen in het detox proces. Een diepe ademhaling zorgt voor veel zuurstof in de organen zodat ze optimaal kunnen werken. 

Daarnaast masseert een diepe ademhaling ook de organen in de buik en dit bevordert de bewegingen die de darmen zelf al maken. 

Meer voordelen van twists

Een twist activeert ook het parasympatische zenuwstelsel, dit zorgt voor ontspanning in het lichaam en kalmeert de mind. 

In een twist ligt de focus zoveel mogelijk op lengte creëren in de rug. Met elke inademing blijf je het kruin omhoog reiken, zodat je vanuit die lengte kan draaien. Een twist stretcht dan de spieren van de rug en zorgt voor een helder en verfrist gevoel. 

Naast deze voordelen opent het ook de voorkant van ons lichaam. 

Balasana met vuisten

Mijn favoriete houding om mijn spijsvertering een boost te geven is een variatie op de kind houding. Je kunt in deze houding goed voelen of je een buikademhaling hebt.

Je gaat met gebogen knieën zitten en je plaatst beide vuisten op de buik, onder de navel. Op de uitademing buig je voorover in de kind houding en adem je diep in en uit in de buik.

Blijf hier zo’n 10 – 15 diepe ademhalingen zitten en kom daarna weer rustig omhoog. 

Let’s twist again 😉

Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter