Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 apr 2018

De psychologische voordelen van asanas

/
Geplaatst door
/
Comments7

Heb je een lichaam, of ben je een lichaam?

Hoe je deze vraag ook beantwoordt, ons lichaam en ons denken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen de Yoga zien we dat terug.

Iedere Yogahouding (ook wel Asana genoemd), wekt een gevoel op. Waar je je in de Krijgerhouding misschien krachtig en zelfverzekerd voelt, ben je in de Kindhouding een stuk kwetsbaarder.

Een antwoord op de oorzaak hiervan, is de energie die vrijkomt tijdens de asanas.

Asanas en energie

Wanneer we vanuit de wetenschap op de energie bij Yoga houdingen inzoomen, komen we uit bij het parasympatisch zenuwstelsel.

Ons zenuwstelsel staat in verbinding met onze hersenen, en onze gedachten hebben daardoor invloed op hoe we ons voelen.

Uit het onderzoek blijkt dat het uitvoeren van Yogahoudingen leidt tot een positieve prikkel van ons zenuwstelsel. We krijgen daardoor een tevreden en gelukkig gevoel. Onze ‘staat van zijn’ beïnvloedt voor een groot gedeelte ons ‘subjectief gevoel van energie’. Dat wil zeggen dat we vaak energieker zijn wanneer we ons goed voelen, terwijl minder positieve gevoelens en emoties ons vaak beroven van onze energie.

Kennelijk staan Yogahoudingen dus in directe verbinding met ons geluksgevoel. Door vaker Yoga te doen word je dus écht een gelukkiger mens!

Belangrijk om hierbij in je achterhoofd te houden is dat je niet zomaar random een paar Yoga houdingen kunt doen en je daardoor gelukkiger voelt. Yoga is een wetenschap en er zit veel theorie en gedachte achter het zorgvuldig samenstellen van een Yoga practice die je uiteindelijk leidt tot de staat van zijn waarin je gelukkig en in balans bent.

De kracht van Yoga

Dat Yogahoudingen in verbinding staan met ons geluk is dus helder, maar de kracht van deze impact is natuurlijk niet geheel onbelangrijk.

Onderzoek wijst uit dat er slechts twee minuten nodig zijn voordat Yogahoudingen een positief effect krijgen op je mind!

Yoga is dus een enorm krachtige tool om actief aan je geluksgevoel te bouwen. Veel proefpersonen ervaarde binnen twee minuten al een stijging in hun zelfvertrouwen. Als dat geen bewijs is dat Yoga werkt.. 🙂

De psychologische voordelen van asanas

Psychologische voordelen van Asanas

Yogahoudingen staan in verbinding met ons geluk, en leveren hier ook nog een positieve bijdrage aan, dat zijn we inmiddels wel te weten gekomen.

De vraag is nu alleen: “Wat zijn dan precies alle psychologische voordelen van Asanas?” De lijst lijkt eindeloos, maar hier een greep uit de lijst met psychologische voordelen van het doen van Yoga asanas.

1. Lichaam beïnvloedt geest

Asanas helpen bij het opbouwen van een goede lichaamshouding. Omdat je in iedere Asana goed nadenkt in welke houding je moet staan, word je je bewuster van je houding in je dagelijks leven. Hierdoor wordt na verloop van tijd je lichaamshouding beter.

Een sterker lichaam en een betere lichaamshouding zijn van grote invloed op je zelfvertrouwen, je wordt daardoor zelfverzekerder. Onze lichaamstaal (body language) is letterlijk een belichaming van hoe we ons psychologisch voelen. Andersom is geldt hetzelfde, met onze lichaamstaal kunnen we manipuleren (in de positieve zin van het woord) hoe we ons voelen.

2. Je ontwikkelt een betere focus

Yogahoudingen vragen om een krachtige focus. Omdat je hier tijdens je Yoga practice zo actief mee bezig bent, neem je dit mee in je dagelijks leven. Je kunt je hierdoor beter focussen tijdens toetsen, je werk en andere dingen waar je aan wilt werken.

De focus die je traint helpt je om in een staat van ‘flow’ te komen, waarin alles vanzelf lijkt te gaan.

3. Minder chronische stress

Wanneer je last hebt van chronische stress denkt je systeem constant dat het in levensgevaar is. Allerlei belangrijke processen die je nodig hebt om je sterk, gezond en gelukkig te voelen worden dan verstoord. Door bewust bezig te zijn met je lichaam, je ademhaling en je geest verminder je de stress. Dit komt met name omdat een Yoga practice een effect heeft op de nervus vagus, een belangrijk onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel.

Omdat Yoga houdingen vragen om focus, oefen je tijdens je practice om niet aan andere dingen denken. Het voelt als thuiskomen in je eigen lichaam, iets wat je vaak negeert als je in de stress-modus bent. Je kunt daardoor de stress van het dagelijks leven even helemaal van je afzetten in een Yoga practice.

4. Een betere nachtrust

Het is een feit dat mentale en emotionele spanningen zich vaak manifesteren in het lichaam. De biochemie van jje lichaam past zich aan aan de emoties die je voelt. Wanneer je dus veel spanningen ervaart, resulteert die vaak in een onrustig lichaam.

Het gevolg hiervan is dat je zowel fysiek, mentaal als emotioneel onrustig bent en aan het einde van de dag slecht kunt slapen. Door asanas uit te voeren krijg je meer innerlijke rust. Je werkt ten eerste spanningen uit je fysieke lichaam, waarna je geest vervolgens ook meer tot rust kan komen. Door te werken op meerder niveau’s breng je je lichaam en geest in een diepere staat van rust. Je slaapt vervolgens heerlijk! 😉

Bonus tip: Yoga Nidra is hier helemaal perfect voor!

5. Mindful leven

Yogahouding vereisen dat je er bij bent. Zonder focus en concentratie kun je de asanas namelijk niet goed uitvoeren. Of althans, je kunt ze wel doen, maar de effecten blijven weg als je er niet met je volle aandacht bij bent. Je bent hierdoor tijdens je practice helemaal in het nu-moment, wat je kunt meenemen in het dagelijks leven.

Je leven speelt zich af in het nu-moment. Dus hoe meer je je bewust kunt zijn en kunt leven in het huidige moment, hoe meer je daadwerkelijk leeft in plaats van door het leven te gaan op de automatische piloot stand.

Conclusie

Je lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Onderzoek wijst namelijk uit dat Yogahoudingen effect hebben op hoe je je voelt.

Het psychologisch effect van Yogahoudingen moet daarbij zeker niet onderschat worden. Zo word je zelfverzekerder, je ontwikkelt een betere focus, je hebt minder stress, een betere nachtrust, en je leeft meer in het nu-moment.

Door regelmatig een Yogapractice te doen, zul je dus niet alleen lichamelijk maar ook mentaal voordelen ervaren. Succes met je practice! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

7 Responses

 1. Astrid

  Leuk artikel! Zo voelt het inderdaad als ik op mijn mat sta, focus en even alle gedoe van de dag laten afglijden. Voelt gelijk beter.
  Ik ga dit artikel ook even delen met de deelnemers van mijn yogalessen,, dank! Groet Astrid

 2. Ilse

  Na een jaar met chemo , bestraling etc ten gevolge van borstkanker kreeg ik te maken met de naweeën hiervan zoals fatigue onder andere..ik ben begonnen met yoga en doe zowel smorgens als savonds aan yoga nidra wat veel positiviteit en ontspanning geeft. Daarnaast doe ik de 5 tibetanen maar kom niet verder dan 5 of 7 herhalingen. …of het veel effect heeft is moeilijk te zeggen maar ik voel me er goed bij!
  Bedankt voor jullie aanmoedigingen en leuke maar vooral interessante artikelen!
  Groetjes uit Noorwegen.

  1. Melanie

   Wat mooi, Ilse.
   De hoeveelheid is niet belangrijk. Het is de juiste intensiteit die het verschil maakt. 🙂
   Dankjewel voor je lieve reactie en veel succes!

 3. Joanne

  Yoga laat mij aarden, het brengt me rust en verstilling, middels yoga leer ik om te aanvaarden en los te laten. Het geeft mij positieve energie en maakt mij blij.

Laat een reactie achter