Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 okt 2017

5 onverwachte manieren waarop Yoga je leven beïnvloedt

/
Geplaatst door
/
Comments0

Veel mensen starten met Yoga vanwege fysieke voordelen. Rugpijn en nek & schouderklachten zijn vaak een van de belangrijkste redenen.

Daarnaast zijn stressklachten ook een belangrijk motief om eens een keer de Yogamat uit te rollen.

En ik moet eerlijk zeggen, Yoga is een ontzettend effectief middel voor deze klachten. En veel mensen delen deze mening met mij.

Maar wanneer je langere tijd Yoga beoefent, ga je merken dat je aan het veranderen bent. Je gewoontes veranderen, je levensstijl, je kijk op het leven en je maakt andere beslissingen.

Als je een (bijna) dagelijkse practice hebt, dan verandert Yoga je leven op vlakken waarvan je het van te voren nooit verwacht had. Het is moeilijk te beschrijven, maar het lijkt wel ‘magic’.

Het is tegelijkertijd waarom Yoga voor veel mensen uiteindelijk een levensstijl wordt. Wie je bent op de mat vertaald zich ook naar het dagelijkse leven. Je wilt simpelweg niets anders.

Het diepe gegronde gevoel wat je van binnen steeds meer krijgt, beïnvloedt je leven op steeds meer vlakken.

Hieronder zal ik 5 onverwachte manieren waarop Yoga mijn eigen leven heeft beïnvloed delen.

onverwachte-manieren-waarop-Yoga-je-leven-beïnvloedt

5 onverwachte manieren waarop Yoga je leven beïnvloedt

1. Yoga geeft vrijheid

Ik heb jarenlang een het gevoel gehad dat ik ‘vast’ zat. Ik had een beperkte kijk op het leven. Ik had een bepaald intellect en daarmee had ik verschillende vakken en vaardigheden geleerd, en dat bepaalde uiteindelijk mijn pad. Of ik dit nu leuk vond of niet.

Het creëerde een bepaalde padafhankelijkheid. Ik had in het verleden bepaalde keuzes gemaakt en de rest van mijn leven zou het resultaat zijn van die keuzes. Of met andere woorden: Ik zat vast.

Natuurlijk zat ik niet echt vast, maar dat gevoel had ik wel. Mijn Yoga practice heeft mijn ogen weer geopend. Het heeft een bepaalde vrijheid in mijn geest gecreëerd waardoor ik meer verantwoordelijkheid voelde voor mijn eigen leven.

Mijn eigen situatie had ik volledig te danken aan mijn eigen keuzes. Het was ikzelf die me tot dit punt gebracht had. Dit besef kwam hard aan. Ik kon niemand meer de schuld geven van mijn situatie en het feit dat ik vast zat.

Maar tegelijkertijd creëerde dit ook veel vrijheid, omdat ik me op dat moment ook besefte dat het mijn eigen verantwoordelijkheid was om op een ander pad te stappen. Een pad waarbij ik niet het gevoel had dat ik vast zat. Een pad waarbij ik honderd procent mezelf kon zijn en mijn eigen doelen kon nastreven.

Deze vrijheid is voor mij onbetaalbaar. Het geeft zoveel rust en ruimte. Ik zit niet meer gevangen in een hokje, maar heb de mogelijkheid tot volledige zelfexpressie.

2. Yoga creëert ruimte voor intuïtie

In Yoga hoor je vaak dat het ego (ahamkara) slecht is. Volgens de filosofie die ik zelf volg is het ego niet slecht. Je hebt je ego nodig in de wereld. Het beschermt je op bepaalde gebieden.

Maar je wilt je ego ook niet in de weg laten zitten. Het gaat er dus meer om dat je een ‘gezond ego’ ontwikkelt. Een ego dat niet op de bestuurdersstoel zit, maar zijn werk doet als bijrijder.

De bestuurdersstoel is gereserveerd voor je intuïtie. En hoe meer lagen je van je oude ego wegstript op de Yogamat, hoe meer ruimte er komt voor je intuïtie.

En dit is een ontzettend belangrijk iets. Het helpt je om betere keuzes te maken. Keuzes die veel dichter bij je kern liggen.

Hoe beter je je kunt laten leiden door je intuïtie, hoe succesvoller je zult zijn in je leven. Ongeacht hoe succes er voor jou uitziet.

3. Yoga ontwikkelt creativiteit en zin om te ondernemen

Sinds ik met Yoga begonnen ben merk ik dat ik veel creatiever ben geworden. Dit heeft deels te maken met intuïtie.

Intuïtie helpt je niet alleen om beter keuzes te maken, maar het zorgt er ook voor dat je vanuit het niets opeens een heel creatief idee kan hebben. Zonder dat je hier naar op zoek was of over na hebt gedacht.

Als je de relatie met je intuïtie blijft ontwikkelen, zorgt het voor een onuitputbare bron van creativiteit.

Omdat je hoofd overspoelt met mooie ideeën die de wereld een betere plek kunnen maken voor jou en de mensen om je heen, gaat dit automatisch hand in hand met de drang om vorm te geven aan deze ideeën en creativiteit.

Een creatief idee zonder een actie die daar aan gekoppeld zit is uiteindelijk helemaal niets waard.

Jij, de mensen om je heen en iedereen op deze planeet hebben het vermogen om ongelimiteerd creatief te zijn. En deze creativiteit is een uitdrukking van jouw authenticiteit. Het is onderdeel van je identiteit. Je moet alleen uit je stress-systeem komen en je oogkleppen afzetten om dit te beseffen.

4. Yoga helpt je beter met financiële middelen omgaan

Geloof het of niet, maar Yoga heeft met geholpen om beter met geld om te gaan. Omdat je je minder laat leiden door emoties, maar je vanzelfsprekend betere keuzes met betrekking tot geld.

Je identificeert je minder met materiële en hecht hier ook minder waarde aan. Dit zorgt ervoor dat je alleen dingen aanschaft die echt belangrijk voor je zijn. Wat tegelijkertijd betekent dat je ook alleen de kosten voor belangrijke dingen dingen hoeft te betalen wanneer ze kapot zijn of vervangen moeten worden.

Daarnaast hecht je meer waarde aan dingen die je helpen ontwikkelen en groeien. Een investering in jezelf is altijd goed als jij denkt dat het je verder helpt en is dus per definitie een goede financiële beslissing.

Vandaag de dag gaat veruit het grootste gedeelte van mijn eigen financiële middelen naar boeken, cursussen, evenementen en reizen die me verder helpen groeien en het helpen om het leven zo volledig mogelijk te ervaren.

Ik geef hier mijn middelen honderd keer liever aan uit dan bijvoorbeeld een nieuwe auto of een nieuwe televisie. Kennis en ervaringen kan niemand van je afnemen.

5. Yoga geeft meer wilskracht, focus en discipline

Wanneer je voor het eerst op de mat stapt, gaat er een heel klein vuurtje branden (Agni). Hoe vaker je op de mat stapt, hoe sterker dit vuurtje zal worden.

Je zal merken dat je een steeds sterkere wilskracht krijgt. Je discipline en focus nemen toe. Niet alleen op de mat wanneer je asanas aan het oefenen bent, maar ook je je dagelijkse leven.

Je krijgt een groter verlangen om je dromen te realiseren, je doelen na te streven en de waarheid te ontdekken. Deze creatieve kracht vertaald zich in een ijzeren discipline en een laserfocus.

Alsof je al je middelen verenigt richting en enkel doel in in je leven. Er is niets dat je kan tegenhouden want je weet dat je op het juiste pad loopt.

Dit is wat Yoga doet. Ik heb het zelf ondervonden. En ik zie het bijna dagelijks bij andere mensen gebeuren.

Je kunt je afvragen of dit echt een ‘spillover effect’ is van je Yoga practice. We zijn vaak zo gefocust op de fysieke voordelen en hoe ons lichaam er uit gaat zien, dat we de werkelijke voordelen vergeten.

Naar mijn menig is het omgekeerde eerder waar. Wilskracht, discipline, focus, creativiteit, vrijheid en intuïtie zijn de werkelijke voordelen van Yoga. Dat je fysiek sterker en leniger wordt en dat je lichaam er wat beter uit gaat zien is een bij-effect.

Op welke onverwachte manieren heeft Yoga jouw leven beïnvloed?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter