Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 dec 2018

Hoe vaak moet je aan Yoga doen om de voordelen te ervaren?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hoe vaak moet je Yoga per week doen om er de voordelen van te ervaren? Dit is een vraag die ik veel krijg. Een simpel antwoord kan ik daarop echter niet geven, de ene practice is namelijk de andere niet.

In dit blog leg ik je uit hoe dat precies zit. Want wat is er eigenlijk nog meer belangrijk naast hoe vaak je practiced? En hoe zorg je er eigenlijk voor dat je sneller de mat op stapt?

In dit blog geef ik je alle antwoorden die je nodig hebt om maximaal de voordelen van Yoga te kunnen ervaren!

hoe-vaak-yoga-per-week

Diepgang in je practice

Wanneer we net gepracticed hebben, zijn we vaak rustig, ontspannen en in balans. In de loop van de week raken we dit vaak ergens kwijt waardoor we weer met onrust de volgende les instappen. Op zich geen probleem zou je misschien zeggen, daar is je practice tenslotte goed voor.

Toch is het natuurlijk fijner om in balans te blijven. Wanneer je practice namelijk hoofdzakelijk draait om het herpakken van een verloren balans, is dit een indicatie voor een onevenwichtig leven. Je bent dan min of meer aan het dweilen met de kraan open, en echte diepgang vinden in je practice wordt lastig.

Wanneer je meer diepgang wil vinden in je practice, is het namelijk bevorderlijk als je vertrekpunt al goed is. Je gebruikt je practice dan niet om bijvoorbeeld alledaagse stress te verwerken, maar om de echte diepgang te kunnen vinden en te groeien als Yogi en mens.

Sneller de mat op stappen en meer diepgang vinden

De voordelen van Yoga ervaren is dus niet alleen gerelateerd aan hoe vaak je practiced. Het gaat er veel meer om hoeveel diepgang je in je practice kunt vinden.

Toch is het belangrijk om met regelmaat de mat op te stappen, en eigenlijk wil je daarbij tegelijkertijd aan je diepgang werken. In de tips hieronder leg ik je precies uit hoe je dat aanpakt!

Tip 1: Maak een routine van je practices

De gouden tip om de voordelen van Yoga te ervaren, is om een gewoonte te maken van je practice. Probeer iedere dag een momentje te vinden om te practicen. Dat hoeft niet lang te zijn. Door iedere dag bijvoorbeeld 20 minuten vrij te maken, kun je blijvend de voordelen van Yoga ervaren en wordt de drempel lager om te practicen.

Een dagelijkse practice zorgt ervoor dat je iedere dag een momentje voor jezelf pakt waarop je ervaringen en indrukken kunt verwerken. Je voorkomt daardoor dat gevoelens en emoties zich opkroppen waardoor je uit balans raakt.

Tip 2: Plan je practice in

Maak van je practice een prioriteit, net als dat je dat voor andere dingen doet. Door iedere dag letterlijk een momentje in te plannen in je agenda, zorg je ervoor dat je de tijd claimt die je nodig hebt om in balans te blijven.

Onderschat het belang daarvan niet, de mensen om je heen zullen er blij mee zijn 😉

Tip 3: Practice in de ochtend

Doe je practices bij voorkeur ’s ochtends, de ochtend is namelijk hét perfecte tijdstip om te practicen. Vaak ligt iedereen nog te slapen, waardoor je alvast even een momentje voor jezelf kunt claimen. Daarnaast is het een perfect moment om de ervaringen uit je practice mee de dag in te nemen.

Tot slot is practicen in de ochtend ook gewoon praktisch. Wat de dag je ook zal brengen, jij hebt in ieder geval al gepracticed!

Tip 4: Leg je spullen klaar

Neem de dag van tevoren de tijd om je spullen alvast klaar te leggen. Zeker wanneer je ’s ochtends practiced vraagt het minder discipline als al je spullen al klaar liggen. De drempel is daardoor minder hoog om aan de slag te gaan, waardoor je minder snel je practice zal overslaan.

Tip 5: Focus niet altijd op asanas

Veel Yogi’s zijn geneigd om bijna alle practices te richten op asanas. Maar om alle voordelen van Yoga te ervaren is dat niet veelzijdig genoeg.

Door variatie aan te brengen in je practices blijven ze leuk en afwisselend. Je haalt er daardoor veel meer uit en vervalt niet snel in een sleur waarbij je altijd dezelfde series in je practice doet.

Zorg dus voor variatie in meditaties, ademhalingsoefeningen, stretchoefeningen en asana practices om je practice leuk en waardevol te houden. En heb je even geen inspiratie? Onze blogs en cursussen geven je alles wat je nodig hebt!

Tip 6: Practice met intentie

Een laatste tip die ik je graag wil meegeven is practicen met intentie. Een practice met intentie zorgt voor richting en diepgang in je practice waardoor je als het ware een doel voor ogen hebt.

Dat doel is belangrijk om naar een resultaat toe te werken en de voordelen van yoga optimaal te ervaren.

voordelen van yoga

Hoe vaak per week practicen om de voordelen van Yoga te ervaren?

Hoe vaak je per week moet practicen om de voordelen van Yoga te ervaren is persoonlijk, maar wat wij je aanraden is om dagelijks de mat op te stappen.

Zorg ervoor dat je een lekker plekje hebt waar je kunt practicen, waar je iedere dag even een momentje voor jezelf kunt pakken. De duur van je practice is daarbij veel minder belangrijk dan de focus en diepgang waarmee je deze uitvoert. Om de voordelen van Yoga optimaal te ervaren, practise je dus met regelmaat en intentie.

En ben je soms even kwijt hoe je weer tijd voor je practice kunt vinden? Print onze infographic hieronder dan uit en hang hem op, dan komt het zeker goed! 🙂

voordelen van yoga

Hoe vaak yoga per week practice jij om de voordelen van Yoga te ervaren? Laat het me weten in een comment hieronder 🙂 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter