Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 dec 2019

Samana Vayu handleiding – Een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Samana Vayu, wat is dat precies?

In deze reeks blogs duiken we in de Vayu’s. Het kan best zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, ondanks dat je veel yoga beoefent. De Vayu’s worden namelijk niet echt vaak benoemd in een Yoga les.

Je weet waarschijnlijk al dat Yoga veel meer is dan flexibiliteit vergroten of het lichaam versterken door de verschillende houdingen.

Misschien heb je namelijk al wel eens ervaren dat Yoga je helpt om energetisch balans te vinden en om rust te creëren in je mind.

In een Yoga les wil je je Prana, ook wel je vitale levensenergie genoemd, vergroten en verspreiden door heel je lichaam.

Prana door je lichaam sturen helpt je om je energieker en krachtiger te voelen. Je levensenergie is immers aanwezig en stroomt vrij door het lichaam heen.

Hier komen de Vayu’s dan om de hoek kijken. Vayu betekent wind, adem, levensenergie.

Volgens de Yoga traditie hebben we 5 verschillende Vayu’s. Deze Vayu’s zijn verdeeld over verschillende delen van het lichaam en hebben verschillende fysieke en subtiele effecten.

Als deze 5 in harmonie met elkaar werken, zorgen ze ervoor dat je lichaam en mind gezond functioneren en in balans zijn. Zo kun je volledig in je kracht staan.

In dit blog vertel ik je graag meer over een van de 5 vayu’s. De Samana Vayu. Je komt onder andere meer te weten over:

  • De Vayu’s in het algemeen
  • Wat de Samana Vayu precies is
  • De functie van de Samana Vayu
  • De relatie tussen Yoga en de Samana Vayu

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

samana vayu

Wat is de Samana Vayu?

Samana Vayu kun je vertalen als een balancerende of gelijkmakende ademhaling.

Deze ademhalingsstroom bevindt zich in het centrum, het midden van je lichaam. Dit is rondom het gebied van de maag, de navel.

Deze Vayu stroomt van de buitenkant van het lichaam naar binnen. Soms wordt deze stroming ook wel eens als een horizontale stroming gezien om alles van buiten het lichaam naar binnen te brengen.

Samana Vayu is de stroming waar Apana en Prana Vayu samenkomen. Deze stroming zorgt voor het innemen wat we nodig hebben en het loslaten van wat we niet (meer) nodig hebben.

Samana Vayu is dus de stroming die ontstaat wanneer Apana en Prana Vayu in balans zijn.

Functie van Samana Vayu

Samana Vayu hangt samen met het element vuur. Samana Vayu bevindt zich rondom de maag en de navel. Daar zit ook ons spijsverteringsvuur en ons innerlijk vuur, Agni. Deze Vayu is dus belangrijk voor het stimuleren van je innerlijke vuur.

Je wilt je innerlijke vuur goed warm houden, dit zorgt er namelijk voor dat je spijsverteringsvuur goed actief is. Ook zorgt het ervoor dat je vuur, je innerlijke kracht kan stromen. Samana Vayu zorgt voor hitte in het lichaam.

Samana Vayu stimuleert de processen die ervoor zorgen dat alles wat we innemen wordt verwerkt. Denk hierbij aan voeding, ademhaling maar ook aan emoties en indrukken.

Deze Vayu zorgt ervoor dat de juiste ‘dingen’ worden opgenomen en worden verwerkt zodat ze kunnen gebruikt worden in het lichaam.

Om het Agni actief te houden, worden de juiste voedingsstoffen uit de voeding gehaald. Wanneer Samana Vayu uit balans is, zal je metabolisme langzaam zijn.

Samana vayu

Verbinding met de adem

Samana Vayu bevindt zich rondom het navelgebied, de maagstreek. Dit is dus een veel kleiner gebied dan de andere Vayu’s. De ademhaling focust zich dus ook op dit gebied. De maagstreek en de flanken zullen uitzetten bij een inademing.

Samana Vayu zorgt er ook voor de juiste voedingsstoffen uit de ademhaling worden opgenomen en weer worden afgegeven. Zo kan het juiste uit de ademhaling gehaald worden, voor wat je lichaam nodig heeft.

In een Pranayama oefening kun je ervoor zorgen dat de in – en de uitademing even lang zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat Samana Vayu in balans gebracht wordt, want dit is immers waar Prana Vayu en Apana Vayu samen komen.

Ook kun je op de uitademing visualiseren dat alle energie en adem, vanaf armen en benen naar binnen stroomt. Richting jouw navel. Zo activeer je je krachtcentrum, je eigen, innerlijke vuur. Dit is ook wel verbonden met ons Manipura Chakra.

Hou je aandacht dus bij de ademhaling rondom dit gebied. Voel dat de aandacht en adem zich kunnen verspreiden in je buik.

Wil je de Yoga ademhaling (nog) eens goed oefenen? Doe dan de les hieronder mee!

Verbinding met de geest

Wanneer Samana Vayu in balans is zul je je harmonieus en vredig voelen. En dit geldt eigenlijk ook voor alle andere Vayu’s. Het is het zoeken en vinden van balans in je lichaam en in je leven. Op welk vlak dat dan ook is.

Hierdoor zal deze Vayu je helpen bij het maken van gezonde en juiste keuzes. Gedachten zullen komen en gaan, zonder dat onze gedachten de leiding nemen.

Samana Vayu en Yoga

Het bewust worden van Samana Vayu tijdens een Yoga practice kan je helpen om te focussen op een open en ontspannen lichaam. Deze Vayu stimuleert namelijk de inkomende en uitgaande ademhaling en zorgt voor de balans tussen die twee.

Samana Vayu zorgt dan voor een gevoel van rust en ontspanning in het lijf, zodat spanning en het streven kunnen verdwijnen. Dit zorgt er dan weer voor dat je zenuwstelsel tot rust kan komen. Zo kun je met aandacht bewegen en ademhalen.

De Yogahoudingen die je innerlijke vuur stimuleren zijn dan ook heel goed voor Samana Vayu. Je kunt hierbij denken aan Chakrasana en Dhanurasana.

Deze houdingen openen het Manipura Chakra, waar je vuur van binnen zit. Door hier extra naar toe te ademen, geef je dit een extra stimulans.

Gedraaide houdingen, twists, zijn ook stimulerend. Hierbij draai je het gebied rondom de navel en zo kan er daarna weer nieuwe energie en adem doorheen stromen.

Met gedraaide houdingen stimuleer je ook de spijsvertering. En de spijsvertering hangt natuurlijk nauw samen met Samana Vayu.

Balanshoudingen zijn ook goed voor deze Vayu. Hierbij is het namelijk belangrijk dat je je aandacht goed bij de ademhaling houdt, maar ook bij de buik. Dit is waar je kracht en balans zit.

Wanneer je de volgende keer in een balans houding staat, focus je dan op je ademhaling in je buik. Kijk of je die beweging daar kunt waarnemen.

Zo kun je je kracht centrum activeren en sterker laten worden. En in plaats van het forceren om in balans te blijven, kijk of je de rust kunt voelen om te blijven staan. En val je een keer, dan sta je gewoon weer op!

 

De volgende blog zal over Udana Vayu gaan, maar je kunt deze blogs in elke volgorde lezen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter