Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 apr 2014

Diep ademhalen, een goede ademhaling?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Diep ademhalen, werkt dit nu eigenlijk positief? Al eerder schreven we over  een slechte ademhaling. Waar kan ik deze aan herkennen en hoe los ik het op?

Vaak zijn de klachten gericht op kortademigheid en duizeligheid. Je zou dan graag dieper willen ademhalen. Maar op het moment dat je dit doet, verdwijnen klachten niet.

Misschien heb je erg veel moeite met het aanleren van de juiste ademhaling. Denk je nu te weten hoe deze verloopt, maar heb je je toch vergist in de uitvoering.

Met optimaal gebruik van de longcapaciteit, is het namelijk niet de bedoeling dat je je richt op diep ademhalen. Dit is een totaal andere aanpak.

Maar waarom dan niet? En wat moet ik veranderen? Lees hieronder meer!

diep ademhalen

Nadelen van diep ademhalen

Op het moment dat je alleen gebruik maakt van diep ademhalen, zul je merken dat je daardoor de rust niet kunt vinden in de adem. Je kunt bij een verkeerde ademhaling namelijk ook heel vaak en diep ademhalen.

Hierdoor kun je geen eventuele hyperventilatieklachten verminderen, sterker nog, je kunt ze zelfs ontwikkelen! Bijvoorbeeld op het moment dat je snel en diep in de borst ademhaalt.

Als je te weinig lucht binnen krijgt, vernauwen de bloedvaatjes. Je krijgt te weinig lucht binnen.  Door dit zuurstoftekort kunt last krijgen van duizeligheid.

Bij diep ademhalen is het mogelijk dat je alsnog de duizeligheid en gejaagdheid in je lichaam voelt.  Hierbij maak je namelijk gebruik van een explosieve (en misschien gejaagde) zuurstoftoevoer, die op zijn beurt voor dezelfde klacht zorgt.

Mensen die het idee hebben dat een diepe ademhaling een goede manier van ademen is,  zal ik hierbij dus helaas moeten teleurstellen.

Benieuwd naar wat een goede ademhaling is? En hoe ik deze (eventueel) aan kan leren? Lees hieronder dan snel verder! 

Een betere ademhaling dan diep ademhalen

Om ervoor te zorgen dat de eventuele klachten vermeden, verminderd of bestreden worden, is het van groot belang om kennis te nemen van een goede ademhaling.

Een goede ademhaling vindt plaats in de buik, de flanken en de borst. Op het moment dat je op een juiste manier gebruik maakt van alle drie de ademhalingen bij elkaar, spreek je van een totale ademhaling.

Deze totale ademhaling werkt positiever dan diep ademhalen. Je maakt namelijk wel optimaal gebruik van de totale longcapaciteit, maar ademt hierbij rustig en (waarschijnlijk) minder vaak per minuut. Zuurstof komt voldoende, maar geleidelijk aan binnen.

Pranayama biedt je ademhalingsoefeningen, die ervoor kunnen zorgen dat je op een juiste manier leert te ademen.

Ook schreven we eerder over hyperventilatie ademhalingsoefeningen. Ook goed om de ademhaling weer rustig te krijgen.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter