Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jan 2020

Udana Vayu handleiding – Een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Udana Vayu, wat is dat precies?

In deze reeks blogs duiken we in de Vayu’s. Het kan best zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, ondanks dat je veel yoga beoefent. De Vayu’s worden namelijk niet echt vaak benoemd in een Yoga les.

Je weet waarschijnlijk al dat Yoga veel meer is dan flexibiliteit vergroten of het lichaam versterken door de verschillende houdingen.

Misschien heb je namelijk al wel eens ervaren dat Yoga je helpt om energetisch balans te vinden en om rust te creëren in je mind.

In een Yoga les wil je je Prana, ook wel je vitale levensenergie genoemd, vergroten en verspreiden door heel je lichaam.

Prana door je lichaam sturen helpt je om je energieker en krachtiger te voelen. Je levensenergie is immers aanwezig en stroomt vrij door het lichaam heen.

Hier komen de Vayu’s dan om de hoek kijken. Vayu betekent wind, adem, levensenergie.

Volgens de Yoga traditie hebben we 5 verschillende Vayu’s. Deze Vayu’s zijn verdeeld over verschillende delen van het lichaam en hebben verschillende fysieke en subtiele effecten.

Als deze 5 in harmonie met elkaar werken, zorgen ze ervoor dat je lichaam en mind gezond functioneren en in balans zijn. Zo kun je volledig in je kracht staan.

In dit blog vertel ik je graag meer over een van de 5 vayu’s, de Udana Vayu. Je komt onder andere meer te weten over:

  • De Vayu’s in het algemeen
  • Wat de Udana Vayu precies is
  • De functie van de Udana Vayu
  • De relatie tussen Yoga en de Udana Vayu

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

udana vayu

Wat is de Udana Vayu?

Udana Vayu kun je vertalen als ‘opgaande wind’. Deze Vayu is dan ook de energie – en ademhalingsstroming die omhoog gericht is.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze stroming stroomt, richting de hoogste levels van ons bewustzijn. Het bevindt zich dan ook voornamelijk bovenin ons lichaam.

Udana Vayu bevindt zich in het gebied tussen je hart en hoofd. Vooral in de longen is deze Vayu actief en subtiel aanwezig. De Vayu stroomt in deze gebieden in een circulerende beweging door ons heen, maar stroomt voornamelijk omhoog.

Functie van Udana Vayu

De belangrijkste functie van Udana Vayu is het stimuleren van het keelchakra. Het keelchakra staat voor expressie en het uiten van datgene wat er in je leeft.

Om je te kunnen uiten heb je je stem nodig. Of het nou woorden of klanken zijn, je stem is de weg naar buiten.

Udana Vayu stimuleert dat proces. Het zorgt ervoor dat je energie vrij kan stromen door dit gebied, zodat je jezelf kunt uiten.

De energie beweegt zich omhoog. Je zou dit ook letterlijk kunnen zien, alsof deze stroming alles naar boven brengt wat je wilt en moet uiten, zodat je lichaam open en puur blijft.

Het zorgt ervoor dat je kunt zeggen wat er op je hart ligt, dat je kunt uiten wat je dwars zit maar ook wat je enorm waardeert of waar je dankbaar voor bent. Je zou ook kunnen zeggen dat mensen die ‘sprekers’ zijn, deze stroming goed actief hebben ontwikkeld.

Daarnaast is de Udana Vayu ook belangrijk bij het metabolisme van de schildklier en de bijschildklier. De processen hierin kunnen vloeiend blijven verlopen. Ook stimuleert deze Vayu het zenuwstelsel en is betrokken bij slaappatronen.

savasana

Verbinding met de adem

De ademhalingsstroming beweegt omhoog. Het zorgt ervoor dat de energie vanaf de lagere chakra’s naar de hogere chakra’s gestuurd wordt. De energie wordt dus getransformeerd naar het keelchakra en het derde oog.

De Ujjayi ademhaling werkt erg goed voor deze Vayu. Bij deze ademhaling gebruik je de spieren achterin het keelgebied actief en de ademhaling heeft een zacht ruisend geluid achterin de keel.

Door alleen al hierop te focussen, ben je aanwezig bij de keel, waar Udana Vayu zich bevindt.

Je kunt de ogen sluiten en je focussen op de stroming van deze ademhaling. Op een inademing kun je de adem helemaal omhoog laten komen tot in het keelgebied en het derde oog. Je kunt de ademhaling daar iets langer vasthouden zodat het extra gestimuleerd wordt.

Wil je de Yoga ademhaling graag beter onder de knie krijgen? Doe de video hieronder dan eens mee!

Verbinding met de geest

Wanneer Udana Vayu in balans is en vrij kan stromen, zul je je gefocust, intuïtief, assertief en zelfverzekerd voelen. Je kunt datgene uiten wat je voelt. Doordat je je kunt uiten, zal je je rustig en vredig voelen.

Wanneer deze Vayu uit balans is, heb je moeite om helder te denken. Je kunt bijvoorbeeld niet uitspreken wat je dwars zit. Je kunt je mentaal niet focussen op de de taken die je moet doen.

Ook je spraak zal verwarrend over komen.

Udana Vayu speelt een belangrijke rol bij meditatie. Tijdens een meditatie is het lichaam volkomen stil en verbruikt weinig energie. Udana Vayu is dan extra actief om de energie omhoog te brengen in het lichaam. De hogere chakra’s worden dan meer geactiveerd.

Udana Vayu en Yoga

Tijdens een Yoga Practice zorgt Udana Vayu ervoor om de rug en de nek recht te houden. Zo kan deze Vayu vrij blijven stromen in het gebied tussen het hart en het hoofd. Je kunt hierop letten in elke yoga houding die je doet.

Vaak zijn we zo gefocust op hoe we de ‘rest’ van ons lichaam plaatsen, dat we de nek daarbij vergeten. Soms laten we ons hoofd hangen, waardoor onze nek inzakt of een vreemde buiging aanneemt. Hierdoor zal Udana Vayu niet vrij kunnen stromen.

Denk dus goed aan je nek en hoe je deze plaatst, zorg dat je nek in het verlengde blijft van je ruggengraat. In elke staande, zittende en liggende houding. Neem altijd even een moment om lengte in de rug en nek te creëren.

Inversies (omgekeerde houding) stimuleren ook de Udana Vayu. Udana Vayu stroomt omhoog in het lichaam en wanneer we in een inversie staan, zal die stroming nog extra beïnvloedt worden.

downdog

Hou ook in deze houding goed rekening met de nek. Soms gaan we te enthousiast een inversie in, waardoor we al ons gewicht op het hoofd of de nek laten rusten. Dit is echter vaak niet wat je lichaam gewend is. Dus neem de tijd voor deze houdingen.

Je kunt bij inversies denken aan houdingen zoals de schouderstand, gebruik hierbij altijd een opgevouwen deken onder de schouders. De ploeg en de hoofdstand zijn ook stimulerend voor Udana Vayu.

Dit betekent overigens niet, dat als je deze houdingen niet kunt, dat Udana Vayu dan niet gestimuleerd wordt. Dit kan namelijk ook via de ademhaling en meditatie zoals hierboven al beschreven.

Hou in je Yoga practice dus rekening met een lange, rechte nek in het verlengde van de rug. Gebruik de Ujjayi ademhaling tijdens de practice en focus je in een meditatie op het gebied tussen het hart en het hoofd.

 

Hoe werk jij eigenlijk aan de Udana Vayu? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter