Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 feb 2020

Vyana Vayu handleiding – Een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Vyana Vayu, wat is dat precies?

In deze reeks blogs duiken we in de Vayu’s. Het kan best zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, ondanks dat je veel yoga beoefent. De Vayu’s worden namelijk niet echt vaak benoemd in een Yoga les.

Je weet waarschijnlijk al dat Yoga veel meer is dan flexibiliteit vergroten of het lichaam versterken door de verschillende houdingen.

Misschien heb je namelijk al wel eens ervaren dat Yoga je helpt om energetisch balans te vinden en om rust te creëren in je mind.

In een Yoga les wil je je Prana, ook wel je vitale levensenergie genoemd, vergroten en verspreiden door heel je lichaam.

Prana door je lichaam sturen helpt je om je energieker en krachtiger te voelen. Je levensenergie is immers aanwezig en stroomt vrij door het lichaam heen.

Hier komen de Vayu’s dan om de hoek kijken. Vayu betekent wind, adem, levensenergie.

Volgens de Yoga traditie hebben we 5 verschillende Vayu’s. Deze Vayu’s zijn verdeeld over verschillende delen van het lichaam en hebben verschillende fysieke en subtiele effecten.

Als deze 5 in harmonie met elkaar werken, zorgen ze ervoor dat je lichaam en mind gezond functioneren en in balans zijn. Zo kun je volledig in je kracht staan.

In dit blog vertel ik je graag meer over een van de 5 vayu’s, de Vyana Vayu. Je komt onder andere meer te weten over:

  • De Vayu’s in het algemeen
  • Wat de Vyana Vayu precies is
  • De functie van de Vyana Vayu
  • De relatie tussen Yoga en de Vyana Vayu

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Vyana Vayu

Wat is de Vyana Vayu?

Vyana zou je kunnen vertalen als ‘uitbreiding’. Vyana Vayu wordt soms wel eens gezien als de belangrijkste stroming in ons lichaam. Het is eigenlijk de stroming die alle andere Vayu’s coördineert.

Vyana Vayu coördineert de energie die binnenkomt en zorgt dat dat op je juiste manier verspreidt wordt in het lichaam.

Functie van Vyana Vayu

Vyana Vayu zorgt dus als het ware voor de verspreiding van de energie door het lichaam. De energie komt binnen via de longen en verzamelt zich in het hart. Vanuit hier verspreid het zich door het hele lichaam heen. Van binnen naar buiten.

Deze Vayu stimuleert de processen die ook voor verspreiding zorgen in het lichaam.

Vyana Vayu stimuleert de bloedsomloop. De bloedsomloop zorgt namelijk voor de verspreiding van zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam.

Ook stimuleert deze Vayu het lymfesysteem en het zenuwstelsel. Het verspreidt alles door het lichaam heen.

Vyana Vayu is verbonden met het hart. Net als dat het hart een belangrijke rol speelt voor heel je lichaam, doet deze Vayu dat voor alle energie stromingen.

Vyana Vayu

Verbinding met de adem

Wanneer Vyana Vayu vrij en goed kan stromen, zal de energie en adem zonder blokkades door je lichaam kunnen stromen. Het zal elk gebied in je lichaam bereiken.

Met diepe in- en uitademingen kun je deze Vayu stimuleren, maar dat geldt uiteraard voor elke Vayu.

Met elke inademing geef je je lichaam dan de tijd om adem en energie op te nemen (dit gebeurt via Prana Vayu). Met elke uitdademing zal je de adem en energie weer loslaten wat je niet meer nodig hebt (dit is Apana Vayu).

Vyana Vayu is dan het proces waarbij na de inademing de energie verspreidt wordt door het lichaam.

Wil je de Yoga ademhaling graag beter onder de knie krijgen? Doe de video hieronder dan eens mee!

Verbinding met de geest

Wanneer Vyana Vayu in balans is en goed vrijuit kan stromen, zul je je in balans en gecoördineerd voelen. Je weet waar je bent en je zult je richting voelen in het leven.

Als deze Vayu uit balans is, zul je je ook uit balans voelen, mentaal, emotioneel en fysiek. Je kunt dan bijvoorbeeld onhandig zijn door dingen uit je handen te laten vallen. Of onhandig, doordat je bijvoorbeeld dingen eruit floept.

Je zult de ruimte om je heen voelen wanneer deze Vayu in balans is, want je energie is immers goed verspreid door het lichaam heen.

Om Vyana Vayu te stimuleren, kun je een visualisatie doen. Je kunt dit zittend of zelfs staand doen, zolang je maar zorgt voor een lange, rechte rug. Je kunt hiervoor je ogen sluiten en je focusssen op het hartgebied.

Op elke inademing laat je dan de energie vanuit het hartgebied verspreiden door het hele lichaam. Laat het tot de vingertoppen en de tenen reiken. Verspreid je ademhaling door elk gedeelte van je lichaam.

Vyana Vayu

Vyana Vayu en Yoga

In een Yoga practice zorgt een gebalanceerde Vyana Vayu voor sterke, ritmische en vloeiende bewegingen. Dit zou je goed kunnen stimuleren met fijne zonnegroeten of andere vloeiende bewegingen of flows.

Wanneer je ervoor zorgt dat je bewegingen gesynchroniseerd zijn met de ademhaling kun je dit effect versterken.

Laat je ademhaling leidend zijn voor je lichaam, dus beweeg mee met het ritme van je ademhaling.

Je kunt ook de houding zelf wat dynamischer maken, door bijvoorbeeld op de inademing extra lengte te zoeken en op de uitademing verdieping te vinden in de houding. Dit kan bijvoorbeeld in een vooroverbuiging.

Ook zal Vyana Vayu helpen bij het creëren van Sukha in de houding. Sukha staat voor gemak en moeiteloosheid. Wanneer deze Vayu dus goed stroomt, zul je ruimte voelen in de houdingen. Je zult makkelijk in de houding kunnen ademen.

Vaak zijn we gefocust in een houding op een gebied, wat uitgedaagd wordt, of wat niet zo prettig voelt.

Door dan diep adem te halen, kun je de adem en aandacht verspreiden door het hele lichaam. Dus ook naar de gebieden, die je in eerste instantie misschien niet voelt in de houding.

Juist door de aandacht te verspreiden, kun je voelen dat er gebieden in het lichaam zijn die wel ontspannen voelen.

 

Hoe werk jij eigenlijk aan de Vyana Vayu? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter