Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 apr 2017

8 yogahoudingen voor in het vliegtuig

/
Geplaatst door
/
Comments0

Pak jij binnenkort het vliegtuig en wil jij je practice niet overslaan en fit je vakantie bestemming bereiken? Probeer dan deze 8 yogahoudingen voor in het vliegtuig.

Hoe lekker is het als je in je vliegtuig op weg bent naar je vakantiebestemming! Voor mij duurt dit nog wel even, maar kijk er nu al naar uit! Het enige nadeel zijn die vlieguren.

Ga je richting Azië, dan zit je al snel 9 uur in een vliegtuig. Of, mocht je low-budget boeken zoals ik, dan heb je vaak nog te maken met een overstap en ben je nog langer onderweg.

Doordat je te maken hebt met tijdsverschil en vaak gebrek aan slaap is het super fijn als je een beetje fit uit het vliegtuig stapt. Vandaar dat ik 8 oefeningen op een rij heb gezet die jou hierbij kunnen helpen.  

YOGA OEFENINGEN VOOR IN HET VLIEGTUIG

1. Te beginnen met de zittende berghouding in het vliegtuig

Normaal gesproken voer je de berghouding staand uit. Deze keer gaan we het iets anders doen.

Maak je lichaam bewust door je voeten stevig om de grond te zetten, span je benen en billen aan, trek je navel in en lift je borst. Houd je schouders laag en verleng tot je kruin. Plaats je handen naast je heupen met gestrekte armen en span ze licht aan. Je kan ervoor kiezen om ongeveer 5 ademhalingen in deze houding te blijven.

Het doel van deze houding is nog steeds hetzelfde. Word je bewust van je lichaam en scan hoe je lichaam voelt. Mocht er ergens spanning zitten, adem hier dan heen.

2. Zoek extra verlenging in de zittende stretch in het vliegtuig

Vanuit de zittende berghouding beweeg je je handen boven je hoofd op een inademing. Zorg bij een uitademing dat de schouders zich van de oren af bewegen. Blijf een paar ademhalingen in deze houding, waarbij je op een inademing verlengt en op een uitademing de ruimte claimt in de ruggengraat.

Op zoek naar iets meer stretch in je armen en handen? Verstrengel dan je vingers in elkaar en strek je armen voor je. Breng je vervolgens op een inademing weer omhoog. Je zult merken dat je meer rek voelt in je onderarmen, polsen, de bal van je hand en je vingers.

3. Zittende achteroverbuiging voor extra stretch aan de voorzijde van je lichaam

Vanuit de zittende stretch gaan we gelijk door naar de zittende achteroverbuiging. Adem nog een keer goed diep in en buig op een uitademing een klein stukje naar achter. Let er hierbij wel op dat je niet in je onderrug gaat hangen door je staartbeentje naar binnen te draaien.

Op deze manier creëer je extra verlening aan de voorkant van je romp. Best lekker als je toch al een tijdje in dezelfde houding zit toch?

4. Zittende adelaarshouding voor het openen van je bovenrug en schouders

Nu je rug en de voorkant van je romp al lekker gestretcht is, is het nu tijd voor de schouders. Kom allereerst terug naar de zittende berghouding en strek je armen voor je uit. Beweeg je rechterarm onder je linker arm, buig de ellebogen en breng de handen bij elkaar. Adem in en breng de ellebogen op schouderhoogte van deze zittende adelaarshouding. Vind ruimte in de ontspanning op een uitademing.

Blijf een paar ademhalingen in deze houding en wissel dan van kant. Deze oefening creëert ruimte zowel in de schouders als in de bovenrug.

5. Zittende kat-koe houding tegen stijfheid van je rug in het vliegtuig

Na het lang aanhouden van een houding zoals in het vliegtuig kan je rug wat stijf aanvoelen. Met de zittende kat-koe houding wordt je rug weer wat soepeler gemaakt en kan je er weer tegenaan.

Kom weer zitten in de berghouding en plaats je handen op je bovenbenen. Op een inademing maak je je rug hol en zoek je ook verlening in je nek. Op een uitademing maak je je rug bol en kijk je naar je navel.

Herhaal deze oefening een aantal keer op het ritme van je ademhaling. Probeer hierbij je ademhaling lang en diep te maken.

6. Versoepel je nek in het vliegtuig

Vaak wordt de nek ook wat stijf van vliegen. Vooral als je slaapt en je hoofd teveel naar de zijkant of naar voren hangt, lekker charmant ook :P!

Daarom is het goed om af en toe wat oefeningen te doen voor de nek zodat je geen overstrekking of eventueel hoofdpijn krijgt. Je nek is zeer kwetsbaar, dus kijk daarom goed hoe het voor jou voelt.

Ga rechtop zitten en beweeg op een inademing je hoofd heel rustig naar links. Beweeg vervolgens op een uitademing je hoofd naar rechts. Herhaal deze oefening een paar keer.

Vervolgens kan je deze oefening uitbreiden door je hoofd in het midden naar beneden te brengen wanneer je van links naar rechts beweegt. Herhaal deze oefening ook een paar keer.

Breng je hoofd weer in het midden en laat op een uitademing je rechteroor voorzichtig naar je rechter schouder zakken. Leg voor wat extra stretch je rechterhand op de linkerkant van je hoofd en voel hoe dit extra gewicht je hoofd wat dichter bij je schouder brengt. Breng vervolgens je hoofd op een inademing weer omhoog en herhaal aan de andere kant. Interesse in meer ontspanning oefeningen voor de nek?Klik dan hier

7. Twist je rug en verbeter je spijsvertering in het vliegtuig

Hoewel het soms best lekker is…vliegtuig eten kan je wat problemen opleveren voor je spijsvertering. Helaas weet ik daar alles van… 

Een zittende twist verbetert de spijsvertering en creëert ruimte in je rug, wat ook wel prettig is na uren zitten. Begin weer vanuit de zittende berghouding en draai op een uitademing naar links. Het kan helpen om de rugleuning of armleuning te pakken om je twist wat dieper te maken, let hierbij wel op je grenzen. Op een inademing zoek je verlening en ga je wat meer rechtop zitten. Op een uitademing draai je wat dieper in de houding.

Blijf een paar ademhalingen in deze houding zitten. Op een inademing kom je uit de houding en draai je weer naar het midden waar je het effect waarneemt van de draaiing naar links. Vervolgens draai je op een uitademing naar links en doe je hetzelfde.

8. Even een momentje voor jezelf in de zittende savasana

Zoals elke yoga sessie eindigen we met een savasana. Helaas kun je nu niet midden in het gangpad gaan liggen dus doe je deze houding ook zittend. Keer je aandacht in jezelf en laat je ademhaling voor wat het is. Scan je lichaam en voel het effect van de houdingen. Adem naar de plekken in je lichaam waar je nog spanning voelt om deze uiteindelijk ook te kunnen ontspannen. Laat even alles voor wat het is en geniet van dit moment.

Je kan ook kiezen voor een korte meditatie. Doe bijvoorbeeld je oordopjes in en luister naar een geleide meditatie of zoek gewoon lekker de stilte op. Interesse in een meditatie app? We hebben er hier drie voor je op een rij gezet.

Hopelijk kom jij super fit aan op je vakantiebestemming door deze oefeningen. Hoor het graag! En alvast een fijne vakantie!

Wist je trouwens dat yoga en reizen heel goed samen gaat? Klik hier om verder te lezen over de voordelen en hoe je er een gewoonte van kan maken. Nog niet uitgelezen? Bekijk dat ook de 5 tips voor yoga tijdens reizen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter