Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 nov 2021

Een spijkermat: ontdek de ontspannende werking!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Een spijkermat, kan dat je echt helpen om meer te ontspannen?

Als je de spijkermat ziet zal je misschien denken ‘ja hoor’?! Dit doet toch hartstikke pijn?

Het tegendeel is echter waar!

Als je jezelf eraan over geeft dan ontdek je dat het je heel goed kan helpen om te ontspannen. Binnen enkele minuten ervaar je meer rust, een warm gevoel, ontspannen spieren en een betere nachtrust.

Ben je benieuwd geworden naar de spijkermat?

In dit blog lees je meer over:

 • Wat een spijkermat precies is
 • Wat de positieve effecten zijn van een spijkermat
 • Hoe je een spijkermat gebruikt

En nog veel meer natuurlijk. Lees je mee?

spijkermat

Vraag en antwoord

1. Wat is een spijkermat?

Een spijkermat, ook wel een accupressuurmat genoemd, is een soort van matrasje met daarop allemaal rondjes. Deze hebben elk 42 unieke scherpe uiteinden die in de huid drukken als je op de mat gaat liggen.

2. Waar is een spijkermat goed voor?

Het belangrijkste voordeel van een spijkermat is, dat het een ontspannende werking heeft en pijn en onrust kan verminderen.

3. Hoelang moet je op een spijkermat liggen?

Voor het beste effect blijf je zo’n 15 tot 30 minuten op de mat liggen.

Waarom zou je een spijkermat gebruiken?

In ons huidige leven zijn we geneigd om veel naar anderen te kijken. Het gras is altijd groener aan de overkant en met de invloed van social media lijken we alleen maar meer te willen.

We moeten van alles. We zijn ambitieus, willen minimaal 2x per jaar op vakantie, een verre reis maken, er goed uit zien en we willen ook nog werken aan onze persoonlijke ontwikkeling. Resultaat: overvolle agenda’s en een druk leven.

Yoga en meditatie zijn daarom super belangrijk om balans en rust aan te brengen in het leven.

De spijkermat is hier een hele mooie aanvulling op. De spijkermat kan er namelijk voor zorgen dat je diep in ontspanning komt.

Wat zijn de positieve effecten van een spijkermat?

De positieve effecten van een spijkermat variëren per persoon. Veel mensen geven aan dat het hen helpt op een of meerdere van deze punten:

 • Directe ontspanning
 • Beter slapen
 • Ontspannen spieren
 • Verbeterde doorbloeding
 • Minder hoofdpijn en nek-/schouderklachten
 • Afname van restless legs, wintertenen en zere voeten
 • Meer energie en minder stress
 • Vermindering van chronische pijnklachten

Wil je je nachtrust een extra boost geven? Probeer dan ook eens de maangroet. In deze video legt Mel je uit hoe dat gaat.

Hoe werkt een spijkermat?

Een spijkermat bevat meer dan 8800 unieke drukpunten. Wanneer je op de spijkermat gaat liggen ervaar je in het begin een onwennig en ‘pijnlijk’ gevoel. De scherpe punten drukken in de huid en hierdoor worden de zenuwuiteinden geprikkeld.

Dit heeft de volgende positieve effecten:

 1. Het lichaam geeft een signaal van pijn af naar de hersenen. Daardoor worden twee hormonen aangemaakt die een pijnstillende werking hebben; Endorfine & Oxytocine. Ook wel de gelukshormonen genoemd.
 2. Na een aantal minuten neemt de pijnprikkel af. De doorbloeding is geactiveerd en je merkt dat je lichaam warm wordt. Dit heeft een ontspannende werking op de spieren.
 3. Je aandacht gaat van je hoofd naar je lichaam, waardoor je gedachten tot rust komen. Binnen 10-20 minuten ervaar je een volledige ontspanning.

Hoe gebruik je een spijkermat?

De meest gebruikelijke manier is om met je rug op de spijkermat te gaan liggen. Als je last hebt van vermoeide voeten of onrustige benen, dan kan je de mat echter ook onder je voeten leggen terwijl je op de bank of op een stoel zit.

Je kunt de spijkermat op elk moment van de dag gebruiken!

Wil je de spijkermat gebruiken om je nachtrust te verbeteren? Gebruik hem dan vlak voordat je gaat slapen. Kom je moeilijk uit bed en mis je ’s ochtends energie? Dan kan het fijn zijn om de mat er ’s ochtends bij te pakken.

Is het niet raar om pijn met pijn te behandelen? 

Wanneer je ergens pijn hebt dan word je daar de hele dag mee geconfronteerd. Soms is het zelfs zo vervelend dat je je aandacht niet op iets anders kunt richten.

Als ik zelf hoofdpijn heb, dan ga ik bijvoorbeeld met mijn vingertoppen druk geven op mijn slapen of de spieren in mijn nek. Dan probeer ik de doorbloeding te stimuleren en de pijnprikkel minder te maken. Vaak zonder succes.

Maar wanneer ik de spijkermat pak en daar een aantal minuten op ga liggen, dan is er een nieuwe pijnprikkel waar ik mijzelf op kan focussen. Er ontstaat even een moment dat ik niet aan mijn hoofdpijn denk.

Vervolgens wordt de doorbloeding geactiveerd en ontspannen de spieren weer. Ik kan m’n hele lichaam vervolgens weer beter ontspannen.

Juist om deze reden wordt de spijkermat, net als yoga, vaak ingezet bij chronische pijnklachten waaronder reuma, hoofdpijn/migraine, fibromyalgie of spierpijn.

Daarnaast kan de aanmaak van oxytocine en endorfine ook een positieve uitwerking hebben op de pijnklachten die er al zijn.

Gun jezelf een moment van échte ontspanning

Door de jaren heen zijn we steeds minder gaan bewegen. We werken meer achter de computer en als we thuis zijn ploffen we met de afstandsbediening in de hand op de bank.

We zien dat als ontspanning maar vergeten hierbij dat tv kijken ontzettend intensief is voor onze hersenen. Veel intensiever dan het lezen van een boek.

Neem tijd om te ontspannen! En nee hiermee bedoelen we dus niet een avondje op de bank Netflix kijken.

Maak een wandeling in de natuur, start met yoga of meditatie, maak een gezond gerecht voor jezelf klaar en ontspan eens op een spijkermat!

Ben je benieuwd naar de spijkermat en wil je het zelf eens ervaren? Neem dan een kijkje in onze webshop. De spijkermat is een product dat je zelf moet ervaren. Juist daarom mag je bij Flowee alle producten 30 dagen thuis uitproberen!


Deze blog is een bijdrage van Manon van Flowee – Relax your senses.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Inge Brunello

  Beste Mel,

  Heeft een spijkermat niet hetzelfde effect als yoga nidra?

  Als je het gebruikt voor hoofdpijn, komt de pijn na het gebruik ervan dan niet terug.

  Groetjes,

  Inge Brunello

 2. Hallo Inge,
  Ik weet niet helemaal goed of de spijkermat hetzelfde effect heeft als Yoga Nidra. Daar kan Melanie misschien een beter antwoord op geven. Wel is het zo dat er door de spijkermat ook van alles in het lichaam gebeurt. De scherpe uiteinden stimuleren de doorbloeding. Zorgen ervoor dat afvalstoffen beter en sneller uit het lichaam worden afgevoerd. Dit kan een positief effect hebben als je veel spanning in jouw lichaam hebt. Door de aanmaak van endorfine en oxytocine (gelukshormonenen die een pijnsverlagende werking hebben) kan het zijn dat andere pijnklachten minder worden en je jezelf helemaal relaxed voelt.

  Als je de mat gebruikt tegen een pijnklacht. Dan kan dit van tijdelijke aard zijn. Soms moet je dan gaan kijken naar de oorzaak van het probleem. De spijkermat kan in die gevallen wel zorgen voor verlichting. Door even jouw focus op een ander punt te leggen haal je ook de druk in en spanning in je hoofd weg.

  Mocht je nog vragen hebben laat het me dan weten!

  Met een relaxte groet,

  Manon – Flowee

Laat een reactie achter