Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 aug 2016

5 tips voor Yoga tijdens het reizen

/
Geplaatst door
/
Comments4

Yoga en reizen zijn twee grote passies van mij. Wanneer ik op reis ben, vind ik het altijd ontzettend tof om deze twee passies te combineren.

Nieuwe locaties, betekent immers ook nieuwe Yogi’s, lessen, oefeningen en skills.

Wanneer ik op reis ga, probeer ik altijd Yoga te doen op de nieuwe plek waar ik ben. Dit zijn vaak ontzettend gave, leerzame en unieke ervaringen.

Ik schrijf deze blog vanuit Bali. Een prachtig eiland waar ontzettend veel Yoga wordt gedaan. Terwijl we hier zijn, krijgen we redelijk wat mailtjes van landgenoten met vragen over Yoga in Bali. Ik beantwoord ze altijd graag omdat Yoga tijdens het reizen een unieke ervaring is.

Door de jaren heen heb ik verschillende dingen geleerd over Yoga tijdens het reizen. In deze blog wil ik graag een paar van mijn beste tips over Yoga tijdens het reizen met je delen. Hieronder mijn 5 beste tips voor Yoga tijdens het reizen.

Yoga tijdens het reizen

5 tips voor Yoga tijdens het reizen

Boek je kamer met Airbnb!

Allereerst wil ik een tip met je delen over de accommodatie tijdens het reizen. Dit heeft niet direct met Yoga te maken, maar toch ook weer wel, zoals je hieronder kunt lezen. 😉

Een van de bedrijven waar ik het meest van onder de indruk ben is Airbnb. Airbnb heeft zich de laatste jaren omhoog geknokt tot een van de grootste verhuurders van accommodaties. En dat terwijl ze zelf helemaal geen accommodaties bezitten (behalve de panden waarin hun kantoor gevestigd is).

Op Airbnb kun je kamers, appartementen of hele woningen boeken op vrijwel elke locatie.

Je kunt kiezen uit kamers en appartementen van hotels of hostels die al jaren bestaan. Maar het echte leuke van Airbnb is dat je ook kamers kunt boeken bij gewone mensen.

Als verhuurder kun je een kamer die je niet gebruikt, of misschien zelfs een hele woning, op Airbnb zetten. Mensen die willen verblijven in de stad waar jij jouw accommodatie verhuurt, kunnen dit dan opzoeken en huren via Airbnb. En vaak is dit veel goedkoper dan een luxe hotel.

Locals bieden hun accommodatie te huur aan, en jij kunt het huren. Of andersom.

Als je een kamer bij een local boekt, wil hij of zij je vaak maar al te graag vertellen over de plek van de accommodatie. Soms wil hij / zij zelfs met je op stap gaan om je het een en ander te laten zien.

Het is dus een hele leuke manier om een nieuwe plek waar je verblijft te leren kennen. Een van de bekendste definities van Yoga is ‘verbinden’. Als je dit begrip wat breder pakt en toespitst op Yoga tijdens het reizen, wil je als reizende Yogi verbondenheid voelen met de plek waar je op dat moment bent. Verbondenheid met de mensen, de natuur en de cultuur.

Een van de beste manieren om dat te doen is door te connecten met locals.

En vaak weten de locals ook een goede en leuke Yogastudio. Ze hebben er zelf lessen genomen, of kennen iemand die daar vaak lessen neemt. Een belletje en je kunt met iemand mee naar een Yogales. Locals weten vaak welke lessen het beste zijn, dus jij pikt gelijk ’the best class in town’ mee.

En dat allemaal door je kamer te boeken bij Airbnb. Ben je nog niet geregistreerd bij Airbnb? Meld je dan hier aan en krijg € 30 om gratis te besteden via het Airbnb platform. In Europa kan je hier vaak makkelijk een nacht voor boeken en in Azië vaak wel drie!

Lessen bij lokale Yogastudio’s

In het stukje hierboven kwam het al voorbij, maar persoonlijk vind ik het geweldig om lessen te volgen bij lokale studio’s. Natuurlijk kan je dit vragen aan locals, of grondig onderzoek doen via Google. Maar je kunt ook voor het avontuur gaan en een willekeurige studio en les uitkiezen. Laat het maar op je af komen!

Routine en herhaling zijn belangrijk om de voordelen van Yoga goed te ervaren. En dit kan je vinden door dagelijks zelf je eigen practice te doen wanneer je gewoon thuis bent.

Maar het is ontzettend leuk om af en toe even de routine te doorbreken en ergens anders lessen te volgen. Je zal merken dat het in een andere stad, ander land, met een andere docent en misschien wel een andere stijl Yoga gelijk weer even wennen is.

Voor mij geldt, hoe minder bekend, hoe beter!

Ik vind het juist geweldig als ik nieuwe dingen tegenkom en leer. Docenten die een andere aanpak hebben dan dat wat ik gewend ben.

Vaak pik ik wel een of twee nieuwe dingen uit een les van iemand anders die ik zelf nog nooit eerder gedaan heb. Dat is het mooie van de diversiteit van Yoga.

Ga dus vooral lokale studio’s ontdekken op de plekken waar je naar toe reist.

Blijf je eigen Yoga practice doen

Lessen bij lokale studio’s zijn ontzettend leuk. Maar het is ook belangrijk om te blijven werken aan je eigen ‘normale’ practice. De dingen waar jij je op aan het focussen bent.

Ben je bijvoorbeeld aan het werken meer flexibiliteit in je hamstrings? Dan raad ik je aan om dit tijdens je reis ook te blijven doen. De flexibiliteit kan hard achteruitgaan als je er een tijdje geen aandacht aan besteedt. Trust me, been there, done that!

Probeer dus om je eigen practice er in te houden tijdens het reizen. En laten we eerlijk zijn, het is toch geweldig om een Yogapractice te doen op de mooiste plekken ter wereld?

Zie jij jezelf je matje al uitrollen tussen de bergen, op het strand of aan de rand van een mooi groot meer? Frisse lucht, een zacht briesje, zonnetje….Ik teken er voor!

Schaf een travel Yoga mat aan!

Het is natuurlijk mega lastig om overal heen te reizen met zo’n grote Yogamat. Hij past waarschijnlijk niet eens in je koffer. En als je een backpack hebt, is je backpack meteen zo goed als vol.

Maar gelukkig is hiervoor een goede oplossing. Namelijk een Travel Yoga Mat. Dit is een hele dunne mat die je op kunt vouwen. Zo neemt hij bijna geen ruimte in in je bagage en kun jij gewoon elke dag je eigen practice doen terwijl je op reis bent.

Wees je bewust van culturele verschillen

Ergens anders een Yogales volgen is leuk, maar wees je er van bewust dat de les die je gaat volgen heel anders kan zijn dan de Yogalessen die jij gewend bent.

Yoga is ontzettend divers. Andere locaties, leraren en stijlen brengen vaak andere ervaringen met zich mee. Persoonlijk vind ik dit prachtig.

De reden waarom ik dit zeg, is dat ik mensen de les uit heb zien lopen omdat het niet was wat ze er van verwacht hadden.

Ik zal je een ding vertellen…. Als ik een les in het buitenland volg, dan is het bijna nooit wat ik ervan verwacht had. En dat vind ik nu precies het leuke aan deze lessen. Ik ga niet naar een les in het buitenland om precies te krijgen wat ik thuis ook krijg. Ik ben juist op zoek naar die nieuwe en unieke ervaring.

Omarm de verschillen en geniet ervan.

Misschien is de practice die je volgt niet meteen de meest nuttige voor je eigen ontwikkeling, maar probeer die mooie en aparte ervaring mee te nemen.

Deel jouw tips voor Yoga tijdens het reizen!

Heb je zelf goede en leuke tips voor Yoga tijdens het reizen? Ik ben ontzettend benieuwd!

Deel ze in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Ronald

  Zo toevallig, ik ga morgen op reis! Neem voorlopig wel mijn gewone yoga mat mee, ik heb een grote koffer. Zal eens wat buurtonderzoek doen daar. Mooie plekken zat in ieder geval. Groeten!

  1. Rolf

   Tof Ronald! Je kunt uiteraard gewoon je gewone mat meenemen als je daar ruimte voor hebt. Veel plezier op reis en tijdens de Yoga tijdens het reizen!

 2. joachim knockaert

  Bedankt voor jullie super blog! Het werkt inspirerend, en motiveert me om dagelijks op mijn yogamat te staan…

  Ik vertrek 5 September voor een 3-tal weken naar Bali en Lombok, en ik zou daar graag ook regelmatig yoga lessen volgen. Kunnen jullie mij goeie yoga studio’s of retreats aanbevevel (gezien jullie huidig verblijf in Bali..)? .Ik oefen op dit moment vooral vinyasa, ashtanga en soms ook eens yin yoga, maar sta ook open voor andere vormen..

  En die travel yoga mat zal ik zeker ook aankopen voordien, een goeie tip, bedankt!

  1. Rolf

   Hoi Joachim,

   Bedankt voor je reactie en goed om te horen dat de bogs je inspireren!

   Tof dat je ook naar Bali (en Lombok) gaat binnenkort. Over Yoga op Lombok kan ik je geen advies geven. Maar op Bali is ontzettend veel Yoga te vinden. Het ligt er ook een beetje aan naar welke plaats je gaat. Als je in Ubud bent ga dan sowieso even langs de Yoga Barn. Dat is een hele toffe plek om een beetje rond te hangen en misschien wat lessen te volgen. Wij hebben er zelf ook een paar gevolgd. Sommige lessen waren kwalitatief niet heel goed, anderen wel. Maar de plek is gewoon heel leuk om langs te gaan. Ze hebben er trouwens allerlei soorten lessen en het schema kan je ook online bekijken.

   Veel plezier tijdens je reis en ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden!

Laat een reactie achter