Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 mei 2021

Eenvoudig leven – de weg naar de beste versie van jezelf

/
Geplaatst door
/
Comments0

Eenvoudig leven roept al snel een idee op van een hutje op de hei, weinig spullen en een zorgeloos bestaan.

Op zich is dat niet zo gek, want wanneer je ‘eenvoudig leven’ in één beeld zou moeten samenvatten, is dat waar je al snel aan denkt.

Maar eenvoudig leven is veel meer, en is bijvoorbeeld ook bereikbaar voor de moderne mens in de stad.

Back to the basics gaan geeft je meer vrijheid.

Je kunt daarbij denken aan financiële vrijheid, meer ruimte in je agenda, minder afleiding van spullen die je niet meer dienen en andere onnodige prikkels.

De vrijgekomen ruimte kan je vervolgens benutten om je leven in te vullen op een manier die betekenisvol voor je is.

Je creëert ruimte om eindelijk je bucketlist af te werken en het leven te leiden waar je voorheen alleen maar van kon dromen!

”Dat klinkt allemaal mooi, maar ik heb ook gewoon rekeningen te betalen.”

Dit zul je vast wel denken, en natuurlijk heb je daar gelijk in.

Eenvoudig leven je kan helpen om je doelen te bereiken zónder op je leefcomfort in te leveren. Dat doe je door je te richten op 3 belangrijke onderdelen:

  • Tijd
  • Geld
  • Je omgeving

In dit blog leg ik je er graag meer over uit 🙂

eenvoudig leven

Eenvoudig leven en je leefcomfort

Eenvoudig leven klinkt mooi, maar hoe zit dat precies met je leefcomfort?

Wanneer je eenvoudiger gaat leven, zou je tenslotte zeggen dat je steeds meer dingen wegstreept waardoor je leven minder comfortabel wordt.

Toch is dat niet helemaal waar. Eenvoudig leven heeft namelijk alles te maken met bewuster leven.

Door alle onnodige dingen uit je leven weg te strepen snij je bijvoorbeeld in je kosten, maar ook in onnodige afspraken in je agenda.

Je creëert daardoor ruimte zonder in te leveren op je leefcomfort.

Het enige wat je doet, is bewustere keuzes maken zodat je niet onnodig tijd of geld spendeert aan zaken die je niet helpen met waar je je eigenlijk op wilt richten.

Hoe je daarmee aan de slag gaat, deel ik graag met je in de video hieronder!

Wanneer we iets meer de theorie induiken, komen we erachter dat er een model is die dit principe eigenlijk perfect omschrijft: ‘De wet van de verminderde meeropbrengt’.

De wet van de verminderde meeropbrengst

Zowel binnen de sportwereld als de economie is het een welbekend fenomeen: ‘De wet van de verminderde meeropbrengst’.

Om deze theorie eenvoudig uit te leggen, beginnen we bij een voorbeeld uit de sportwereld.

In de krachttraining is het welbekend dat een sporter in de eerste weken vaak het meeste resultaat boekt.

Omdat je lichaam nog niet aan het trainen gewend is, is de prikkel die je lichaam krijgt van iedere training een enorme stimulans om spieren aan te maken en sterker te worden.

Na verloop van tijd raakt je lichaam gewend aan de prikkels en vlakt de spierontwikkeling af. Langzaam bereik je het plafond van je natuurlijke spierontwikkeling.

Van niet trainen naar wel trainen betekent dus een enorm verschil, maar van regelmatig naar zeer regelmatig trainen minder.

In de grafiek hieronder zie je hoe dat er schematisch ongeveer uit ziet.

Aan de linkerkant vind je het percentage van het maximaal haalbare resultaat. Aan de onderkant zie je de tijdlijn waarin we dit resultaat kunnen behalen.

Zoals je ziet, kunnen we het grootste deel van het resultaat behalen in het eerste tijdvak, waarna het resultaat steeds meer afvlakt.

De conclusie van dit model is dat naar mate we meer getraind zijn, iedere procent vooruitgang meer tijd kost.

wet van de verminderde meeropbrengst

Een praktisch voorbeeld uit de economie

Wanneer we dit model nu door een economische bril bekijken, wordt het misschien nog wat concreter.

Geen inkomen of een inkomen van €1000.- per maand, is een enorm verschil, maar een inkomen van €5000.- of €6000.- per maand, lijkt niet veel meer dan een afronding.

In beide situaties heeft de duizend euro feitelijk dezelfde waarde, maar in de praktijk niet.

Van niets naar iets, is namelijk een grotere stap dan van iets naar nog meer.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan een auto. Het verschil tussen geen auto hebben of een goedkope auto, is een groter verschil dan een goedkope auto of een dure sportwagen.

Je kunt dit principe toepassen op talloze dingen in het leven, de voorbeelden zijn eindeloos!

De reden waarom de wet van de verminderde meeropbrengst zo interessant is, is omdat het bewijst dat het verlagen van onze levensstandaard, niet automatisch een verlaging van ons leefcomfort betekent.

Maar natuurlijk kun je niet oneindig je levensstandaard verlagen, op een bepaald punt zal ook je leefcomfort er op achteruit gaan.

Door minimalistisch te leven zoek je subtiel deze grens op door bewuster te leven.

Op een bepaald moment heb je genoeg

Wanneer je aan mensen om je heen vraagt wanneer ze genoeg geld hebben om rond te komen, kom je waarschijnlijk zo’n beetje uit op het model hieronder:

De vraag is: waarom bestaat er zo’n algemene richtlijn voor wanneer we ‘genoeg’ hebben?

Het antwoord is niet moeilijk te vinden.

Volgens een rapport van het Centraal Planbureau, ligt het modale inkomen van de Nederlander in 2019 op €36000.- bruto per jaar. Per maand kom je dan dus uit op €3000.-

Een modaal inkomen kan gezien worden als een ‘gemiddeld’ of ‘normaal’ inkomen waar veel mensen het van moeten doen.

Het ligt niet altijd binnen onze mogelijkheden om dat inkomen te verhogen, en soms moeten we het zelfs van minder doen. Wat we echter wél altijd onder controle hebben, zijn onze uitgaven.

Consuminderen en bewust leven zijn daarbij de sleutelwoorden, dit zijn ontzettend belangrijke onderdelen van de minimalisme levensstijl.

De balans tussen tijd en geld

Eenvoudig leven heeft natuurlijk niet alleen betrekking op geld. Gelukkig maar, want er is veel meer in het leven dat we waarschijnlijk nog een stuk waardevoller vinden.

Het beste voorbeeld daarvan is onze tijd.

Tijd en geld zijn twee factoren die van grote invloed op elkaar zijn. Besluiten we namelijk om helemaal niet te werken, dan hebben we zeëen aan tijd maar geen geld.

Werken we lange dagen, dan hebben we wel geld, maar geen tijd om ervan te genieten.

De afhankelijkheid van geld, bepaalt voor veel mensen de keuzes die ze maken.

Geld helpt ons tenslotte met een dak boven ons hoofd, eten, en andere basisbehoeften zoals beschreven in de piramide van Maslow.

Wanneer we minder geld nodig hebben om te overleven en gelukkig te zijn, houden we simpel gezegd meer tijd over.

Onze afhankelijkheid van geld is namelijk minder groot, en dus kunnen we ervoor kiezen om minder te werken en meer tijd over te houden, want:

Tijd is geld, maar geld is ook tijd. 

Zelf zie ik tijd als mijn meest waardevolle bezit. Ik ga ervan uit dat ik maar één keer leef, en wil daarom graag het maximale uit dit leven halen. 

Om dat te doen heb ik natuurlijk geld nodig, maar ook is het belangrijk om afstand te doen van verplichtingen en tijdrovende zaken die niet bijdragen aan waar ik me eigenlijk op zou willen richten.

Om meer vrijheid in je leven te vinden, is tijd vrijmaken dus net zo belangrijk als je levenstandaard verlagen.

Tijd en geld zijn namelijk twee elementen die constant in balans moeten zijn om een comfortabel en vrij leven te leiden.

Eenvoudig leven met een opgeruimde agenda

Wanneer je net als ik, je tijd als je meest kostbare bezit beschouwt, is het belangrijk om je tijd bewust te managen. Net als geld kun je je tijd namelijk maar één keer spenderen.

Door onnodige verplichtingen te schrappen uit je agenda, krijg je ruimte om je te richten op dingen die belangrijk voor je zijn.

Of dat nou een groot levensdoel is, of iets moois als een dagelijks momentje voor jezelf om de mat op te stappen.

Eenvoudig leven zorgt ervoor dat je minder balletjes hoog hoeft te houden. Je kunt daardoor meer mindful genieten van de dingen waar je je tijd aan besteedt en je hebt een betere focus.

Een legere agenda zorgt voor meer rust, minder prikkels en minder afleiding.

Dit helpt je niet alleen om stressvrijer te leven, het geeft je ook de ruimte om bewust na te denken over welke doelen je in het leven wilt behalen en deze te realiseren.

Time quote

Eenvoudig leven en ontspullen

Meer financiële ruimte en een opgeruimde agenda, zijn belangrijke voorwaarden om meer vrijheid te ervaren. Maar wanneer je echt tot jezelf wilt komen, is je omgeving net zo belangrijk.

Een wandeling of meditatie kan je bijvoorbeeld helpen om tot nieuwe inzichten te komen, maar de omgeving waarin je dat doet is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit ervan.

Een wandeling door het centrum van de stad, zal je sneller afleiden en waarschijnlijk minder diepe inzichten geven dan een wandeling door het bos.

Daarnaast een meditatie met geluid is waarschijnlijk minder diep dan in een vredige en stille omgeving.

Wat ik hiermee probeer te zeggen, is dat onze leefomgeving ontzettend belangrijk is voor de diepgang in ons leven.

Het bepaalt voor een groot deel hoe gestresst of productief je bent.

Ontspullen

Het wegnemen van prikkels uit onze leefomgeving, is daarom een belangrijk taak wanneer je ‘naar binnen wilt keren’ om jezelf écht te leren kennen.

We komen daardoor al snel op een andere belangrijk terrein van minimalisme, namelijk ontspullen.

Door te leren om afstand te doen van spullen die ons niet meer dienen, omringen we onszelf met een omgeving die inspirerend is en ons verder helpt.

Het veranderen van je leefomgeving kan bijvoorbeeld helpen om afstand te doen van je oude ik, en letterlijk ruimte maken voor een nieuwe start.

Je wordt hierdoor niet meer afgeleid door spullen, of herinneringen die je niet dienen.

Alles in je omgeving is namelijk in lijn met het nieuwe pad dat je gaat bewandelen.

Het doel van minimalisme: zelfrealisatie

Ontspullen is echter niet de enige manier waarop je omgeving een belangrijke rol speelt voor je zelfontplooiing, je omgeving bestaat namelijk uit veel meer dan je woning alleen.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld je werkplek, maar ook de mensen in je leven waar je tijd mee doorbrengt.

Inspirerende en motiverende mensen, boeken of artikelen die je leest, en al het andere waarmee je jezelf omringt, zijn bepalend voor je zelfontwikkeling.

Je omgeving is dus automatisch gelinkt aan je tijdsbesteding. En je tijdsbesteding wordt voor een belangrijk deel bepaald door je financiële afhankelijkheid die voortkomt uit je levensstandaard.

Al deze factoren beïnvloeden elkaar sterk, en kunnen wanneer ze in balans zijn, de optimale basis creëeren voor ‘zelfrealisatie’, oftewel de beste versie van jezelf.

zelfrealisatie

Het creëeren van de ultieme voorwaarden voor zelfrealisatie, is wat naar mijn mening het grootste doel van de minimalisme levensstijl.

Door gedisciplineerd en bewust te leven, creëer je ruimte om je grootste levensdoelen te realiseren en écht in je kracht te staan.

Intrinsieke motivatie en zelfrealisatie

Het bereiken van zelfrealisatie is een ontzettend groot doel. Je doet er daardoor verstandig aan om deze uitdaging in een aantal stappen te verdelen:

  1. Pas de minimalisme levensstijl toe
  2. Vind je intrinsieke motivatie
  3. Werk naar zelfrealisatie

Eenvoudig leven is daarbij de eerste stap die je kunt zetten om de volledige minimalisme levensstijl toe te passen.

Vervolgens is het belangrijk om je intrinsieke motivatie te vinden en te stimuleren.

Intrinsieke motivatie kan je het best omschrijven als een sterke ‘drive’ die puur en alleen uit jezelf komt.

Je hebt de behoefte om bepaalde dingen te doen of volbrengen, gewoon omdat het goed voelt.

zelfrealisatie quote

Je intrinsieke motivatie kun je als basis nemen van waaruit je kunt werken naar zelfrealisatie. Wanneer je je intrinsieke motivatie begrijpt, wordt het namelijk gemakkelijker om te vinden waar jij voor leeft.

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Heb jij nog tips om te werken naar zelfrealisatie, en heb je het gevoel dat je dit ooit bereikt hebt? Deel het in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter