Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 okt 2018

De minimalisme levensstijl: neem de regie over jouw leven

/
Geplaatst door
/
Comments2

Wanneer ik mensen vertel dat ik minimalist ben, krijg ik nagenoeg altijd de vraag wat ik versta onder de minimalisme levensstijl.

Het antwoord is simpel: leven als minimalist betekent een bewuste levensstijl, gericht op het vergroten van je vrijheid om je doelen en geluk te realiseren.

De minimalisme levensstijl helpt je om de regie over je leven te herpakken, waardoor het weer de richting op gaat waar jij gelukkig van wordt. In dit blog leg ik je hier graag wat meer over uit.

Minimalisme levensstijl

Minimalistisch leven

Inderdaad, “ontspullen” is een kernbegrip binnen de minimalistische levensstijl. Als minimalisten houden we ervan om regelmatig onze kamer of woning door te gaan, en alle overbodige spullen weg te geven of te verkopen.

De reden dat we dit doen is niet om onszelf te pesten. Wat we doen, is constant een strenge selectie maken of de spullen om ons heen onze doelen nog wel dienen. Wanneer het dat niet doet, zijn spullen namelijk niets meer dan kostbare en/of tijdrovende ballast.

Als minimalist zijn we graag “licht”, en de ene minimalist neemt dit strikter dan de ander. Zelf heb ik vroeger bijvoorbeeld het doel gehad om niets meer te bezitten dan er in mijn backpack past. Inmiddels ben ik echter tot het inzicht gekomen dat dit voor mij wat te ver gaat.

Mijn pas gekochte surfplank is qua formaat ontzettend onhandig, maar het biedt me onwijs veel in mijn doel om een betere surfer te worden.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat minimalisme vanuit mijn visie dus niet het streven is naar een leven zonder bezit en plezier. Het is een levensstijl waarbij we bewust de regie over ons leven nemen, en optimaal gebruik maken van de middelen die we tot onze beschikking hebben. Een van deze middelen is geld, maar misschien nog wel belangrijker: tijd.

Minimalisme flirt als het ware met de balans tussen tijd en geld. Het bekijkt vanuit een kritische blik waaraan je je tijd en geld besteedt, en probeert dit te optimaliseren om je vrijheid te vergroten. De verworven vrijheid kan je vervolgens gebruiken om doelen na te streven die je gelukkig maken.

Als je doet wat je gelukkig maakt vergroot je de kans op een gelukkig leven, en minimalisme probeert je die kans te geven.

Vrijheid en de minimalisme levensstijl

Wanneer je met minimalistisch leven aan de slag gaat, zul je snel meer vrijheid ervaren. Je hebt minder geld nodig, je houdt meer tijd over, en er vormt zich langzaam maar zeker een soort “leegte” die opgevuld kan worden.

Het opvullen van die leegte is aan jou, en de minimalisme levensstijl bied je handvatten voor hoe je hier slim mee omgaat. Zo laat het je bijvoorbeeld twee keer nadenken over impuls aankopen, en het trekt een strakke lijn tussen korte termijn plezier en duurzaam geluk.

Veel mensen hebben echter moeite met het vinden van een bepaalde focus en richting wanneer ze opeens veel vrijheid ervaren. Ze vervallen snel in oude patronen, of weten simpelweg niet hoe ze hun leven zinvol kunnen inrichten.

De minimalistische levensstijl laat je vrijheid op een verantwoorde maar vooral slimme manier inkleuren, zodat je je eindelijk kunt gaan richten op dát wat jou gelukkig maakt.

Minimalisme levensstijl

Het realiseren van je doelen en geluk

Waar vrijheid een resultaat is van de minimalistische levensstijl, kun je het realiseren van je doelen en geluk beschouwen als de beloning ervan.

Minimalisme benadert je doelen kritisch en stuurt er op aan deze te minimaliseren. Wat ontvlamt een gevoel van passie in je? En welke doelen gaan jouw leven nu écht verrijken? De minimalistische visie helpt je om terug te gaan naar de kern en hier achter te komen.

Het definiëren van je doelen, en het behalen daarvan is niet altijd eenvoudig. Het vereist een proces waarbij je jezelf leert kennen en los komt van beperkende overtuigingen.

Minimalisme bied je de kaders en richtlijnen om gefocust aan de slag te gaan. Het helpt je om rust te vinden in een soms chaotische wereld, en je te focussen op de basis die je direct verder kan helpen.

In absolute zin is minimalisme dus minder, maar in relatieve zin geeft het je ontzettend veel meer.

Minimalist worden

Spreekt het idee van minimalisme je aan, en wil je graag weer de regie over je leven terug? Dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Laat vooral een comment achter onder deze blog om jouw visie op de minimalisme levensstijl te delen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. lois

  Ja wat is minimalisme? Je ziet dat veel mensen hun geld gewoon aan andere dingen uitgeven. Ze kopen alleen echt wat ze nodig hebben en de rest wordt besteed aan beleving. Bijvoorbeeld meer reizen. Daar worden ze blijkbaar gelukkig van.
  Of dichter bij de natuur leven. Niet vreemd als je hutje mutje boven op elkaar leeft, in kleine flatjes, appartementjes, eengezinshuisjes vast aan elkaar. Waar je al snel last heb van andermans geluiden. Dan is het niet vreemd dat je stilte en rust op wil zoeken. De hectiek van de stad, het drukke verkeer, het vele werken, veel mensen houden het niet meer vol, krijgen last van een burn out. Dus ik vind het niet vreemd dat mensen een bepaalde rust zoeken.
  Maar ook door de welvaart, en het feit dat mensen meer geld uit kunnen geven, zie je dat mensen massaal gaan vliegen, op vakantie gaan, etc
  Dus ja wat is minimalisme? Je gelukkiger voelen zonder veel spullen? Klinkt aantrekkelijk. Maar iemand die in the middle of nowhere woont, midden in de natuur, omringt met veel spullen, kan ook gelukkig zijn. Geluk zit in jezelf. In hoe tevreden jij bent met je woonsituatie, maar ook hoe tevreden jij bent met je werk, dat je genoeg vrije tijd overhoudt, zeker, dat je je niet gek laat maken, dat je dicht bij jezelf blijft, dat je leeft zoals jij graag wilt. Wij zijn gewoon een product geworden van deze maatschappij en dat willen mensen niet. En terecht.

  1. Sven Poldervaart

   Hi Lois,

   Minimalisme draait zeker om een bewuste levensstijl. Geld uitgeven is niet erg, en bezit ook niet. Het gaat erom hoe je dit naar jezelf toe kunt rechtvaardigen en of het je dient in je grotere doelen in het leven.

   Door je te richten op je persoonlijke doelen, zijn de spullen slechts een middel om je te helpen bij het realiseren daarvan. Je investeert daardoor in ervaringen in plaats van spullen, en dat is naar mijn mening een veel duurzamere vorm van geluk!

Laat een reactie achter