Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 nov 2018

Essentialisme: de weg naar bewust en eenvoudig leven

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wanneer ik het woord ‘essentialisme’ in een gesprek laat vallen, volgt er soms een stilte. Veel mensen vinden de term vaag of ingewikkeld klinken, en verliezen daardoor hun interesse.

Dat is ontzettend jammer, want essentialisme is een van de krachtigste tools van de minimalisme levensstijl om eenvoudiger te leven. Het helpt je om terug te keren naar de kern en te ontdekken wie je bent, wie je wilt worden, en welke stap er nodig is om daar te komen.

Essentialisme is daardoor eigenlijk alles behalve ingewikkeld. Het is niets meer dan ‘back to the basics’ gaan, en van daar je leven opbouwen in de richting waar jij naartoe wilt.

Hoe je dat aanpakt? Daar gaan we in dit blog mee aan de slag!

Essentialisme

De centrale vraag van het Essentialisme

Iedere dag worden we omringd door talloze reclames en andere prikkels met één duidelijk doel: zoveel mogelijk consumeren.

We stellen onszelf niet meer de vraag óf we een trui hebben, maar of deze nog wel in de mode is. En nu we allemaal een auto hebben, wordt het ineens belangrijke wélke auto we hebben.

Ons koopgedrag en de spullen om ons heen, worden onderdeel van onze identiteit en status. We raken daardoor gehecht aan onze spullen, omdat er een stukje van onszelf aan verbonden is.

Door je aan overmatig materialisme vast te klampen, ga je een vermoeiende verplichting aan. Wanneer je identiteit afhankelijk is van spullen, zul je namelijk eindeloos geld nodig hebben om je identiteit te financieren.

Daar houden de problemen echter niet op, want wat gebeurd er met je identiteit en zelfbeeld als je alle spullen niet meer kunt betalen?

Essentialisme helpt je om deze negatieve spiraal te doorbreken. Het richt zich namelijk op een simpele maar diepe vraag: ‘Wat maakt ons nu écht tot wie we zijn?’.

Is dat je auto of je huis? Is het je kleding? Of zijn het de normen en waarden waar je voor staat, en de doelen die je behaald hebt?

Essentialisme helpt je om terug te gaan naar de basis om het leven te versimpelen en verlichten. Je leeft daardoor vrijer en je kunt gemakkelijker de dingen najagen in het leven die écht belangrijk zijn.

De basis voor een bewust en eenvoudig leven

Eenvoudig leven staat voor mij niet gelijk aan sober of arm leven. Wat het naar mijn mening wel is, is bewust leven.

Om bewust te kunnen leven, is het belangrijk om los te komen van spullen en gedachten die ons niet langer dienen. We zijn daardoor vrijer van (financiële) verplichtingen die zijn gebaseerd op verkeerde intenties en creëren daarmee ruimte in ons leven.

Deze ruimte kunnen we gebruiken voor de realisatie van onze doelen. Het leven wordt daarmee niet alleen leuker, maar ook zinvoller. Door bewust doelen te stellen en hiernaar te handelen ga je namelijk bewuster leven. Je weet waarom je bepaalde keuzes maakt en wat het nut daarvan is.

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar gemakkelijk is het niet om van de ene op de andere dag eenvoudig te gaan leven. Je doelen vinden is soms al lastig zat, en het realiseren daarvan lijkt dan al snel een onmogelijke opgave. Om dit te doen ga ik je daarom een handje helpen.

Binnen mijn filosofie, zijn doelen essentieel voor een bewust en eenvoudig leven. En hoe we tot deze doelen komen zal waarschijnlijk geen verrassing voor je zijn. We gaan back to the basics: essentialiseren.

Essentialisme

Concretiseren van je doelen

De eerste stap om je doelen te vinden, bestaat uit het concretiseren ervan. Stel je daarbij eens voor dat je oud bent en terugkijkt op je leven. Wat zou je dan gerealiseerd willen hebben?

Denk goed na over de vraag en schrijf dan alle doelen op die je te binnen schieten. Ze hoeven niet groots te zijn, maar je hoeft ook zeker niet klein te denken. Alles is goed.

Analyseren van je doelen

Bekijk het overzicht van je doelen goed, en beoordeel de intentie waar ze op gebaseerd zijn. Is dit de juiste intentie, of is het een intentie waar je eigenlijk niet achter staat?

Beoordeel of een doel voortkomt uit je ego, bijvoorbeeld om status en aanzien te winnen. En of het doel wel van jezelf komt, of door sociale druk van de mensen om je heen.

Minimaliseren van je doelen

Minimaliseer je doelen, en filter alle doelen eruit die gebaseerd zijn op verkeerde intenties.

Deze doelen gaan je niet helpen om een beter en gelukkiger mens te worden, dus spaar je kostbare tijd voor andere betekenisvolle doelen.

Realiseren van je doelen

Bekijk de doelen die zijn overgebleven en bedenk een plan om deze te realiseren.

De weg naar de realisatie is niet altijd gemakkelijk, maar het geeft je wel de focus voor een betekenisvol en gelukkig leven. Houd hier dus aan vast, en controleer regelmatig of je doelen inmiddels veranderd zijn.

Eenvoudig leven klinkt misschien simpel, maar eenvoudig is het zeker niet 😉

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter