Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 mei 2018

De Brahmacharya in de 21e eeuw

/
Geplaatst door
/
Comments0

“Nooit meer seks”.

Heeft dit iets met Yoga te maken?

In eerdere blogs heb ik het gehad over de Yama’s Ahimsa, Asteya en Satya.

Deze blog gaat over de volgende Yama: Brahmacharya. Brahmacharya wordt vaak gerelateerd aan celibatair leven. Een interessant onderwerp dus, zeker in de 21e eeuw..

brahmacharya

De betekenis van Brahmacharya

Als we Brahmacharya letterlijk vertalen betekent het zoiets al ‘beweging richting de ultieme realiteit’.

Het wordt ook wel vrij vertaald als ‘onthouding of zelfbeheersing’ en het heeft te maken met het controleren en behouden van je eigen energie. Het gaat ook over het ‘juist’ gebruiken en richten van energie zodat we die ‘ultieme realiteit’ kunnen bereiken.

Seks kan worden gezien als  het ‘weggeven’ van je energie. Dat zou dus betekenen dat wanneer je je aan deze Yama wilt houden, je geen seks zou kunnen hebben.

Realistisch gezien vraag ik me daarbij het volgende af: Stel je hebt nooit meer seks, is de kans dan niet groot dat je een enorme lust opbouwt? En zou je daar dan niet heel veel gedachten aan wijden?

Het beheersen van die gedachten kost je veel energie, dus dan heb je je eigen energie ook niet volledig onder controle, toch?

Daar komt nog een belangrijk detail bij: zonder seks zouden we toch echt uitsterven als mensheid.. Dat lijkt me niet wenselijk.

Interpretaties van de Brahmacharya

In het boek ‘The Tree of Yoga’ beschrijft Iyengar dat iemand die getrouwd is deze Yama kan toepassen door te leren zijn eigen seksualiteit niet te misbruiken maar deze juist in positieve zin onder controle te krijgen (te gebruiken dus).

Zo draagt de Yama bij aan een gezond seksleven, daarmee aan een gelukkig huwelijk en zo ook aan behoud van energie. Heel veel Yogi’s uit het oude India waren trouwens ook gewoon getrouwd en hadden families!

De boodschap van de Brahmacharya: alles met mate

Het gaat er bij Brahmacharya eigenlijk vooral om dat we leren om onze energie in balans te houden. Dit kunnen we doen door te matigen. Dus geen overmaat van het een of het ander. Geen verslavingen, en geen extremen.

Hè, dat klinkt saai!

Ja, dat is het misschien ook wel een beetje.

Maar denk maar eens na hoe je je voelt na een avondje wild stappen, na 15 glazen bier (de ochtend erna dan he..), een nachtje gamen of nadat je 2 pakjes sigaretten achter elkaar hebt opgerookt? Of als je al de hele week ja zegt terwijl je eigenlijk nee wil zeggen, als je veel overwerkt, als je al je salaris al in de eerste week van de maand hebt uitgegeven, slecht slaapt, veel piekert, 3 pizza’s achter elkaar eet (ik zei al eens eerder, mensen doen soms vreemde dingen)..

Niet erg energiek, positief en gebalanceerd waarschijnlijk? Al die dingen beïnvloeden je gedachten, je doen en laten.

Door gulzigheid, extremiteiten en losbandigheid onder controle te houden en dingen die niet goed voor je zijn achter je te laten, cultiveer je energie in jezelf. Die energie kan je dan gebruiken om je te richten op de essentiële, belangrijke en positieve dingen in het leven. Je voelt beter waar je behoefte aan hebt, wordt je bewuster van wat jij wil en wat je zelf belangrijk vindt in het leven. En daar kun je vervolgens ook naar handelen!

De Brahmacharya in de 21e eeuw

De Brahmacharya gaat in de 21e eeuw dus niet om totale onthouding van pizza’s, wijn, sigaretten en gamen.

Het gaat om de mate waarin je die dingen doet en gebruikt, zodat je er zelf nog wel de controle over hebt en daarmee je eigen energie in balans houdt.

Dus dat betekent ook dat we nu niet massaal het klooster in hoeven en een celibatair leven moeten gaan leiden. Seks kan prima samen gaan met deze Yama. Gelukkig maar!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter