Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 jul 2015

8 Ayurvedische ochtend rituelen voor een superdag!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Ayurvedische ochtend rituelen zijn ontstaan uit de eeuwenoude gezondheidsleer van de Ayurveda.

Bij Ayurveda is het de bedoeling dat je je lichaam gezond moet blijven en daarvoor maakt men gebruik van diverse Ayurvedische ochtend rituelen.

Er zijn verschillende manieren om je lichaam gezond te houden en Ayurveda heeft daar een aantal goede manieren voor.

Ik maak zelf ook gebruik van een aantal Ayurvedische ochtend rituelen. De belangrijkste zal ik hieronder voor je op een rijtje zetten.

Welke Ayurvedische ochtend rituelen zijn er?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen ochtend rituelen. En je kan van alles binnen de Ayurveda eigenlijk wel een ochtend routine maken.

Toch zijn er bepaalde rituelen die je ochtend extra krachtig en gezond kunnen maken.

Bijvoorbeeld deze Ayurvedische ochtend rituelen:

 1. Sta vroeg op. Het liefste met zonsopkomst. Door op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan, creer je een ritme voor jezelf. Dit werkt positief voor lichaam en geest. Misschien zul je zelfs merken dat je op een gegeven moment helemaal geen wekker meer nodig hebt!
 2. Als je wakker wordt is het belangrijk dat je direct een aantal glazen (bij voorkeur lauw) water drinkt. Om het helemaal af te maken kun je voor reiniging van het lichaam een schijfje citroen toevoegen aan je water. Laat deze wel even intrekken. Een kopje (verse) citroenthee of gemberthee is ook een goed begin van je dag!
 3. Doe Yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie. Zo maak je het lichaam wakker en klaar om de dag te beginnen. Aan het begin van de dag heb je nog weinig last van prikkels gehad en ben je beter in staat om de oefeningen met een gerichte focus uit te voeren.
 4. Reinig je neus. Dit kan heel goed doormiddel van een Neti Pot. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt ademhalen en je de zuurstof goed opgenomen kan worden in je lichaam. Dit zorgt voor een betere doorstroming van energie en opname van zuurstof in je bloed.
 5. Tong schrapen is ook een Ayurvedisch ochtend ritueel. Hierbij reinig je de tong waar zich ook veel bacteriën kunnen nestelen.
 6. Daarbij kun je gebruik maken van oil pulling als onderdeel van je ochtendroutine. Hierbij reinig je niet alleen de mond, maar ook de organen. De meridianen die over je tong lopen, zorgen ervoor dat je doormiddel van de olie ook de organen in de rest van je lichaam ontgift.
 7. Je gezicht met koud water wassen of zelfs koud afdouchen. Niet alleen in de Ayurveda zie je dit terug, maar ook in de Wim Hof methode. Op deze manier zorg je ervoor dat de verschillende Dosha’s in balans blijven. Je raakt hitte kwijt en zorgt ervoor dat het lichaam en de huid goed gaan functioneren.
 8. Na de reiniging van het lichaam, is het belangrijk dat je de spijsvertering op gang brengt met een licht ontbijt. Denk hierbij aan natuurlijke, onbewerkte producten. Een aanrader op dit gebied is Paleo. Dit zogezegde dieet maakt gebruik van onbewerkt voedsel, waardoor je je voedsel optimaal kunt omzetten in energie.

Sapjes zijn ’s ochtends ook erg aan te raden (tevens ook Paleo). Deze kun je het beste maken met een slowjuicer, omdat deze manier van juicen veel gezonder is dan met een blender of sapcentrifuge.

Bij deze laatste twee komt er namelijk warmte en zuurstof vrij. Hierdoor blijven de vitamines, mineralen en enzymen minder goed behouden.

Bij een slowjuicer wordt het sap langzaam uit het fruit geperst en blijven deze voedingsstoffen wel behouden.

Zelf gebruik ik deze slowjuicer.

Hoe integreer ik Ayurvedische ochtend rituelen in mijn dagelijkse leven?

ayurvedische ochtend rituelen

Als je kijkt naar de verschillende bovenstaande Ayurvedische ochtend rituelen, dan kan ik me voorstellen dat je misschien denkt dat dit onmogelijk allemaal toe te passen is in jouw dagelijkse leven.

In het begin keek ik er ook zo tegenaan, maar tegenwoordig lukt het me steeds beter om een aantal onderdelen van de Ayurvedische ochtend rituelen te integreren.

Zo sta ik heel vaak met zonsopkomst op (en zorg er tegelijkertijd voor dat ik de avond daarvoor op tijd naar bed ben gegaan, zodat ik genoeg uren slaap pak). Te weinig slaap is niet goed, maar teveel werkt ook niet positief. Houd je aantal uren slaap dus in de gaten.

Vervolgens sta ik op en drink 2 grote glazen lauw water met een schijfje citroen. Deze heb ik de vorige avond al klaar gezet, zodat de citroen goed in heeft kunnen trekken in het water.

Daarna ga ik naar de wc en doe ik eerst mijn ademhalingsoefeningen. Een van deze ademhalingsoefeningen kun je hier terug vinden.

2x per week reinig ik voor deze ademhalingsoefeningen eerst mijn neus met een Neti Pot. Zo kan ik de voordelen van deze oefeningen nog beter ervaren.

Ik stap vervolgens mijn Yoga mat op en doe diverse Yoga houdingen en series. Deze sluit ik af met een meditatie.

Door de meditatie wordt mijn focus bevorderd en creëer ik een momentje van stilte voor mezelf. Daarna blijf ik in deze focus en stap onder een koude douche. Deze verwarm ik na een aantal minuten en dan gun ik mezelf de ontspanning van de warme douche. Ik sluit ook weer af met een aantal minuten koud douchen.

Het koude douchen heeft behalve het ‘resetten’ van je dosha’s nog een aantal voordelen. Deze kun je hier lezen.

Na het douchen reinig ik 2x per week mijn mond met oil pulling. Dit doe je bij voorkeur als je nog niets gegeten hebt, dus dit is een ideaal moment om dit te doen.

Ik maak tegelijkertijd mijn lichte ontbijt van een vers groente/fruit sapje uit de slowjuicer. Als je hier niet altijd de tijd voor hebt, maar wel graag een sapje wilt, dan kun je er ook een aantal invriezen. Niet de allerbeste oplossing, maar altijd nog beter dan een bewerkt product!

Daarna start ik mijn werkdag. En als je met zonsopgang opstaat, dan heb je dit allemaal gemakkelijk kunnen doen voordat je naar je werk gaat!

Waarom mijn Ayurvedische ochtend rituelen voor jou niet werken

Ik heb ook een tijdje moeten zoeken naar hoe ik Ayurvedische ochtend rituelen gemakkelijk kon integreren in mijn dagelijkse leven. Daarbij ben ik me ook bewust van mijn eigen Dosha (Pitta) en de eigenschappen die deze Dosha met zich meebrengt.

Het kan dus heel goed zijn dat deze manier van ochtend rituelen voor jou helemaal niet zo goed voelt. Ik kan je in dit geval alleen maar adviseren om te kijken naar jezelf en wat jij nodig hebt.

Niet wat je het allerliefste zou willen (bijvoorbeeld lekker in je bed blijven liggen), maar wat je nodig hebt. Een grote uitdaging, die je uiteindelijk heel veel positieve effecten op levert.

Ik voel me energiek, opgewekt en sterk door deze Ayurvedische ochtend rituelen. En ik hoop jij door deze aanbevelingen ook 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Sam

  Hi Melanie, je zegt in de ochtend 2 glazen lauw water te drinken met citroen die je een nacht laat trekken. Betekent het dat je het water dan afgekoeld, dus koud, drinkt want dat is niet meee lauw na een nacht. Hoor graag! Sam

  1. Melanie

   Hi Sam,

   Dankjewel voor je reactie! Met koud water, bedoel ik water uit de koelkast. Op kamertemperatuur is prima. 🙂
   Succes ermee!

   Groetjes,
   Mel

Laat een reactie achter