Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 jun 2018

Tijdens de zomer in balans met deze Yin-sessie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl 


Van alle seizoenen is de zomer het meest yang: de natuur is tot volle bloei gekomen, de dagen zijn lang en het is (meestal) warm.

De energie van de zomer is heel erg naar buiten gericht. Iedereen is letterlijk veel buiten, en we laten ons veel zien en horen.

Deze energie kan heel aanstekelijk zijn, maar het kan je soms ook vermoeien. Het is een tijd waarin je makkelijk wat oververhit of overprikkeld kan raken.

Voor de balans is het daarom goed om in deze periode ook regelmatig tijd te nemen voor rust, waarbij je de aandacht weer even naar binnen keert. Met een lekkere Yin-sessie bijvoorbeeld!

Yin-sessie

In dit blog vertel ik wat meer over de meridianen die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bij de zomer horen: de Hart en Dunne Darm-meridiaan en deel ik een Yin-zomer-sessie!

Hart en Dunne Darm-meridiaan

De Hart- en Dunne Darm-meridiaan zijn gekoppeld aan het element vuur en aan de zomer.

De Hart-meridiaan begint bij je borstbeen en loopt via je oksel aan de binnenkant van je arm naar je pink. Wanneer de energie van de Hart-meridiaan goed stroomt, geef je ruimte aan compassie en vreugde.

De Dunne Darm meridiaan loopt vanaf je pink langs de zijkant/buitenkant van je arm richting je schouders, waar hij overheen zigzagt, met een vertakking richting het oor.

De Dunne Darm staat energetisch voor je vermogen om te kunnen scheiden; wat neem je tot je, wat laat je gaan. In dit blog kan je nog meer lezen over deze twee meridianen!

Yin-sessie

Zoals hierboven beschreven is het in de zomer lekker om momenten van rust te pakken, om zo een tegenwicht te bieden aan de Yang-energie die zo overheersend is in deze periode.

En zoals in alle seizoenen is het altijd fijn om dan extra aandacht te besteden aan de meridianen die aan dit seizoen zijn gekoppeld, zodat je optimaal gebruik kan maken van de energetische kwaliteiten die hierbij horen.

In deze sessie doen we een serie houdingen waarbij we o.a. het borst- en hartgebied openen, de binnenkant van de armen strekken (Hart) en de buitenkant van de armen en de schouders strekken en ontspannen (Dunne Darm)

Opening

Kom in een comfortabele zittende houding en sluit je ogen. Adem drie keer diep in door de neus, en uit door de mond. Adem daarna weer rustig in en uit door de neus.

Wees je bewust van het contact dat je voelt met de ondergrond, voel de zwaartekracht. Breng je aandacht naar je ademhaling en voel de beweging van jouw ademhaling in je lichaam.

Visualiseer nu dat je in- en uitademt door je hart. Voel hoe bij iedere inademing je hart zich vult met jouw adem, compassie en vreugde, en hoe deze zachte energie zich door je lichaam verspreidt bij iedere uitademing.

Butterfly

Vanuit de vorige zittende houding strek je eerst even je benen, en dan breng je je voetzolen tegen elkaar, zodat er een ruitvorm ontstaat van je benen.

Kom een beetje op de voorkant van je zitbotjes zitten, strek je rug vanuit je onderrug, en zak met je bovenlichaam richting de mat.

Plaats je handen bij je voeten en/of plaats een kussen/bolster tussen je benen waar je je bovenlichaam op kan laten rusten. Ook kan je wat onder je knieën plaatsen als je merkt dat je je benen niet goed kan ontspannen.

Ontspan je bovenlichaam, hoofd en nek, schouders en armen. Wees je bewust van de strekking aan de binnen- en buitenkant van je benen, in je rug en de buitenkant van je armen en schouders (beetje afhankelijk van de positie van je armen).

Voel hoe er ruimte ontstaan bij iedere inademing, en laat los bij iedere uitademing. Blijf tussen de 3 en 5 minuten in deze houding.

Sphinx en Seal

Kom vanuit de vorige houding op je buik liggen, waarbij je steunt op je ellebogen. We gaan in deze houding druk creëren in de onderrug, en de voorkant van het bovenlichaam licht strekken.

Ontspan allereerst de billen en de benen en voel goed welke mate van druk voor jou goed voelt. Je kan de druk wat intenser maken door je ellebogen wat meer naar je lichaam toe te bewegen, of wat minder intens door je ellebogen juist naar buiten te bewegen.

Adem rustig in en uit door de neus en voel de beweging van je adem in je buik.

Kom in de laatste minuut (als je hier de ruimte voor voelt in de onderrug) naar de Seal Pose.

Je strekt hierbij je armen, waardoor de druk in je onderrug een stuk intenser wordt. Ook voel je een intensere strekking aan de voorkant van je bovenlichaam.

Sluit de houding af door op een uitademing heel langzaam weer op je buik te zakken, en blijf hier rustig liggen om de houding na te voelen.

Childs Pose

Breng vanuit de vorige houding op de buik je handen onder de schouders, span je buikspieren aan, duw jezelf omhoog en kom via handen en knieën in Childs Pose.

Breng je armen voor je hoofd of langs je lichaam en ontspan je bovenlichaam, armen en schouders.

Yin-sessie

Melting Heart

Vanuit Childs Pose kom je weer terug op handen en knieën. Houd je billen boven je knieën en kom op je ellebogen.

Vanuit hier kun je of beide armen strekken en naar voren bewegen, of een of beide armen buigen. Je (voor-)hoofd steunt op de mat, of op je onderarm.

Wanneer je je armen strekt, voel je een intensere strekking in het schoudergebied. Een uitgebreide beschrijving van deze pose vind je in dit blog dat ik eerder schreef.

Laat je borst- en hartgebied bij iedere uitademing meer zakken (smelten) richting de mat om zo steeds meer ruimte te creëren.

Adem ook in deze houding in en uit door je hart, en verspreid met iedere uitademing de zachte Hart-energie van compassie en vreugde door je lichaam.

Blijf hier 3-5 minuten en kom dan weer terug in Childs Pose met je armen langs je lichaam.

Yin-sessie

Broken Wings

Vanuit Childs Pose kom je op je buik liggen. Je strekt je rechterarm ter hoogte van je schouder (ligt in een hoek van 90 graden t.o.v. je bovenlichaam), brengt je linkervoet naar je linker-bil, en plaatst je linkerhand op de mat.

Duw jezelf vervolgens met je linkerhand op je rechterzij, zodat er een strekking ontstaat in je rechterschouder en arm. Je linkervoet plaats je achter je gestrekte been, zodat ook je heupgebied wordt geopend.

Ook kun je allebei je benen buigen en ze op de grond leggen (eventueel op elkaar). Je linkerarm kan je eventueel naar achter bewegen met je hand richting je onderrug.

Visualiseer dat je inademt door je hart en je adem vervolgens in je rechterarm stuurt.

Blijf ongeveer 3 minuten in deze houding, en zak weer terug op je buik om de houding na te voelen. Wissel dan van kant.

As je beide kanten hebt gedaan, voel je de houding na op je rug. Wat voel je in je schouders en armen? Hoe voelt je hart- en borstgebied?

Yin-sessie

Twist

We sluiten deze zomer-sessie af met een twist. Je ligt nog op je rug en brengt je knieën naar je toe. Laat ze vervolgens zakken naar de linkerkant richting de mat.

Je rechter-schouder en –arm blijven zoveel mogelijk op de mat. Plaats je armen van je lichaam af, en voel zelf welke positie goed voelt.

Wanneer je je armen boven je hoofd plaatst, ontstaat er meer strekking en ruimte in het borst- en hartgebied.

Je kan een kussen of deken onder of tussen je knieën plaatsen ter ondersteuning, en de positie van je knieën aanpassen door ze wat naar boven of juist naar beneden te bewegen. Voel goed welke strekking op dit moment het beste aanvoelt.

Voel ook in deze houding de opening van het borst-en hartgebied en adem daar bewust naar toe.

Wissel na 3-5 minuten van kant.

Savasana

De echte afsluiter is natuurlijk Savasana. Kom op je rug liggen en zorg dat je helemaal comfortabel ligt.

Sluit je ogen en wees je bewust van de delen van je lichaam die contact maken met de ondergrond. Adem in en uit door je hart en voel hoe je bij iedere uitademing wat zachter en zwaarder wordt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter