Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 sep 2018

10 meditatietips om meer uit je meditatie te halen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Mediteren is voor iedereen, en iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik mediteer nu een aantal jaren en probeer dit dagelijks te doen in de ochtend. Maar ook ’s avonds in bed heb ik mijn ‘meditatie’ routines.

Routine, dat klinkt misschien wat ‘zwaar’, maar als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is dat ‘self discipline’, ‘self-love’ is.

Hopelijk heb jij al ontdekt waarom meditatie zo fijn is voor mind, body en soul. Om nog meer uit jouw meditatie te halen, deel ik graag mijn tips met jou. Start je net met mediteren, lees dan eens de 6 tips van Rolf voor beginners.

Meditatietips

Tip 1: Zorg voor een rustgevende omgeving

Tijdens het mediteren richt je je even helemaal op jezelf. Maak de ruimte waarin jij mediteert een peaceful place, zonder afleidingen. Een rustige omgeving straalt een ontspannen sfeer uit. Ik mediteer in mijn slaapkamer, omdat dit de meest rustige en ‘eigen’ ruimte is in het huis. Ik doe dit met een gesloten deur, zo weten de andere gezinsleden dat het even ‘mijn moment’ is.

Tip: zorg dat je eerst je bed opmaakt, kasten dicht doet en er geen rommeltjes in de slaapkamer liggen. Mijn meditatiekussen ligt standaard in deze kamer en ook heb ik een klein kastje staan dat als altaartje dient. Een kaars, een mooie bloem, een boeddha beeldje, chakra steentjes, foto’s en nog wat dingen die voor mij waardevol zijn staan netjes uitgestald op dit kastje.

Tip 2: Gebruik een meditatiekussen

Bij een zittende meditatie is comfort en lichaamshouding heel belangrijk. Een wat langere tijd stilzitten kan voor kleine pijntjes zorgen die je uit jouw concentratie kunnen halen. Deze afleiding is natuurlijk niet de bedoeling tijdens het mediteren en daarom is het fijn om een meditatiekussen te gebruiken.

Op een meditatiekussen kun je op een juiste manier in de lotushouding of de kleermakerszit zitten zonder afgeleid te worden door lichamelijk ongemak. Je zitbotten, rug- en nekwervels hebben een betere uitlijning als je op een goed meditatiekussen zit, die gevuld is met boekweitkaf.

Wil je meer lezen over hoe je het juiste meditatiekussen kiest? Lees dan dit artikel.

Tip 3: De kracht van herhaling

Mijn derde tip heb ik bij mijzelf én bij veel mensen om me heen ervaren. De kracht van herhaling is zeker van toepassing bij mediteren! Een gouden meditatie-regel is dat je beter elke dag 10 minuutjes kunt mediteren in plaats van 1x per week een uur.

Met meditatie train je namelijk je hersenen. En hersenen leren nu eenmaal het beste als je iets steeds herhaalt. Op een dieper niveau onstaat er door herhaling een nieuwe gewoonte en dat zorgt ervoor dat je steeds gemakkelijker en dieper mediteert. Oefening baart kunst, welke meditatie techniek je ook toepast 🙂

Tip 4: Voordelen van muziek of een meditatie met begeleiding

Soms kan ik moeite hebben met de stilte. Ik ben sneller afgeleid en ben binnen een minuut alweer mijn boodschappenlijst aan het doornemen in mijn hoofd. Dat zijn momenten dat ik wat extra hulp kan gebruiken om de focus te houden. Rustige instrumentale (meditatie) muziek kan dan een uitkomst zijn. Steeds als ik ga dwalen met mijn gedachtes, dan breng ik mijn aandacht weer terug naar de klanken van de muziek.

Ook zijn er bijvoorbeeld op You Tube veel meditaties te vinden waarbij je door een stem begeleid wordt. Op deze manier krijgt je mind, die afdwaalt naar dagelijkse bezigheden en zorgen, minder ruimte. De stem en instructies zijn op de voorgrond aanwezig en dat maakt het veel lastiger om afgeleid te worden.

Tip 5: Gebruik een yoga bolster bij liggende meditatie

Bij liggende meditaties is het fijn om een meditatie bolster te gebruiken. De bolster kun je bijvoorbeeld onder je knieholtes leggen, zodat je rug goed contact maakt met de ondergrond. Meditatie en Yoga bolsters kun je ook gebruiken als meditatiekussen trouwens, je kunt er prima op zitten. Ze zijn gevuld met boekweikaf, en daardoor stevig en toch comfortabel.

Tip: Probeer eens een bolster als je een bodyscan in bed doet!

Tip 6: Gebruik een oogkussen voor een diepere ontspanning

Effecten van buitenaf zoals licht kunnen een nadelig effect hebben op het bereiken van een diepere ontspanning. Mocht jij hier last van hebben, dan is het erg fijn om een oogkussen te gebruiken.

Dankzij een zacht kussentje op jouw ogen zul je het gevoel hebben dat je even helemaal in je eigen wereld bent. Als ik liggend mediteer gebruik ik een oogkussentje met lijnzaad en lavendel. Als ik zittend mediteer dan gebruik ik een oogmasker met een bandje, zoals je die ook wel eens ziet in het vliegtuig.

Tip 7: Kalmeer je zintuigen met rustgevende geuren

Geur is erg persoonlijk, de één vindt het prettig tijdens mediteren, de ander niet.  Een aantal geuren staan bekend om de ontspannende werking zoals lavendel, sandelwood en vanille. Deze type geuren helpen bij een diepere ontspanning.

Je kunt hiervoor wierook gebruiken, maar als je de rook van wierook niet fijn vindt, dan zijn geurkaarsen of geurolie natuurlijk een goed alternatief.

Zelf steek ik graag chakra kaarsen aan. Elke kaars heeft zijn eigen geur die afgestemd is op de betreffende chakra. Bovendien staan de kaarsen mooi op mijn altaartje. En de vlam kan een focuspunt zijn tijdens mediteren.

Chakra kaarsen

Tip 8: Draag comfortabele kleding voor meditatie

Lekker zittende kleding tijdens meditatie is echt aan te raden. Je kunt je voorstellen dat een stugge broek met een strakke band niet mee zal helpen aan de ontspanning. Kies daarom voor kleding waar jij je ’thuis’ en vrij in voelt. Dat kan een losse joggingsbroek zijn met een simpel shirt. Met een comfy vest om lekker in weg te kruipen.

Zorg ook dat je je warm kleed. Tijdens de diepe ontspanning die je bereikt bij het mediteren gaat het lichaam op een laag pitje. Hierdoor kun je het sneller koud krijgen, wat jou weer uit je ontspanning kan halen.

Tip 9: Creeer een ‘cocon’ met een omslagdoek of deken

Naast lekker zittende kleding gebruik ik graag een omslagdoek of deken. Sla deze om je heen en creeer zo je eigen ‘cocon’. Het helpt om je af te sluiten van de omgeving. Je kunt hiervoor van alles gebruiken, bijvoorbeeld een grote sjaal, een fleecedeken of omslagdoek. Zorg er wel voor als je iets om je heen slaat, dat je houding goed rechtop blijft. Je kunt de neiging hebben om er in weg te kruipen namelijk en je rug en schouders te bollen.

Tip 10: Sluit je meditatie rustig af

Tot slot een tip die van toepassing is na je meditatie, met name als je deze ’s morgens doet. Het is belangrijk om niet direct je dag in te ‘vliegen’. Probeer na een sessie de rust die je hebt gevonden tijdens het mediteren vast te houden. Omschakelen kost tijd, gun jezelf die tijd.

Geniet nog even van de stilte. Drink een kopje thee, laat je telefoon nog even uit. Geef jezelf de ruimte om de meditatie rustig te integreren in de dagelijkse routine die komen gaat. Voor mij helpt het om met een affirmatie, zoals ‘ik ben vandaag kalm, rustig en in balans’, af te sluiten. En pas dan schakel ik naar de volgende versnelling.

Ik hoop dat mijn tips jou helpen! Als je op zoek bent naar spulletjes voor een fijne meditatieruimte thuis, neem dan eens een kijkje bij onze gifts en Meditatie artikelen.

Ik wens je heel veel mooie meditatiesessies toe!

Namasté, Lisanne

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter