Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jun 2016

Yoga tijdens je zwangerschap

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Eva van Leeuwen.


Stel je doet al jaren aan yoga en je raakt in verwachting. Natuurlijk ben je euforisch, helemaal in de wolken en wil je het van de daken schreeuwen, maar kun je nog steeds aan yoga doen? Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? Dingen die je absoluut niet meer mag doen? En wat zijn de eventuele voordelen van yoga tijdens je zwangerschap?

Yoga tijdens je zwangerschap

Verbinden en Yoga tijdens je zwangerschap

Uit eigen ervaring merk ik dat yoga heerlijk is tijdens de zwangerschap. Het is echt even een momentje voor mezelf en de baby en tijdens de yoga practice kunnen we heel fijn contact maken.

Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en tijdens een zwangerschap verbind je niet alleen lichaam, geest en ademhaling met elkaar, maar je bevordert ook de verbinding met jezelf en het nieuwe kindje.

Je baby is zich al bewust van je bewegingen, gedachten, emoties en juist tijdens de yoga ben je hier zelf ook heel bewust mee bezig en zorg je voor een rustige basis voor je kindje.

Savasana

De fijnste asana om echt de verbinding te voelen tussen jou en je baby is toch wel de savasana. Ga lekker liggen op je rug, leg je je handen op je buik en adem rustig naar je buik toe. Focus hierbij op het nieuwe leven dat in je groeit en stuur in gedachten hem/haar al je liefde en dankbaarheid toe.

Als je het kindje al af en toe gevoeld hebt dan kan het maar zo zijn dat ze tijdens deze houding wakker wordt en dus letterlijk ook even dit contact moment met jou wil delen. Wat mij betreft het mooiste moment van de yogales.

Wanneer de savasana niet meer lekker ligt omdat je buik al aardig begint te groeien, kun je ook op je linker zij komen liggen. Leg eventueel een kussentje tussen je benen en onder je hoofd, met je bovenste hand kan je contact maken met je kindje.

Is het verstandig op de kop te staan?

Aan het begin van de zwangerschap kan het geen kwaad om houdingen als de downward facing dog te doen, maar waar je rekening mee moet houden is dat je bloeddruk daalt en je dus sneller duizelig kunt worden bij het doen van Yoga tijdens je zwangerschap.

Ga daarom langzaam in en uit de houding en voel wat er in je lichaam gebeurt. Als je ook maar even het gevoel hebt dizzy te worden ga dan gewoon zitten/liggen of neem bijvoorbeeld de child’s pose aan.

Als je geen last hebt van duizeligheid dan kun je dit soort houdingen nog lang blijven volhouden. Alleen aan het eind van de zwangerschap (3e trimester) moet je opletten!

Doordat je ondersteboven staat kan het zijn dat je baby gaat draaien naar een stuitligging en dit wil je natuurlijk voorkomen!

Maar hoe zit dat dan met twists?

Vaak wordt beweerd dat houdingen waarbij je twist niet goed zouden zijn voor de bloedtoevoer naar je kindje en dat je er zelfs een miskraam van zou kunnen krijgen.

De meningen zijn hier erg over verdeeld, maar over het algemeen zou er niks met de embryo kunnen gebeuren.

Deze zit (vooral) in het eerste trimester wel zo diep en veilig in de baarmoeder dat het uitvoeren van een twist niet voor problemen zou moeten zorgen.

Wees dus vooral niet bang dat je een miskraam kunt krijgen door het maken van een twist.

Voelt het toch niet goed of blijf je een beetje angstig, voer je twist dan minder intensief uit. Ga niet voor de 100%, maar kom minder ver in de houding. Dit zul je voornamelijk gaan merken als je verder in de zwangerschap komt en die buik toch echt wel in de weg gaat zitten.

Zo kun je bijvoorbeeld bij de lying spinal twist gebruik maken van kussentjes onder je knieën. De houding wordt hierdoor minder intens en je hebt toch het fijne gevoel van de twist.

liggende twist zwangerschapsyoga

Mag ik nog steeds de maximale grens opzoeken?

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam het hormoon relaxine aan.

Dit hormoon zorgt er voor dat je gewrichtsbanden in je bekken wat losser worden en daardoor kan het dus maar zo zijn dat je bepaalde houdingen (zoals de butterfly) ineens verder kunt dan voorheen.

Op zich kan dit geen kwaad, want dit kan er natuurlijk ook voor zorgen dat je het bekken wat verwijdt en het je juist helpt bij de bevalling.

Maar ook hier geldt weer dat je op moet blijven letten. Krijg je pijntjes, voelt iets raar of ongemakkelijk aan, ga dan of direct (maar voorzichtig) uit de houding of zorg ervoor dat je deze minder intens maakt.

Maximale grenzen opzoeken kan dus nog steeds bij Yoga tijdens je zwangerschap, zolang het goed voelt.

Dus ga vooral lekker door met Yoga tijdens je zwangerschap!

Wat eigenlijk het belangrijkste is met Yoga tijdens je zwangerschap, is dat je leert naar je lichaam te luisteren en je niet laat meeslepen door de groep. Voel wat voor jou prettig en haalbaar is en wees je er ook bewust van dat dit per dag kan verschillen.

Geniet van de tijd die je neemt om met je aankomend kindje te zijn en voel de verbinding. Maak contact en leg een veilige basis.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter