Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 jun 2021

Yoga en vechtsport – waarom gaan ze zo goed samen?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga en vechtsport. Het is een combinatie die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen.

Op het eerste gezicht zou je misschien niet denken dat yoga een waardevolle toevoeging kan zijn voor vechtsporters. De twee lijken namelijk twee uitersten te zijn.

De één richt zich op het verbinden van lichaam en geest, verbetering van fysieke en mentale gezondheid en het bereiken van een niveau van hoger bewustzijn. De ander richt zich naast het aanleren van zelfverdedigingstechnieken voornamelijk op het opbouwen van snelheid, precisie en timing.

Zoals je ziet best een andere focus dus. Maar waarom passen Yoga en vechtsport dan toch zo goed bij elkaar? In dit blog leggen we het uit! Je komt onder andere te weten:

  • Hoe Yoga helpt om meer focus en aandacht te hebben tijdens vechtsport
  • Op welke manier Yoga blessures voorkomt
  • Hoe je balans verbetert door Yoga
  • Waarom Yoga zorgt voor een betere ademhaling tijdens de vechtsport

En nog veel meer!

yoga en vechtsport

De voordelen van Yoga voor vechtsporten in het kort

De grootste voordelen van Yoga bij vechtsport kunnen we concreet onderverdelen in 5 onderdelen, namelijk het verbeteren van je flexibiliteit, blessures, balans, ademhaling en aandacht.

De 5 grootste voordelen van Yoga voor vechtsport

In de afgelopen jaren geloven steeds meer vechtsporters in de ongelofelijke voordelen die yoga met zich mee brengt.

Denk hierbij aan de wereldberoemde Ierse UFC vechter Conor Mcgregor, die samen met zijn bewegingscoach Ido Portal vele yoga bewegingen in zijn trainingen heeft geïmplementeerd.

Wanneer we de 5 grootste voordelen van Yoga voor de vechtsport in kaart brengen komen we op het volgende overzicht uit:

1. Yoga verbetert je flexibiliteit (mobiliteit)

Dit zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen. Een betere flexibiliteit is natuurlijk één van de meest bekende voordelen van yoga. Alhoewel dit wellicht een beetje kortzichtig is.

Er is namelijk een verschil tussen flexibiliteit en mobiliteit. En één van de voornaamste redenen voor vechtsporters om yoga te doen is om een verbetering te zien in je mobiliteit.

Dit betekent simpel gezegd hoe ‘mobiel’ je bent in een bepaalde bewegingspatroon zoals door je knieën buigen of een brug maken met je lichaam.

Vechtsporten zoals worstelen vereisen een enorme flexibiliteit in je rug en daarnaast ook nog eens een grote mobiliteit in je heupen.

Hetzelfde geldt voor taekwondo. Hierbij wordt een grote mate van mobiliteit in de heupen vereist voor veel van de traptechnieken. Zonder deze mobiliteit is het bijna onmogelijk om een efficiënte traptechniek te ontwikkelen.

In de les hieronder kun je eens ervaren hoe Yoga helpt bij het vinden van meer lenigheid.

2. Yoga helpt je blessures te voorkomen

Vechtsport kan, net zoals krachttraining, leiden tot veel stijve en overactieve spieren.

Vooral bij vechtsporten zoals kickboksen en boksen waar er constant een diagonale houding wordt aangehouden waarbij je ofwel met je linker voet voor staat(orthodox), of met je rechter(southpaw).

Dit kan door de ongelijke stress op links of rechts leiden tot een verhoogd risico op blessures.

Yoga gaat dit tegen doordat je de houdingen altijd herhaalt op de tegenovergestelde kant. Hiermee zorg je ervoor dat geen enkel deel van je lichaam verwaarloost wordt en creëer je meer balans.

3. Yoga verbetert je balans

We hebben het hierbij niet over je mentale balans, ook al wordt die ook beter door het beoefenen van yoga. Nee, het gaat hier echt om je fysieke balans.

Vooral bij sporten zoals judo, worstelen, taekwondo en kickboksen is dit onwijs belangrijk aangezien je bij heel wat dynamische bewegingen op één been balanceert.

Yoga helpt je hierbij doordat je je in een gecontroleerde setting leert focussen op je zwaartepunt en waar je lichaam zich bevindt.

4. Yoga helpt je beter ademen

Slechte ademhaling is tegenwoordig een wijdverbreid probleem onder de bevolking. Zo ook bij vechtsporters.

Vooral tijdens sparringsessies is het onwijs belangrijk om je ademhaling goed onder controle te krijgen zodat je spieren een constante toevoer van zuurstof ontvangen.

Dit kalmeert je lichaam en zorgt ervoor dat je weinig tot geen energie verliest.

Yoga helpt je doordat het de nadruk legt op bewust en doelgericht ademhalen. Door deze bewuste manier van ademen te ontwikkelen blijf je één stap voor je tegenstander doordat je langer op dezelfde intensiteit kunt blijven presteren.

Hieronder vertelt Rolf je daar wat meer over.

5. Yoga verbetert je aandacht

Je zou denken dat je het bij vechtsport vooral moet hebben van snelheid en kracht. Niks is minder waar.

Timing en rust zijn 2 van de meest belangrijke elementen van vechtsporten waarbij er sprake is van full-contact sparren.

Hiervoor heb je focus en een bepaalde mate van mindfulness nodig. Yoga met zijn nadruk op ademhaling en meditatie helpt je deze innerlijke rust te creëren waardoor je minder gehaast zal bewegen.

Door regelmatig yoga te beoefenen versterk je de focus waarmee je in een gevechtssituatie kalm en beheerst blijft handelen.

 

Welk voordeel van Yoga voor vechtsporten heeft jou het meest verrast? Laat het me weten in een reactie hieronder!  


Dit is een gastblog van Personaltrainer24.nl 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter