Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 aug 2017

De genezende kracht van Yoga – Interview met Yogi Rick Maijer

/
Geplaatst door
/
Comments6

Introductie (door Rolf)

Begin 2016 gaven Mel en ik een Healthy Habits workshop in Utrecht. Een workshop die er op gericht is om een gewoonte te maken van Yoga en het in je dagelijkse leven te integreren. 

Op de deelnemerslijst stond de naam Rick Maijer. Iemand die we destijds nog niet in persoon ontmoet hadden en iemand die zich tevens had ingeschreven voor onze Yoga vakantie naar Portugal later dat jaar.

Rick was de enige man bij deze workshop, dus we wisten meteen wie hij was bij binnenkomst. Nieuwsgierig stapte hij naar binnen en op ons af om zich voor te stellen. We merkten direct dat Rick te maken had met stotteren. De zinnen kwamen er in het begin moeilijk uit, maar Mel en ik merkten direct dat er een hele warme persoonlijkheid achter zat.

Aan het einde van de workshop kwam Rick weer naar ons toe. Tot onze verbazing sprak hij nu bijna vloeiende zinnen. De spanning was duidelijk van hem afgegleden, hij voelde zich op zijn gemak en van het stotteren was nauwelijks meer iets te merken.

Hij vertelde ons dat hij last had van Psoriasis en liet ons een aantal plekken op zijn lichaam zien. Het was een tijdje geleden veel erger dan het nu is, vertelde hij ons. Met behulp van Yoga, meditatie, Mindfulness en gezonde en natuurlijke voeding was Rick zichzelf van binnenuit aan het genezen.

Zijn verhaal was super inspirerend en ik kon niet wachten om meer gesprekken met Rick te hebben tijdens het Yoga retreat in Portugal. En die gesprekken kwamen er. En ze raakten me. Vaak had ik kippenvel en tranen in mijn ogen.

De struggles die Rick heeft gehad en de vastberadenheid en openheid waar hij nu mee in het leven staat zijn bewonderingswaardig.

Een echte Yogi als je het mij vraagt. Want uiteindelijk gaat het er niet om wat je op de mat doet, maar hoe je dat wat je op de mat leert over jezelf weet te belichamen in het dagelijkse leven.

Verhalen zoals dit inspireren me enorm. En het is het bewijs dat Yoga echt werkt en dat de wereld er meer behoefte aan heeft.

Ik heb Rick gevraagd of hij een deel van zijn verhaal wilde delen op onze website in de vorm van een interview. Hieronder lees je het resultaat. 

Veel leesplezier.

Namasté

Rolf

genezende kracht van yoga

Interview met Rick Maijer

Zou je jezelf kort kunnen voorstellen?

Mijn naam is Rick Maijer, 41 jaar oud en woon in Utrecht.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Yoga en Mindfulness?

Na het verlies van mijn moeder, de belangrijkste persoon in mijn leven, raakte ik depressief en kreeg een burn-out. Ik moest het roer omgooien en heb professionele hulp gezocht.

Langzaam kreeg ik mijn beide voeten weer enigszins op de grond maar ik mistte de rust in mijn hoofd en lichaam. Twee jaar geleden ben ik op vakantie geweest naar een soort relax resort in Cyprus. Daar hielden ze workshops en daar heb ik toen “voor de gein” aan meegedaan.

Yoga en mindfulness zag ik als iets zweverigs. Iets wat absoluut niet bij mij zou passen. Wat had ik dat mis! Het beviel me juist erg goed.

Eenmaal terug in Nederland ben ik naar een Yogaschool gegaan om een lesje te volgen. Als beginner in een volle klas met allemaal lenige dames, viel dit niet mee. Daar was het nog iets te vroeg voor.

Na wat zoekwerk op het internet kwam ik terecht bij de Yoga stap voor stap online cursus van Happy with Yoga. Sindsdien ben ik niet meer van de mat af te slaan.

Hoe ziet je dagelijkse practice er uit?

Iedere ochtend sta ik een uur eerder op dan dat ik normaal zou opstaan. Ik begin met de zonnegroet, gevolgd door losse oefeningen waaronder gedraaide oefeningen. Vaak duurt mijn practice tussen de 20 en 30 minuten gevolgd door 5 minuten savasana en 10 minuten meditatie. Drie keer per week doe ik ’s avonds ook een practice van ongeveer een uur.

Wat zijn de grootste voordelen van het doen van je practice?

De voordelen zijn dat mijn hoofd leeg en kalm is en dat ik lekkerder in mijn vel zit na een practice.

Mijn lichaam kan zich tijdens de ochtendsessie rustig wakker maken en klaar maken voor de dag. Als ik mijn ochtend ritueel heb gehad dan voel ik me meer in contact met de wereld. Ik voel me aanwezig.

Kan je wat meer vertellen over hoe Yoga en Mindfulness geholpen hebben bij het overwinnen van Psoriasis?

Ik heb het nog niet overwonnen maar mijn huid is aanzienlijk verbeterd en voor 85% genezen dus ik zit op de goede weg. Yoga en meditatie werken voor mij rustgevend en helpt mijn spijsvertering.

Stress is een grote trigger en kan mijn huid verergeren en doordat ik mijn stresslevel tot een minimum kan brengen zie ik dat terug aan mijn huid.

Door mindfulness zoveel mogelijk toe te passen in mijn dagelijkse leven geniet ik meer van wat ik doe. Ik hou van koken en de liefde is alleen nog maar groter geworden omdat ik er nu meer tijd aan besteed.

Je zintuigen staan wijd open wanneer je aan het eten bent en het een hele ervaring wordt in plaats van alles op de automatische piloot te eten en niet stil te staan bij wat je ruikt en proeft.

Psoriasis en Yoga

Before and after. Door zijn levensstijl aan te passen met gezonde voeding, veel Yoga en meditatie is Rick bijna compleet genezen van Psoriasis.

Hoe heeft gezonde voeding geholpen bij het overwinnen van Psoriasis?

In de 20 jaar dat ik psoriasis heb, heb ik werkelijk alles geprobeerd wat er maar te verkrijgen was. Pillen, crèmes, zalfjes, injecties, acupunctuur, lichttherapie en andere “wondermiddeltjes”.

Sommige hielpen wel iets vanwege de steroïde en andere chemische bestandmiddelen maar ik kreeg vaak last van bijwerkingen. Voor die bijwerkingen kreeg ik een ander pilletje en voordat ik het wist slikte ik 7 pilletjes per dag extra alleen voor de bijwerkingen.

Het deed mijn lichaam meer slecht dan goed met als resultaat dat mijn darmen, lever en nieren niet meer werkten zoals ze moesten.

Sinds 2 jaar ben ik gestopt met alles wat chemisch is en ben me gaan verdiepen in voeding want ik ben van mening genezing van binnenuit moet komen.

Ik eet sindsdien geen suiker, gluten, zuivel, nachtschade groentes, dierlijke producten en alles wat uit een fabriek komt meer, om mijn voeding zo schoon mogelijk te houden. Doordat ik mijn lichaam voed met de juiste ingrediënten die het nodig heeft, is mijn huid zich langzaam aan het genezen.

Wat zijn je toekomstplannen op dit gebied?

Ik wil zoveel mensen helpen met hun huidproblemen door ze een gezonder alternatief te bieden. De mensen die ik nu al help boeken goede vooruitgang.

In de tussentijd wil ik zoveel mogelijk informatie over voeding opdoen en ter zijne tijd een eigen kookboek uitbrengen. Inmiddels ben ik al gestart met een cursus voedingsdeskundige.

Mijn droom is om over een paar jaar mijn eigen health vakantie te organiseren waar mensen die gezonder willen leven kunnen kennis maken met voeding, beweging, stressmanagement en alles wat erbij komt kijken.

Wie of wat hebben je geïnspireerd tijdens het bewandelen van dit pad?

Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron. Ze was een vechter en opgeven zat niet in haar. Ik heb haar beloofd om mijn kennis en passie met anderen te delen.

Wat is je beste advies voor mensen die ook verandering willen in hun leven?

Verandering van voeding en levensstijl is niet gemakkelijk en gaat niet vanzelf. Je zult je hele manier van leven moeten veranderen en dat is niet voor iedereen weggelegd. Genezing kost veel tijd en dat gaat gepaard met vele ups en downs omdat het lichaam gaat detoxen en moet resetten.

Als je eenmaal “schoon” bent van plekken dan moet je de levensstijl blijven volhouden om de plekken onder controle te houden. Bereid je goed voor en zorg ervoor dat je gesteund wordt en hulp krijgt van familie en vrienden.

Zie je lichaam als een peperdure sportauto. Het heeft de juiste vloeistoffen en onderhoud nodig om goed te presteren. Wanneer het dat niet krijgt dan zal de motor schade opleveren en om dat te repareren kost geld.

Hetzelfde geldt voor je lichaam. Voed het de juiste stoffen en het zal in topvorm blijven. Je hebt tenslotte maar 1 lichaam waar je in kan wonen. Zie het als een investering in jezelf.

Waar en hoe kunnen mensen die meer willen weten contact met je opnemen?

Op dit moment is de gemakkelijkste manier om me even via Facebook op te zoeken en een privébericht te sturen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

 1. Yde

  Fijn dat je dit deelt Rick (en Rolf en Melanie)!

  De foto’s van jouw been. Dat had een foto van één van mijn benen kunnen zijn.
  En je verhaal ook. Alleen de pillen ben ik nooit aan begonnen.

  Bij mij is tarwe (gluten) de grootste trigger. Sinds ik geen tarwe (producten) meer eet ben ik ook net zo verbeterd als jij.
  Het duurde twee maanden voordat de verbetering zich inzette, dus niet snel opgeven als resultaten even uitblijven.

  En de Yoga en gezonde voeding is altijd top!
  Ik zou ook niet meer anders willen.

  Voor de laatste plekjes gebruik ik soms een tijdje een Russisch kruiden smeerseltje (ik zal geen reclame maken). Het stinkt en vlekt, maar het werkt wel (tijdelijk, maar soms best lang). Erg handig als je weet dat je binnenkort naar de sauna wil ofzo.

  Met vriendelijke groet, Yde

  1. Sven Poldervaart

   Hi Yde!

   Wat fijn om te horen dat het zo goed gaat! Super om te zien hoe krachtig de combinatie van Yoga en een bewuste levensstijl kan zijn 🙂

Laat een reactie achter